Ανεξάρτητη (;) αυτοδιοίκηση…….του Γιάννη Μπεθάνη.

0
482

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ ολοκληρώθηκε και κατέδειξε για μια ακόμη φορά το χάσμα απόψεων ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από τη μια η κυβέρνηση που θεωρεί ότι ήδη έχει κάνει αρκετά θετικά βήματα ενίσχυσης του εγγύτερου προς τον πολίτη θεσμού και ότι θα κάνει ακόμη περισσότερα στο «μεταμνημονιακό» περιβάλλον, έχοντας, φυσικά, στο πίσω μέρος του μυαλού τις αυτό-διοικητικές εκλογές, αλλά και τις βουλευτικές, αφού π.χ. το θέμα «προσλήψεις στους Δήμους» μπορεί να αποφέρει οφέλη και στις δύο περιπτώσεις.

Από την άλλη, το κορυφαίο συλλογικό αυτό-διοικητικό όργανο θεωρεί ότι το σκηνικό για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες είναι θολό λόγω του νόμου «Κλεισθένης», με την απλή αναλογική και άλλες προβλέψεις του, με την ανησυχία και τον προβληματισμό για την «επόμενη μέρα» να διατυπώνονται με κάθε ευκαιρία.

Κι επειδή και στις δύο περιπτώσεις, τα ευχολόγια περί ενίσχυσης της «ανεξαρτησίας» της Αυτοδιοίκησης δεν λείπουν, σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να κάνω μια παρατήρηση:

Παρακολουθώντας το ρεπορτάζ από τους Δήμους που καλύπτει δημοσιογραφικά η ΑΜΑΡΥΣΙΑ σχετικά με τις έως τώρα προεκλογικές κινήσεις, ένα είναι το γεγονός μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση:

Η κομματική ανάμειξη πίσω από πολλούς από τους συνδυασμούς που «βάζουν μπρος», δείχνει πολύ πιο έντονη, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Τόσο έντονη, ώστε άλλους υποψήφιους να τους «πνίγει» και άλλους να τους οδηγεί απεγνωσμένα να την «αποτινάξουν» από πάνω τους.

Και το επισημαίνω αυτό, επειδή είναι πάρα πολύ πιθανό στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια της απλής αναλογικής και της ενδεχόμενης πολυδιάσπασης δυνάμεων και διοικητικής αστάθειας, τα πολιτικά κόμματα να θελήσουν να διαδραματίσουν πολύ πιο ενεργό ρόλο στις αυτό-διοικητικές εξελίξεις.

Κάτι τέτοιο θα είχε δυσμενή επίπτωση στην προσπάθεια των Περιφερειών, των Δήμων και κατ’ επέκταση των τοπικών κοινωνιών να σταθούν στα πόδια τους και να αναπτυχθούν με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτονομία.

Και το ανησυχητικό είναι ότι ενθαρρύνεται ή γίνεται αποδεκτό ακόμη και από αυτό-διοικητικούς, που «σκίζουν τα ρούχα τους» για την ανεξαρτησία του θεσμού…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here