Προ των πυλών βρίσκονται, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, οι πρώτες μεγάλες συμφωνίες ιδιωτικής χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα μικρός αριθμός Ελλήνων επιχειρηματιών με σημαντική οικονομική επιφάνεια έχουν δημιουργήσει μια άτυπη κοινοπραξία η οποία θα χρηματοδοτήσει ελληνική εξωστρεφή επιχείρηση μεσαίου μεγέθους που αδυνατεί να βρει χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα.
Οι Super Άγγελοι.
Σε αντάλλαγμα όμως δεν θα λάβει ποσοστό του μετοχικού της κεφαλαίου και μάλιστα σε discount όπως τυπικά κάνουν τα λεγόμενα vulture funds όταν εισέρχονται σε μια επιχείρηση εξαγοράζοντας συνήθως χρέη της αλλά απλώς χρεόγραφα.
Η χρηματοδότηση δηλαδή θα έχει τη μορφή ομολογιακού δανείου (με εξασφαλίσεις ή μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες) και μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο συγκριτικά με τα τρέχοντα επίπεδα της ελληνικής αγοράς.
Πρόκειται για μια τυπική περίπτωση χρηματοδότησης γνωστής εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό ως «business angels» ή, αν θέλετε, «επιχειρηματικών αγγέλων». Και αντιδιαστέλλεται, βέβαια πλήρως με τα λεγόμενα και «αρπακτικά funds» που εφόσον εντοπίζουν μια εταιρεία από την οποία εκτιμούν ότι μπορούν να βγουν υπεραξίες έστω με την ρευστοποίησή της, αναζητούν τρόπους εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιό της μέσω απαξιωμένου χρέους της.
Τα αρπακτικά Funds.
Το κίνητρο των ιδιωτών που συνεισφέρουν τα κεφάλαια τους, των «αγγέλων» δηλαδή, είναι ασφαλώς το κέρδος αλλά αυτό επιδιώκεται μέσω της οργανικής ανάπτυξης και όχι της δημιουργική καταστροφής. Οι κυοφορούμενες δυο συμφωνίες στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί και κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό για αυτονόητους λόγους.
Οι επιχειρηματίες -ορισμένοι εκ των οποίων προέρχονται από τον χώρο της ναυτιλίας- επιθυμούν να γίνει το όνομά τους γνωστό και να τους χτυπούν έτσι την πόρτα εκατοντάδες επιχειρήσεις που διψούν για ρευστότητα». Η ελληνική αγορά είναι πλέον πρόσφορη για τέτοιου είδους σχήματα από τη στιγμή που η δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία υπονομεύτηκε και οι αποδόσεις των κλασικών καταθετικών προϊόντων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό περιήλθαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Η ύπαρξη δυναμικών μικρών επιχειρήσεων που διαθέτουν προοπτικές δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Πολλές όμως από αυτές «χαντακώνονται» από την απουσία χρηματοδότησης και την δυσκολία πρόσβασης σε ξένα κεφάλαια ή δανεισμό. Εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος των business angels, ή στην περίπτωσή μας, των super angels όπως ονομάζονται οι ιδιώτες όταν χρηματοδοτούν περισσότερα από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μια εταιρεία.
Αν και το όλο μοντέλο θυμίζει ίσως venture capital διαφέρει στο ότι έχει πολύ λιγότερο οργανωμένη και μόνιμη εταιρική μορφή, εξηγούν στο Capital.gr κύκλοι σε επαφή με τις εξελίξεις αυτές.
Μι ακόμη ουσιαστική διαφορά είναι πως είναι διατεθειμένοι συνήθως να πάρουν σαφώς μεγαλύτερο ρίσκο, στηριζόμενοι περισσότερο σε μια επιχειρηματική ιδέα που εκφράζεται μέσα από μια καλή ομάδα, παρά σε αμιγώς τεχνικοοικονομικά κριτήρια.
{jcomments on}