Ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου: Τρικυμία στο μυαλό του Ερντογάν…Φαντάστηκε τις συναντήσεις με Μπάιντεν και Μητσοτάκη;

0
327

Είχαμε γράψει στην ιστοσελίδα (Hellas Journal) και μεταδώσει στο κανάλι OPEN, από την πρώτη στιγμή της δήλωσης του Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν είχε βάση ο ισχυρισμός του ότι θα συναντούσε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ενημερώσεις του Λευκού Οίκου δεν ανέφεραν σε καμία στιγμή ότι υπήρχε το ενδεχόμενο συνάντησης στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο ίδιος άλλα πίστευε επειδή βασικά έχει πείσει τον εαυτό του ότι είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης και ουδείς μπορεί να τον αγνοεί.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Αντιλαμβάνομαι ότι οι Αμερικανοί απάντησαν στους Τούρκους που επέμεναν στην ανάγκη να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, ότι ο κ. Μπάιντεν δεν είχε χρόνο να τον δει και ότι θα συναντούσε μόνο τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας.

Όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον οποίο αντιπαθεί ο Ερντογάν -άρα αποδείχθηκε ότι είχε χρόνο- και επίσης κάλεσε στην Ουάσιγκτον τον πρωθυπουργό της Ινδίας, ο οποίο επίσης είναι εχθρός του Τούρκου προέδρου.

Αν μου επιτρέπεις, κάτι δεν πάει καλά με τον Ερντογάν. Έχω την αίσθηση ότι φαντάζεται πράγματα. Και ένα δείγμα αυτού είναι και ο ισχυρισμός του ότι του ζήτησε να συναντηθούν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αποδείχθηκε ότι πάλι δεν έλεγε αλήθεια, εκτός αν ισχύει ότι τα έχει μπλέξει όλα στο μυαλό του.

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας ήταν στο ναδίρ και πριν την έλευση του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ακόμα και αν ο ίδιος αποκαλούσε τον κ. Μπάιντεν φίλο του και ισχυριζόταν ότι οι σχέσεις ήταν σε καλό σημείο.

Πιστεύω ότι έπαιξε ένα παιγνίδι. Ήθελε να πετύχει τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν για να παρουσιάσει το αφήγημά του ότι η Τουρκία στέκεται δίπλα στην Αμερική στο Αφγανιστάν, το οποίο οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν και ίσως να μην το έχει καταλάβει ο κ. Ερντογάν. Σχεδίαζε και κάτι άλλο: Να προχωρήσει σε μία συμφωνία με τον κ. Μπάιντεν για το ρωσικό σύστημα S-400.

Ήθελε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να του επιτρέψει να κρατήσει τους S-400 και ταυτόχρονα να του επιτρέψει να αγοράσει και τους Πάτριοτ και να τον επανεντάξει στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35.

Για να εκραγεί και να οδηγήσει τις σχέσεις στο απόλυτο αδιέξοδο, εικάζουμε ότι η αμερικανική απάντηση ήταν αρνητική στα κρίσιμα θέματα που ενδιαφέρουν τον Ερντογάν.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η ισχυρή ομάδα του Κογκρέσου, που ασχολείται με την Τουρκία, ζητά πιο σκληρές κυρώσεις για τους S-400, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα που έλαβε ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, ήταν της πλάκας.

Προφανώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν για εσωτερικούς λόγους δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τους βουλευτές και γερουσιαστές για χάρη του Ερντογάν. Προφανώς δόθηκε στον Τούρκο πρόεδρο η τελική απάντηση. Δεν εξηγείται αλλιώς η συμπεριφορά του.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Γίνονται σημαντικά πράγματα στη Νέα Υόρκη για τα ενεργειακά. Αναμένουμε τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ηγεσία της Exxon Mobil, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επαναρχίζει το ενεργειακό πρόγραμμα του αμερικανικού κολοσσού, άρα πρέπει να αναμένουμε και νέες προκλήσεις της Τουρκίας.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι η Exxon Mobil θα ανακοινώσει τη συνέχιση των ερευνών αλλά και την έναρξη των γεωτρήσεων, θα είναι μία εξαιρετική εξέλιξη.

Δεύτερον, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους. Δεν πρέπει να ανησυχείτε για τις σχέσεις μας διότι είναι ισχυρές είναι το μήνυμα του Καϊρου στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Το άλλο μήνυμα του Καϊρου προς την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ότι οι συζητήσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία, είναι αυτή τη στιγμή κοντά στο αδιέξοδο. Ένας από τους όρους της Αιγύπτου είναι να μην απειλεί η Άγκυρα την Ελλάδα και την Τουρκία, κάτι που βεβαίως δεν θα πράξει ποτέ…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here