Έπεσαν οι υπογραφές για την ίδρυση του East Mediterranean Gas Forum.

0
611

Το ιδρυτικό καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), υπεγράφη την Τρίτη στη διάρκεια διαδικτυακής τελετής.

Πρόκειται για έναν περιφερειακό οργανισμό που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και εμπλέκει επτά χώρες-ιδρυτικά μέλη, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η εκδήλωση στην Κύπρο έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην ομιλία της, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου είπε ότι το Φόρουμ είναι ανοικτό για περισσότερα μέλη, οργανισμούς και χώρες της περιοχής.

Εξέφρασε την ελπίδα η σημερινή ημέρα να είναι η αρχή μιας μακράς, ισχυρής και εποικοδομητικής συνεργασίας. Την ίδρυση του Φόρουμ χαιρέτισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζοντας την πλήρη στήριξή της.

Το EMGF είναι ανοικτό για κάθε χώρα που σέβεται τις αρχές του

Ο Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο Mai Taha Khalil τόνισε ότι το East Mediterranean Gas Forum (EMGF) είναι ανοικτό για κάθε χώρα της περιοχής, υπό την προϋπόθεση ότι σέβεται τις αρχές και τις αξίες των ιδρυτών του Φόρουμ.

Την Τρίτη υπεγράφη σε διαδικτυακή τελετή το καταστατικό του Φόρουμ που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και εμπλέκει επτά χώρες-ιδρυτικά μέλη, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Aρχή.

Μιλώντας στα ΜΜΕ μετά την τελετή, ο Πρέσβειρα είπε ότι αυτές οι χώρες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο ως καταλύτη καταλύτη για συνεργασία στην περιοχή αντί για διενέξεις.

Σημείωσε την ταχύτητα με την οποία υπεγράφη αυτή η συμφωνία, λέγοντας ότι όλα έγιναν σε περίπου ένα χρόνο και αυτό καταδεικνύει τη βούληση και την επιμονή των ηγετών αυτής της περιοχής να συνεργαστούν για την ευημερία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ερωτηθείσα κατά πόσον αυτή η συμμαχία είναι επίσης πολιτική, είπε ότι όλα είναι πολιτικά σε αυτήν την περιοχή, προσθέτοντας ότι χρειάζεται πάντα πολιτική βούληση για να προωθηθεί κάτι, και στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι τεχνοκράτες να ολοκληρώσουν και να προωθήσουν τα πράγματα επί του εδάφους.

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον πιστεύει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτήν την ομάδα, δεδομένης της έντασης που προκαλεί στην περιοχή, είπε ότι δεν αποκλείουμε κανέναν να συμμετάσχει σε αυτήν την ομάδα, εφόσον συμμορφώνονται με τις αξίες και τις αρχές των ιδρυτικών μελών.

Αυτή η ομάδα, είπε, δεν ιδρύθηκε ως ένας συνασπισμός ενάντια σε κανέναν, είναι μια ομάδα υπέρ του συνασπισμού, οπότε όποιος είναι πρόθυμος να συνεργαστεί και να μην προκαλέσει προβλήματα, είναι ευπρόσδεκτος εφόσον συμμορφώνεται με τις αρχές και τις αξίες του Φόρουμ.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here