Τα «έξυπνα» γυαλιά της Google κυκλοφόρησαν στη Βρετανία, αλλά απαγορεύθηκαν ήδη από τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας. Oι ανεπτυγμένες εφαρμογές και λειτουργίες των Google Glass έχουν προκαλέσει ανησυχία για έξαρση του φαινομένου της πειρατείας.
Τα γυαλιά που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπουν στον χρήστη τους να διαχειρίζεται με ευκολία ηλεκτρονικά μηνύματα, να τραβάει βίντεο και να περιηγείται στο Διαδίκτυο μέσω μιας μικροσκοπικής οθόνης που υπάρχει μπροστά στο δεξί του μάτι. Είναι διαθέσιμα σε όλους όσους είναι άνω των 18, έναντι 1.000 στερλινών, ήτοι 1.250 ευρώ.
Ωστόσο, η ικανότητα τους να καταγράφουν ανθρώπους εν αγνοία τους, με ένα απλό άγγιγμα στο σκελετό ή μια φωνητική εντολή, έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Κατ’ επέκταση, υπάρχουν ανησυχίες στους κινηματογράφους, καθώς οι ιθύνοντες υποστηρίζουν ότι με τη χρήση του Google Glass πολλές εγκληματικές συμμορίες θα μπορούσαν να διανείμουν με μεγάλη ευκολία πειρατικά αντίγραφα ταινιών. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Independent, η παράνομη εγγραφή ταινιών στους κινηματογράφους είναι η πηγή πάνω από 90% του συνόλου των παράνομων ταινιών που κυκλοφορούν στην αγορά.
Επομένως, όσοι κατέχουν το Google Glass, μάλλον θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν θα βρίσκονται σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα καθώς οι οδηγίες είναι σαφείς και τα μέτρα ασφαλείας αυξημένα.
Όπως ανακοίνωσαν ήδη μεγάλες αλυσίδες κινηματογράφων: «Οι πελάτες θα πρέπει να μη φορούν τα έξυπνα γυαλιά μέσα στις αίθουσες, είτε έχει αρχίσει η προβολή, είτε όχι», ενώ η αλυσίδα Vue ανακοίνωσε ότι οι θεατές θα πρέπει να βγάζουν τα γυαλιά τους «μόλις τα φώτα χαμηλώνουν και αρχίζει η προβολή».
Αν και στην οθόνη του Google Glass ανάβει ένα φως κάθε φορά που ενεργοποιείται η κάμερα, αναφέρθηκε ήδη ένα περιστατικό όπου ένας νέος χρήστης κλήθηκε να το αφαιρέσει σε κινηματογράφο της κεντρικής πλατείας Λέστερ του Λονδίνου, καθώς το προσωπικό δεν θα μπορούσε να ελέγξει εάν κατέγραφε την ταινία ή όχι.
Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η Google προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες δηλώνοντας: «Συνιστούμε στις διευθύνσεις των κινηματογράφων που ανησυχούν για το Google Glass, να το χειριστούν όπως και κάθε άλλη συσκευή που παρέχει στους θεατές δυνατότητα εγγραφής, όπως τα κινητά τηλέφωνα: απλά ζητήστε σε όσους το φορούν να το απενεργοποιήσουν πριν αρχίσει η ταινία.
Σε γενικές γραμμές θεωρούμε καλύτερο να δοθούν περιθώρια δοκιμής του προϊόντος προτού υιοθετηθούν κανονισμοί για τη χρήση του. Επίσης, το γεγονός ότι κάθε φορά που γίνεται καταγραφή ανάβει ένα φως στην οθόνη καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο για την εν λόγω συσκευή να καταγράψει κάτι κρυφά».
{jcomments on}