Αναδρομικό ρουσφέτι για Έλληνες μεγαλοκαταθέτες που τα έβγαλαν έξω!

0
398

Τη στιγμή που οι λίστες με έλληνες φορολογούμενους που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης ή διαθέτουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες βρίσκονται στα συρτάρια των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, μία περίεργη εγκύκλιος που εκδόθηκε πριν από τρεις μήνες από τον γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη δίνει το διέξοδο σε όσους αδυνατούν να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά. Και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις με φόρο μόλις 5% αντί για 45%!!

«Δώρο» σε 54.000 καταθέτες του εξωτερικού

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η εγκύκλιος του περασμένου Φεβρουαρίου (ΠΟΛ 1033/21-2-2013) παρέχει τη δυνατότητα στους 54.000 φορολογουμένους που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2012, ή περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, και δεν μπορούν να τα…….

δικαιολογήσουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις, να κάνουν μια εκπρόθεσμη πράξη δωρεάς από συγγενικό ή άλλο πρόσωπο και πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο δωρεάς να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους και να απαλλαγούν από το ενδεχόμενο δίωξης για διακίνηση μαύρου χρήματος.

Με απλά λόγια δηλαδή, εάν κάποιος είχε βγάλει, νόμιμα ή παράνομα, τα χρήματά του π.χ. πριν από τρία χρόνια στο εξωτερικό και αδυνατεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, αρκεί πλέον να υποβάλει μία συμπληρωματική δήλωση στην Εφορία ότι τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονται από δωρεά που του έγινε από συγγενικό του ή άλλο πρόσωπο, και πληρώνοντας έναν φόρο της τάξης του 5%-40%, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας, να τα νομιμοποιήσει χωρίς να υποστεί καμία άλλη συνέπεια από τον νόμο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 25 της Πολ. 1033/21.2.2013 του υπ. Οικονομικών που αφορά στην κάλυψη εμβάσματος με χρηματικά ποσά από εκπρόθεσμες δωρεές και γονικές παροχές, «οι άτυπες δωρεές και γονικές παροχές χρηματικών ποσών γίνονται δεκτές, έστω και εάν υποβληθεί εκπρόθεσμα η οικεία φορολογική δήλωση (εισοδήματος ή δωρεάς), κατ’ εξαίρεση των όσων ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 19 ΚΦΕ, επειδή αφορούν εμβάσματα που δεν εμπίπτουν στην έννοια των τεκμηρίων».

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος εκδόθηκε εντελώς πριν από ακριβώς 3 μήνες και ενώ έρχονταν συνεχώς στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία γύρω από τα τρανταχτά ονόματα που υπήρχαν τόσο στη λίστα Λαγκάρντ όσο και σε άλλες λίστες που φέρεται να έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για λίστες με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες που την περίοδο της κρίσης, αλλά και πιο πριν, είχαν σπεύσει να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός συνόρων, με αποτέλεσμα τώρα να ψάχνουν τρόπους είτε να τα νομιμοποιήσουν είτε να τα εμφανίσουν χωρίς να υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Και το υπουργείο Οικονομικών τους έδωσε…διέξοδο.

«Βαφτίζουν» δωρεά τις καταθέσεις και τις επαναπατρίζουν με φόρο 5%

Σύμφωνα με έγκυρους φοροτεχνικούς, εάν υπάρχει π.χ. κάποιος στη λίστα Λαγκάρντ με 5 εκατ. ευρώ κατάθεση ή έμβασμα σε τράπεζα του εξωτερικού ενώ ταυτόχρονα το εισόδημα που δηλώνει στην Ελλάδα είναι 10.000 ευρώ τον χρόνο, μπορεί πλέον να καταθέσει εκπρόθεσμα στη δήλωσή του ότι τα χρήματα προέρχονταν από δωρεά στενού συγγενικού ή φιλικού του προσώπου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλει στο κράτος έναν φόρο που ξεκινά από 5% και κλιμακωτά αυξάνεται ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας, και το υπόλοιπο ποσό, νομιμοποιημένο πλέον, να μπορεί να το διαθέσει όπως ο ίδιος θέλει.

Στο ενδεχόμενο βεβαίως που δεν υπήρχε αυτή η νόμιμη διέξοδος, τότε όλοι οι παραπάνω, πέραν των ποινικών διώξεων που θα αντιμετώπιζαν, θα έπρεπε να καταβάλουν φόρο 45% συν τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΥΠΟΙΚ: «Για το δωρητή συντρέχει υποχρέωση δήλωσης του πραγματικού ποσού με συμπληρωματική δήλωση του έτους που έκανε τη δωρεά προκειμένου να ελεγχθεί εάν είχε τη δυνατότητα να την καλύψει».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here