«Ελάτε να ταξιδέψουμε σε διάφορες χώρες του κόσμο…με τους χορευτές του κόσμου»
Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό διεθνές φεστιβάλ διοργανώνεται στη χώρα μας για 3η συνεχή χρονιά.
Πρόκειται για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Μουσικής «Earth Dancers – Χορευτές του Κόσμου», που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι από Τετάρτη 28 Αυγούστου έως και Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013 και στο Ανοιχτό Θέατρο Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι από 30 Αυγούστου έως και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου2013.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ τις σκηνές των δύο θεάτρων θα κατακλύσουν χρώματα και μουσικές από όλο τον κόσμο καθώς συμμετέχουν πάνω από τετρακόσιοι χορευτές από δώδεκα χώρες. Ανάμεσά τους το Μεξικό, η Ισπανία, η Τσεχία, η Λευκορωσία, η Πολωνία, η Αργεντινή και φυσικά η Ελλάδα.
Με ρυθμούς από όλο τον κόσμο, οι χορευτές θα ταξιδέψουν τους θεατές από την Ινδονησία και την Γεωργία μέχρι τη Σερβία και την Ινδία!
Το πολιτιστικό αυτό γεγονός επιδιώκει να κάνει τους θεατές να αγαπήσουν το χορό στις διεθνείς του διαστάσεις και να μάθουν για την κουλτούρα αυτών των χωρών μέσα από τον πολιτισμό τους.
Ο εμπνευστής του Φεστιβάλ Παναγιώτης Μπιτάκος μας μίλησε σχετικά:
– Πως εμπνευστήκατε την ιδέα αυτή κύριε Μπιτάκο;
«Η ιδέα της διοργάνωσής προέκυψε από τη συμμετοχή μου σε παρόμοια φεστιβάλ του εξωτερικού με το θέατρο της Δώρας Στράτου.
Προφανώς στη ζωή όταν συσσωρευτούν συγκεκριμένα βιώματα και εμπειρίες, οδηγείσαι ενστικτωδώς σε ένα μεγαλεπήβολο όραμα και κάπως έτσι «γεννήθηκε» η ιδέα των Earth Dancers .
Η συνάντηση και συνύπαρξη μέσα από την κίνηση, τη μουσική και το τραγούδι χορευτών από όλο τον κόσμο, που μέσα από την ενέργειά τους, το σεβασμό και την αγάπη θα εξουδετέρωναν τα σύνορα, επιβεβλημένες διαφοροποιήσεις και ανύπαρκτες φυλετικές αποστάσεις, θα αποδείκνυαν ότι μέσα από τον πολιτισμό και την παράδοση τα έθνη βρίσκουν κώδικες επικοινωνίας που μπορούν να εξουδετερώσουν και τις πιο σημαντικές πολιτικές συνόδους κορυφής.
Εξάλλου μέσα από το χορό οι άνθρωποι αυτόματα οριοθετούνται απέναντι στον εαυτό τους, τους άλλους και το Θεό. Βέβαια υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για το «Earth Dancers» μετακινούνται από διάφορες χώρες 450 χορευτές και μουσικοί που πρέπει να φιλοξενηθούν για πολλές ημέρες στη χώρα μας και να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να συνυπάρξουμε ως μια ενιαία ομάδα.
Όπως είναι φυσικό οι απαιτήσεις μιας τέτοιας διοργάνωσης είναι πολλές και τα κόστη ιδιαίτερα υψηλά. Κρίνεται απαραίτητη η αρωγή των φορέων καθώς και η συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Ο θεσμός πλέον, ξεκίνησε πριν 4 χρόνια και συνεχίζει μεσούσης της κρίσης, συνθήκες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο μας αλλά επιτάσσουν και τη συνέχειά του γιατί τώρα όσο ποτέ πριν, επιβάλλεται να θυμηθούμε ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε και να επαναπροσδιορίσουμε με τη βοήθεια της ιστορίας την εθνική μας ταυτότητα ώστε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις δυσκολίες της δυσοίωνης αυτής εποχής.
– Πόση ώρα διαρκεί το πρόγραμμα;
Καθημερινά οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 21:00. Η διάρκεια της κάθε παράστασης θα είναι περίπου δύο ώρες.
– Θα έχει διάλειμμα στις παραστάσεις και πόσες χώρες θα εμφανίζονται στο Α και πόσες στο Β΄ μέρος;
Δεν υπάρχει διάλειμμα στις παραστάσεις, καθώς θα προβάλλονται πεντάλεπτα βίντεο πριν από την εμφάνιση των μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων, με ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία από την κάθε χώρα.
– Πόσο θα έχει το εισιτήριο;
Η τιμή του εισιτηρίου είναι συμβολική, με γενική είσοδο πέντε ευρώ (5 €).
* Ο Παναγιώτης Μπιτάκος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διεθνείς Ευρωπαϊκές και Οικονομικές Σπουδές, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε την μεταπτυχιακή του επιμόρφωση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το 2007 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών για τέσσερα έτη και Πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου για δύο έτη.
Παράλληλα, η αγάπη του για τον ελληνικό πολιτισμό, τον ώθησε στην ενασχόληση με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό από νεαρή ηλικία. Ως χορευτής στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δώρα Στράτου» για επτά έτη και ως χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών σε Πολιτιστικούς Συλλόγους, του δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχει σε δεκάδες Διεθνή Φεστιβάλ Χορού σε όλο τον κόσμο.
Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα για τη διεξαγωγή ενός Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ στη χώρα μας.
Ένα Φεστιβάλ στο οποίο θα «γκρεμίζονται» τα σύνορα και θα ενώνονται οι λαοί, με στόχο την παγκόσμια ειρήνη και την ανάδειξη πολιτισμικών στοιχείων από διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Ένας θεσμός που έχουν επευφημήσει πολλές χώρες στο εξωτερικό, για την άρτια οργάνωση και μοναδική φιλοξενία του, διαφημίζοντας έτσι τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο, μέσω των δημοσιογραφικών αποστολών που ακολουθούν τις συμμετέχουσες χώρες.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
{videobox}j51SANFKXhc{/videobox}