Ήταν πρώτη Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή που ακούστηκε στη Κύπρο η φωνή του ΔΙΓΕΝΗ.
Και στον ήχο της φωνής Tου έτρεξε η λεβεντιά για να αρχίσουνε τη δράση εις της Κύπρου τα βουνά Μούσκος, Δράκος, Αυξεντίου, Μάτσης και Καραολής δώσανε με τόσους άλλους την νεανική ζωή τους.
Μα απ όλους τους λεβέντες πιο τρανός πιο δυνατός ήτανε ο Αυξεντίου της ΕΟΚΑ Υπαρχηγός.
Δεν μπορεί κανένας τόπος να μην ελευθερωθεί όταν κάθε παλικάρι τρέχει να θυσιαστεί. Με το αίμα των ηρώων και με γράμματα χρυσά έχουν γράψει στις σελίδες την γλυκιά μας ΕΝΩΣΗ και ΛΕΥΤΕΡΙΑ.
Η πρώτη προκήρυξης της ΕΟΚΑ από τον Αρχηγό Διγενή και το δημοτικό τραγούδι «Ξύπνα Καημένε μου Ραγιά» προσαρμοσμένο για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ήταν 1η Απριλίου της Ε.Ο.Κ.Α. η αρχή…Δεν ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα ο αγώνας για την Ένωση με την Ελλάδα.
Οι εκρήξεις που συγκλόνισαν απ΄ άκρου σ΄ άκρον την Κύπρο εκείνο το ευλογημένο πρωινό της πρώτης του Απρίλη του 1955 δεν ήταν, όπως νόμιζαν πολλοί, ένα κακόγουστο πρωταπριλιάτικο ψέμα.
Ούτε και οι κρότοι από τα βαρελότα των ψευτοδιγενήδων ήταν, όπως έγραφαν στις φυλλάδες τους κάποιοι νυχτωμένοι και ιδεολογικά αγκυλωμένοι Κύπριοι, την επόμενη μέρα που η Ε.Ο.Κ.Α. κατέγραφε ήδη τον πρώτο νεκρό Ήρωα της. Τον Μόδεστο Παντελή από το Λιοπέτρι!
«Υπάρχουν», δήλωσε στις 28 Ιουλίου 1954 στην Αγγλική Βουλή, ο υφυπουργός Αποικιών, Χένρυ Χόπκινσον, «ορισμένα εδάφη εις την Κοινοπολιτεία, τα οποία λόγω των ειδικότερων συνθηκών, υπό τας οποίας ευρίσκονται, ουδέποτε δύνανται να αναμένουν ότι θα αποκτήσουν πλήρη ανεξαρτησία».
Η δήλωση αυτή απετέλεσε το οριστικό όχι των Βρετανών για σεβασμό του αποτελέσματος του ιστορικού δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο τους 1950, όπου το 95,7% του Κυπριακού Ελληνισμού αξίωσε δια της υπογραφής του την Ένωση με την Ελλάδα.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….