Αλέξανδρος Ισιγώνης: Ο Έλληνας αντισυμβατικός σχεδιαστής του θρυλικού «Mini Cooper».

0
813

Η ιστορία του μηχανικού που σχεδίασε ένα από τα πιο επαναστατικά και στυλάτα μοντέλα αυτοκινήτου, το αγαπημένο Mini Cooper.

Το Mini Cooper είναι το απόλυτο σύμβολο της βρετανικής παραγωγής. Στιλάτο, πρακτικό, διαχρονικό, compact. Δεν ξοδεύεται χώρος για τίποτα, όλα λειτουργούν για τη σωστή και άνετη οδήγηση. Με υψηλή αισθητική, φυσικά. Είτε το αγαπάς προσωπικά είτε δεν είναι το δικό σου «cup of tea», σίγουρα αναγνωρίζεις τον ρόλο του στην αυτοκίνηση και την αναγνωσιμότητα του.

Για να το πούμε αλλιώς, όσο κι αν αλλάξουν τα αυτοκίνητα στο μέλλον, το σίγουρο είναι ότι το Mini Cooper θα παραμείνει ένα σύμβολο της Βρετανίας, μαζί με τα μπρελόκ Big Ben και τις γλωσσίτσες Rolling Stones. Κι όμως, ο δημιουργός του Mini, not 100% Βritish!

 Ποιος ήταν ο σχεδιαστής του Mini;

Ο Αλέξανδρος Άρνολντ Ισιγώνης γεννήθηκε στη Σμύρνη, στις 18 Νοεμβρίου 1906. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν μηχανικός με καταγωγή από την Πάρο και η μητέρα του Χίλντα Πρόκοπ ήταν Γερμανίδα, κόρη ζυθοποιού της Σμύρνης.

Ως εδώ, καμία σχέση με τη Βρετανία. Ωστόσο, ο παππούς του είχε αποκτήσει βρετανική υπηκοότητα λόγω της συμμετοχής του στο χτίσιμο της κατασκευής του σιδηρόδρομου Σμύρνης-Aydin.

Κι αυτό ήταν το εισιτήριο της οικογένειας για την Αγγλία, όταν έπρεπε να φύγουν από τη Σμύρνη, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922. Το 1923, λοιπόν, μητέρα και γιος μετακόμισαν με ασφάλεια στο Λονδίνο.

Εκεί ο Ισιγώνης αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο, ένα «Singer» με αμάξωμα Weymann, και έφυγε με τη μητέρα του για road trip στην Ευρώπη. Λίγο οι δρόμοι που δεν ήταν όπως τους ξέρουμε σήμερα, λίγο το αμαξάκι που είχε τα θεματάκια του, το ταξίδι αποδείχτηκε αποτυχία, γιατί έμεναν διαρκώς από μηχανικές βλάβες.

Η αγάπη για το σχέδιο, η έχθρα με τα μαθηματικά

Κάποιοι λένε ότι το ταξίδι αυτό με τα απανωτά breakdowns ήταν αυτό που τον ώθησε να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός. Η άλλη εκδοχή της ιστορίας είναι ότι ο ίδιος ήθελε να ασχοληθεί με τις τέχνες, αλλά η μητέρα του τον πίεσε να μπει στο πολυτεχνείο, γιατί «πώς θα ζήσεις με τη ζωγραφική», «η ζωγραφική είναι χόμπι» κ.λπ. κ.λπ. -μπορεί να έχουν περάσει γύρω στα 100 χρόνια αλλά κάποια πράγματα μένουν ίδια.

Όπως και να έχει, τέχνες δεν σπούδασε, αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε το σχέδιο. Πέρασε στο Battersea, την Πολυτεχνική Σχολή στο Λονδίνο, και παρότι μισούσε τα μαθηματικά, τον «εχθρό του δημιουργικού μυαλού», έφτυσε αίμα και αποφοίτησε. Μπήκε στον χώρο εργασίας της αυτοκινητοβιομηχανίας την ιδανική περίοδο, όταν ο κλάδος ήταν στα πάνω του.

Το 1936, ο νεαρός σχεδιαστής αυτοκινήτων έπιασε δουλειά στη Morris Motor Company στο τμήμα των αναρτήσεων. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ισιγώνης συμμετείχε στην κατασκευή ενός ελαφρού αναγνωριστικού οχήματος, και χάρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στη συνεργασία της εταιρίας του με τον Βρετανικό Στρατό, απέφυγε τη στράτευση και τον πόλεμο.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here