Ένας Θεός…χρειάζεται την Προστασία μας!

0
550

Το ακέφαλο άγαλμα από την άκρη του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα που βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο είναι ο Κηφισός…

Ο Κηφισός ήταν Θεός που λατρευόταν στην αρχαία Αθήνα και κοσμεί το Δυτικό Αέτωμα του Παρθενώνα. Όμως είναι και το σημαντικότερο ποτάμι της Αττικής μήκους περίπου 27 km, που πηγάζει στις παρυφές που σμίγουν οι ορεινοί όγκοι της Πάρνηθας και του Πεντελικού.

Η σημασία του είναι υπέρ-τοπική, καθώς η κοίτη του αποτελεί ένα ζωντανό οικοσύστημα  και διαμορφώνει, τον πολύτιμο για το λεκανοπέδιο, αεραγωγό διοχέτευσης οξυγόνου.

Δυστυχώς όμως στη διαχείρισή του, αποτελούμε, Παγκόσμια ίσως,  Πρωτοτυπία Αδιαφορίας και Εγκατάλειψης.

Η πρόσφατη διαπίστωση της εναπόθεσης τόνων μπαζών, λίγα μέτρα μόλις από την κοίτη του, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στην περιοχή κυριαρχεί η Παρανομία και η Αυθαιρεσία. Η Επίσημη Πολιτεία αδρανεί προκλητικά!

Αυτό το τόσο μεγάλης  περιβαλλοντικής σημασίας οικολογικό κεφάλαιο  είναι παντελώς εγκαταλελειμμένο από την κεντρική εξουσία. Ο αγώνας που δίνουν εθελοντικές ομάδες και συλλογικότητες είναι πολλές φορές άνισος και ατελέσφορος όταν προσκρούει στην αδιαφορία και την γραφειοκρατία υπηρεσιών του κράτους.

Το διάταγμα Προστασίας του Κηφισού (Π.Δ  ΦΕΚ 632Δ/27.6.1994)  και η ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού «ΦΔΑΚ» (ΠΔ 346/2002), έδωσαν προσωρινά ελπίδες για  διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Όλα όμως δυστυχώς πισωγύρισαν με το νόμο 4002/22.8.2011  με τον οποίο καταργήθηκε ο ΦΔΑΚ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αναβιώσουν οι κύριοι στόχοι για τη σωτηρία αυτού του τόσο σημαντικού κεφαλαίου για το Αττικό τοπίο που είναι:

  • Η αποκατάσταση, διατήρηση και βελτίωση των φυσικών λειτουργιών της περιοχής του ποταμού
  • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάδειξη , προστασία και ισορροπία του οικοσυστήματος
  • Η ανάπτυξη της περιοχής σε γραμμικό παραρεμάτιο Πάρκο με στόχο τη δημιουργία υπέρ-τοπικού πόλου Πρασίνου, υπαίθριας αναψυχής και περιβαλλοντικής ενημέρωσης

Γιατί μόνο έτσι δεν θα τολμούν οι Επιτήδειοι να υπονομεύουν το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας.

Γιατί μόνο έτσι όλοι θα αναμετρηθούμε με τις ΕΥΘΥΝΕΣ και την ΟΛΙΓΩΡΙΑ μας!

ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
-ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
-ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here