ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ: Η έκθεση του Πτέραρχου Α/ΓΕΑ Αλέξανδρου Παπανικολάου που υπεβλήθη σε Καραμανλή-Αβέρωφ!….του Αντιπτεράρχου ε.α. Κώστα Τζαβέλλα.

0
126

-Τα πραγματικά γεγονότα της 20ης Ιουλίου 1974 από τον τότε Αρχηγό Αεροπορικού Κλάδου Αλέξανδρο Παπανικολάου…

Υπάρχει κάτι σπουδαιότερο από το διαβάζεις, για πρώτη φορά, ιστορικά στοιχεία τα οποία αναφέρονται την ίδια μέρα πριν από 50 χρόνια;

Από την οικογένεια ενός μεγάλου μαχητή της Αεροπορίας, του Αλέξανδρου Παπανικολάου, που διετέλεσε Αρχηγός ΑΤΑ, την περίοδο από 5-7-1971 έως 25-7-1973  και Αρχηγός ΓΕΑ από 25-11-1973 έως 23-1-1975, μου δόθηκε η ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ Έκθεσή του. Πιθανόν στο παρελθόν να είχαν βγει, στα μέσα ενημέρωσης, κάποια από τα αναφερόμενα στην έκθεση.

Η έκθεση έχει τον τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973-24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974».

Επειδή οι μέρες του Ιουλίου που ζούμε φέρνουν στην μνήμη μας τα γεγονότα στην Κύπρο μας, πριν ακριβώς 50 χρόνια, επιλέχθηκαν οι ημερομηνίες 20, 21, 22, 23, 24 Ιουλίου, για τις οποίες η Έκθεση του Αρχηγού Α. Παπανικολάου αναφέρεται με λεπτομέρειες για τα γεγονότα όπως τα έζησε αυτός. Αντίστοιχα θα αναφερθούμε τις επόμενες ημέρες.

Η έκθεση «Υπεβλήθη εις τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Κων. Καραμανλήν και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγ. Αβέρωφ την 20ην Σεπτεμβρίου 1974».

«Και την 12η Ιανουαρίου 1982 εις τον Πρωθυπουργό και Υπ. Εθ. Αμύνης κ. Ανδρέα Παπανδρέου διά του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου κ. Ν. Κουρή».

Ο κ. Αρχηγός στην εισαγωγή του αναφέρει ότι:

«Η παρούσα ανάλυσης αποσκοπεί εις την ιστορική τοποθέτηση μιας περιόδου η οποία, ως προ ηγηθείσα της τρεχούσης Ελληνο-τουρκικής κρίσεως και της κατά την διάρκεια ταύτης συν τελεσθείσης Κυβερνητικής μεταβολής, στοιχειοθετεί, το άμεσο φυσικόν υπόβαθρο, της κατά την καμπή ταύτην της πορείας του Έθνους και παρουσίας της Ελληνικής Αεροπορίας.

Κατά πόσον η περίοδος αύτη υπήρξε ενισχυτική ή μη της δημιουργίας των απαραιτήτων προϋποθέσεων της παρουσίας ταύτης του Αεροπορικού Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας επί των Εθνικών επάλξεων, δεν είναι του αναλύοντος να κρίνει. Επιδίωξής του, εν προκειμένω, είναι η ανεπηρέαστος παράθεσης γεγονότων ως ακριβώς έζησαν ταύτα ο ίδιος και η Ελληνική Αεροπορία».

Η αυλαία του δράματος της Κύπρου ανοίγει με την ανατροπή του Μακαρίου από την Εθνοφρουρά στις 15 Ιουλίου 1974.

«Την πρωία της 16ης Ιουλίου μεταβαίνω στο γραφείο του Στρατηγού Μπονάνου στον τρίτο όροφο του Αρχηγείου, συνάντησα τον Ταξίαρχο Ιωαννίδη, έξω από το γραφείο του αρχηγού συνομιλούν τα με άλλους αξιωματικούς.

Τους χαιρέτισα και ζήτησα από τον Ταξίαρχο Ιωαννίδη να ενημερωθώ επί των εξελίξεων στην Κύπρο.

Ούτος δήλωσε ότι «τα πάντα βαίνουν καλώς και ότι έπρεπε να ανατραπεί ο Μακάριος για να μην χαθεί η Κύπρος». Σε ερώτηση για το αν πρέπει να υπάρξει προετοιμασία, λήψη κατάλληλων μέτρων για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του θέματος, ο Ιωαννίδης απάντησε ότι «ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Τούρκοι επιθυμούν τον Μακάριο και ότι οι άλλοι αρχηγοί διατύπωσαν  αρχικά αντιρρήσεις, ούτοι συμφώνησαν τελικώς επί του εγχειρήματος».

«Περιττό να σημειωθεί ενταύθα οποίαν ανησυχία προκάλεσαν εις τον υποφαινόμενόν οι εξελίξεις αυταί, οι οποίες αποτελούν συνέπεια λήψεως και υλοποιήσεως τοιούτων αποφάσεων και δη εν αγνοία του».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here