Από εξαιρετικά δύσκολο έως ανέφικτο θεωρεί η Αθηνά Λινού να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για συλλογική ανοσία στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι.
Μιλώντας στο tvxs.gr η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών παραθέτει μαθηματικούς υπολογισμούς που αποδεικνύουν ότι ιδιαίτερα δύσκολη είναι η επίτευξη του στόχου ακόμα και μέχρι το τέλος του 2021.
Βρίσκει εντελώς λανθασμένη την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για διεξαγωγή των εμβολιασμών στα νοσοκομεία ενώ επισημαίνει πως για την απαιτούμενη επιτάχυνση της διαδικασίας πρέπει να γίνουν προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού. Και φυσικά όλα αυτά θα έχουν νόημα αν υπάρχει η απαραίτητη επάρκεια σε εμβόλια.
«Πιστεύω ότι πάμε πάρα πολύ αργά. Μεθοδικά μεν, δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα απ΄όσο γνωρίζω, πολύ αργά δε. Με αυτό τον ρυθμό των 8 έως 10 χιλιάδων εμβολιασμών ημερησίως, ακόμα κι αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων, θα είναι πρακτικά αδύνατο να εμβολιαστεί το 70% του Ελληνικού πληθυσμού και να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέσα στο 2021»…τονίζει η Αθηνά Λινού.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του εκπροσώπου της Χρήστου Ταραντίλη, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, ήτοι τον εμβολιασμό 7 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η κ. Λινού εξηγεί πως για να εμβολιαστούν 7 εκατομμύρια άνθρωποι με τα εμβόλια δύο δόσεων που είναι έως τώρα εγκεκριμένα, απαιτούνται 14 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
«Αν εμβολιάζουμε 100 χιλιάδες άτομα ημερησίως τις εργάσιμες ημέρες, θα χρειαστεί να πάμε μέχρι το τέλος Αυγούστου. Απαιτούνται επιπλέον 15 ημέρες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό για να εξασφαλιστεί η ανοσία, επομένως φτάνουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και αυτός ο υπολογισμός γίνεται με 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον φαίνεται στόχος ανέφικτος».
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………
Υ.Γ. Λινού: Κλείνουν περιοχές χωρίς να έχουμε τα στοιχεία των κρουσμάτων.
Την ώρα που το ζήτημα έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, και η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, θέτει ζήτημα αδιαφάνειας που άπτεται της δημόσιας υγείας.
Μετά την αποκάλυψη για την λάθος καταγραφή των κρουσμάτων στην Κοζάνη, για την οποία διενεργείται ήδη εισαγγελική έρευνα, αναφερόμενη στη σοβαρή διάσταση του θέματος που αφορά στα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται και επιβάλλεται αυστηρό lockdown σε ορισμένες περιοχές της χώρας, μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τόνισε ότι η χώρα μας: «Υπολείπεται στα θέματα διαφάνειας της πανδημίας»
«Με προβληματίζει ότι κλείνουν περιοχές χωρίς να έχουμε τα στοιχεία των κρουσμάτων»…επισήμανε η κα Λινού.