Αγνοούνται οι Συντεταγμένες της Ελληνικής ΑΟΖ…της Κύρας Αδάμ.

0
114

Ο «λύκος» Ερντογάν εκμεταλλεύεται τις ερασιτεχνικές κινήσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και την απώλεια διεθνών εγγράφων, τα οποία αποδεικνύουν τα όρια του FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης.

Από τον περασμένο Ιούλιο έως σήμερα και σίγουρα μέχρι τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη σοβεί μια έρπουσα Ελληνοτουρκική κρίση στην περιοχή νότια, νοτιοανατολικά Ρόδου-Καστελόριζου, ως τις ανατολικές ακτές της Κρήτης.

Αυτή η έρπουσα κρίση έχει επίκεντρο μέχρι στιγμής το εύρος του FIR Αθηνών στην περιοχή Ρόδου-Καστελόριζου αλλά και την περιοχή της Κάσου, όπου η Ελληνική Κυβέρνηση, δύο φορές και αυστηρά μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και όχι μέσα στη νόμιμη στον ΟΗΕ Ελληνική ΑΟΖ στο πλαίσιο της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας ΑΟΖ, ποντίζει πάνω κάτω αδέσποτα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη μελλοντική (όποτε και αν) ηλεκτρική σύνδεση Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Άγρυπνος φρουρός» των καθ’ όλα νόμιμων Ελληνικών ενεργειών στέκεται η Τουρκία, η οποία παρακολουθεί με ναυτικά και αεροπορικά στρατιωτικά μέσα τις Ελληνικές ενέργειες, παραμένοντας νόμιμα στα διεθνή ύδατα, δηλώνοντας ότι θα προασπίσει και αυτή την ομοίως νόμιμη στον ΟΗΕ Τουρκική ΑΟΖ μέσα στη γενικότερη Τουρκολιβυκή συμφωνία για την ΑΟΖ.

Στην πραγματικότητα, Ελλάδα και Τουρκία αυτό το καλοκαίρι επιδίδονται συνεχώς σε ένα σιωπηλό αλλά εξόχως επικίνδυνο μπρα ντε φερ στην περιοχή της Τουρκολιβυκής ΑΟΖ και της ομοίως νόμιμης Ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, τμήματα των οποίων αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ του 26ου και 28ου Μεσημβρινού και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν διμερή διαπραγμάτευση για τη λύση του αδιεξόδου.

Σημειώνεται ότι το πρώτο καθ’ όλα νόμιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο τμήμα Ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θα μπει σε διαπραγμάτευση ή διμερή συμφωνία με την Τουρκία.

Το μεγαλεπήβολο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (το υποστηρίζει σθεναρά μόνο η Αθήνα) προκειμένου να υλοποιηθεί κατ’ ανάγκη θα περάσει μέσα από την Τουρκολιβυκή ΑΟΖ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και την άδεια της Τουρκίας.

Διαφορετικά το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί και τούτο διότι, η Τουρκία (όπως και η Ελλάδα), με βάση τη Σύμβαση της Θάλασσας έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνες, γεωτρήσεις, αλιεία, πόντιση καλωδίων και αγωγών κ.λπ. μέσα στην ΑΟΖ της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουδέποτε εξήγησε γιατί μέσα στο κατακαλόκαιρο αποφάσισε να ποντίζει διά του Ιταλικού πλοίου πάνω κάτω στα χωρικά ύδατα της Κάσου ηλεκτρικά καλώδια, που δεν έρχονται και δεν πάνε πουθενά για την ώρα, τεστάροντας το μέγεθος των αντιδράσεων της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Το επόμενο κεφάλαιο θα ανοίξει μέσα στον Σεπτέμβριο με την πολυεθνική άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here