Έφυγε ο ΜΕΓΑΣ Μίκης Θεοδωράκης: Ο τελευταίος Μεγάλος Έλληνας Πατριώτης δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.

0
400

Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Ο Μιχαήλ (Μίκης) Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Ο πατέρας του ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, γι’ αυτό πέρασε τα παιδικά του χρόνια μετακινούμενος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, από τη Μυτιλήνη, τη Σύρο και την Αθήνα έως τα Ιωάννινα, το Αργοστόλι, την Πάτρα, τον Πύργο και την Τρίπολη.

Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν οι ψαλμωδίες της ορθόδοξης εκκλησίας, στις οποίες έπαιρνε μέρος σαν ψάλτης.

Βραβεία και διακρίσεις.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις όπως:

Το βραβείο ειρήνης «Λένιν» της Σοβιετικής Ένωσης (1983), το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος που του απονεμήθηκε στις 24 Ιουλίου 1995 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο , καθώς και το παράσημο του αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής, ανώτατη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας (Μάρτιος 1996).

Στις 27 Μαΐου 1996 το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον αναγόρευσε «ομοθύμως» επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και τον Μάρτιο του 2000 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Τον Ιούλιο του 2002 τιμήθηκε με το γερμανικό μουσικό βραβείο «Έριχ Κόρνγκολντ» και τον Μάιο του 2005 με το διεθνές βραβείο μουσικής για το 2005 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής και την UNESCO.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2007 τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ τον Μάιο του 2013 η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τον εξέλεξε επίτιμο μέλος της και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής του.

Μίκης Θεοδωράκης: Η Συναυλία-Σεισμός στο Καραϊσκάκη που τέλειωσε για πάντα κάθε χούντα στην Ελλάδα.

Ήταν εποχή των Μεγάλων η δεκαετία του ’60. Και έτρεφαν μεταξύ τους μεγάλο αλλησεβασμό και εκτίμηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις περιβάλλονται με την ίδια αγάπη από τη Μελίνα Μερκούρη την οποία και βεβαίως ανταπέδιδαν.

«Θέλω να πεθάνω σαν κομμουνιστής»: Η τελευταία επιθυμία του Μίκη.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει…

Με αναφορά στον θάνατο του κορυφαίου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός.

Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός». Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές.

Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει.

Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον Παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Μίκης Θεοδωράκης: Σε λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός του.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ της Kifisia Press:  Η Ελλάδα κλίνει το γόνυ μπροστά σε έναν από τους μεγάλους Έλληνες της εποχής. Στη μνήμη μας θα παραμένει αθάνατος και εμείς συγκλονισμένοι τον ακολουθούμε σιγοτραγουδώντας «…άρμεγες με τα μάτια σου το φως της Οικουμένης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here