Η 25η Νοεμβρίου 2021 υπήρξε για μία ακόμα χρονιά, ημερομηνία υπενθύμισης… Μία ημέρα που το καμπανάκι χτύπησε και πάλι για να μας θυμίσει το σκληρό πρόσωπο της έμφυλης βίας και γενικότερα της βίας κατά των γυναικών.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) του Δήμου Κηφισιάς και δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη» Αγγελική Παπάζογλου τοποθετείται με άρθρο της στην Αμαρυσία σχετικά με τη μάστιγα που συγκλονίζει τη χώρα μας και όχι μόνον αυτή.
Αγγελική Παπάζογλου: Μία σκιώδης παγκόσμια πανδημία, μέσα στην πανδημία.
«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Στις μέρες του κορωνοϊού έχει διαπιστωθεί ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια σκιώδης παγκόσμια πανδημία, μέσα στην πανδημία.
Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου και μορφή διάκρισης κατά των γυναικών που βασίζεται στις έμφυλες ανισότητες και στην αναπαραγωγή βαθιά ριζωμένων πατριαρχικών αντιλήψεων και στερεοτύπων φύλου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.
Η φετινή χρονιά του 2021 ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις για σεξουαλική παρενόχληση από την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, οι οποίες έφεραν στο φως και άλλες μορφές βίας και παρενόχλησης στον αθλητισμό ενώ ακολούθησαν και καταγγελίες για αντίστοιχα περιστατικά στο χώρο του πολιτισμού και γενικότερα στον κόσμο της εργασίας.
Το ελληνικό κίνημα «MeToo» έκανε δυναμικά την εμφάνισή του διεκδικώντας την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.
Παράλληλα, είδαμε και την περίπτωση της νεαρής εργαζόμενης στην Ηλιούπολη που έσπευσε να καταγγείλει περιστατικό βίας κατά νεαρής γυναίκας που ήταν θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης εκφράζοντας ταυτόχρονα αλληλεγγύη και ευθύνη για την προστασία του θύματος και την δίωξη του θύτη.
Η χρονιά αυτή τελειώνει έχοντας όμως εγγράψει, δυστυχώς, και 13 γυναικοκτονίες που αποτελούν δολοφονίες γυναικών λόγω του φύλου τους που σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό φαίνεται ότι συμβαίνουν από τον σύζυγο/σύντροφο.
Αν και έχουν γίνει βήματα στον τομέα της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν κυρίως στα θέματα της πρόληψης και στη δημιουργία συνεργειών και δικτυώσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και της ατιμωρησίας των δραστών ώστε να βρουν δικαίωση τα θύματα.
Ο Δήμος Κηφισιάς εκφράζει Μηδενική Ανοχή στη Βία κατά των Γυναικών και με την υιοθέτηση του Τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων στοχεύει στην πρόληψη του φαινομένου και στην προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κηφισιάς, από τις πρώτες ημέρες συγκρότησής της, εργάζεται ώστε με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με την Πολιτεία να παρέχονται στο Δήμο και συγκεκριμένα δια του Κέντρου Κοινότητας ποιοτικές υπηρεσίες στήριξης σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.»