Αγγλικές Βάσεις, κατάλοιπα της αποικιοκρατίας, Barbados, Άγιος Μαυρίκιος και Κύπρος…του Αντώνη Αντωνά.

0
591

Οφειλές δις, των Άγγλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία από το 1965…

Σήμερα δεν θα γράψω, αλλά θα αντιγράψω μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα και από δικά μου σχετικά άρθρα, αλλά και από φίλων αρθρογράφων  με πρόσθετες πληροφορίες και σχόλια, σχετικά με τον επαίσχυντο ρόλο των δόλιων Βρετανών κατά της Κύπρου, παραβλέποντας τις πράξεις και μαύρες ημέρες τους, κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 55-59, που είναι τοις πάσι γνωστά και όπως η αμείλικτος ιστορία κατέγραψε ανεξίτηλα.

Πάνω στον Όλυμπο (Χιονίστρα Τροόδους) βρίσκονται (και όχι μόνο) οι εγκαταστάσεις ραντάρ των Βρετανών, που έχουν δημιουργηθεί με βάση τη συνθήκη εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ραντάρ αυτό, με τους χαρακτηριστικούς θόλους, είναι ο ψηλότερος σταθμός της RAF σ’ ολόκληρο τον κόσμο, θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα ραντάρ στον κόσμο και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟ: Το διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αποφάνθηκε ότι η διαδικασία τερματισμού της αποικιοκρατίας του Μαυρικίου δεν ολοκληρώθηκε νόμιμα με την ανεξαρτησία της χώρα το 1968, αφού μέρος της (το Αρχιπέλαγος Τσάγκος) ενσωματώθηκε παράνομα με διαχωρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο ως νέα αποικία.

Ως εκ τούτου, ζήτησε από  το Ηνωμένο Βασίλειο όπως αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν. Το διεθνές σώμα εξέφρασε τέλος την θέση ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη για να ολοκληρωθεί ο τερματισμός της αποικιοκρατίας του Μαυρικίου.

Παρ’ ότι μη δεσμευτική, η σημασία της γνωμοδότησης για την Κύπρο έχει τεράστια σημασία.  Ειδικότερα για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.  Το οποίο καθεστώς, αν και με διαφορές σε σχέση με αυτό του Μαυρίκιου,  διαμορφώθηκε με την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου και με την υπογραφή της  Συνθήκης Εγκαθίδρυσης.

Παρόλα αυτά η γνωμοδότηση μας δίδει την ευκαιρία να ξαναβάλουμε στο τραπέζι την συζήτηση για την νομιμότητα της παρουσίας των βρετανικών βάσεων στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απαιτήσουμε νομικά την καταβολή των εκατοντάδων εκατομμύριων οφειλών τους…

Το μικρό Barbados αποτόλμησε χωρίς δέσμευση για Αγγλικές βάσεις και κατασκοπευτικούς σταθμούς και εμείς στη Ελληνική Κύπρο συνεχίζουμε, να «φιλοξενούμε» μετά τις επαίσχυντες συμφωνίες Ζ.Λ., τους αποικιοκράτες ως κράτος εν κράτει για να μας υπονομεύουν και να είναι συναυτουργοί και συνένοχοι με τους βαρβάρους τούρκους εισβολείς ….

Το Barbados «κάνει έξωση» στη βασίλισσα Ελισάβετ-Φόβοι για «ντόμινο» στη βρετανική μοναρχία.

Το νησί Barbados έγινε δημοκρατία.

Το νησί  Barbados πρώην Βρετανική αποικία δεν θα έχει πλέον τη βασίλισσα Ελισάβετ ως αρχηγό κράτους, καθώς αποφάσισε να σπάσει τους τελευταίους αποικιοκρατικούς  δεσμούς τους με το Λονδίνο.

Μετά το Barbados, που θα γίνει δημοκρατία, ορισμένοι ειδικοί περιμένουν να δουν και άλλα «βασίλεια» τους να ακολουθούν το παράδειγμα αυτού του νησιού της Καραϊβικής και να ανεξαρτητοποιούνται από το βρετανικό στέμμα. Είναι άραγε μια τάση που «αναπόφευκτα θα συνεχιστεί»;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here