Ένας Εμπορικός Πόλεμος-απειλή για την ΕΕ….του Μιχάλη Ψύλου.

0
96

-Η Ουάσιγκτον μπορεί να αντέξει οικονομικά αυτήν την περιπέτεια, η ΕΕ όμως όχι…

Τετραπλασιασμός των δασμών στην εισαγωγή Κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, που φτάνουν το 102,5%. Δασμοί 25% στις Κινεζικές μπαταρίες λιθίου, 50% στους ημιαγωγούς και τους ηλιακούς συλλέκτες.

Αλλά και δασμούς 50% στις Κινεζικές σύριγγες και βελόνες και 25% στα χειρουργικά γάντια, σε αναπνευστήρες και μάσκες

Έναν καταιγισμό περιοριστικών μέτρων ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εγκαινίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά των εισαγωγών από την Κίνα. Με το βλέμμα φυσικά στραμμένο στις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Οι νέοι δασμοί θα προστατεύσουν τους εργαζομένους μας από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές»…είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Θέλω δίκαιο ανταγωνισμό, δεν θέλω αντιπαράθεση»…διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν.

εμπορικός πόλεμος | Economistas.gr

Το 2023, οι Κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 427 δισεκατομμύρια δολάρια και το Πεκίνο, ως συνήθως, αντέδρασε απειλώντας με «αποφασιστικά μέτρα».

Οι νέοι δασμοί του Μπάιντεν προστίθενται  σε μια μακρά σειρά περιορισμών και κυρώσεων κατά των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών, που ξεκίνησαν το 2018, από τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε κατά της Κίνας.

Ο προστατευτισμός, ειδικά σε μια Αντί-Κινεζική προοπτική, βρίσκει υποστήριξη στις τάξεις τόσο του Δημοκρατικού Κόμματος, όσο και των  Ρεπουμπλικανών και είναι δημοφιλής στους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έχει προτείνει δασμούς 60% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα. Προειδοποιεί  μάλιστα ότι οι υφιστάμενοι δασμοί θα επεκταθούν,  για να συμπεριλάβουν πιθανώς και την Ευρώπη.

Αλλά και η ΕΕ αναμένεται να ακολουθήσει την Αμερικανική πολιτική δασμών μετά τις Ευρωεκλογές. Ο εμπορικός πόλεμος θα γενικευθεί δηλαδή, με απίστευτες συνέπειες.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…………..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here