Απελευθέρωση των πεζοδρομίων.

0
502

Β. Βάρσος: «Διατηρητέες» οι πικροδάφνες της Κηφισιάς!

«Άστοχη» χαρακτήρισε την «αποψίλωση» των «διατηρητέων πικροδαφνών» (που υπήρχαν εκεί από την εποχή του αείμνηστου Δημάρχου Κηφισιάς Βαρουξάκη) στο απέναντι από το Δημαρχείο πεζοδρόμιο, ο κ. Β. Βάρσος.

Παραφράζοντας το απόφθεγμα: «τα εν οίκω μη εν δήμω» σε: «τα του δήμου εν οίκω», παραθέτω τον διάλογο μεταξύ του κ. Β. Βάρσου και του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Κηφισιάς κ. Γ. Θωμάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/11/2014.

«Και επειδή η πόλη είναι κηπούπολη, προσέχετε πάρα πολύ το πράσινο. Δεν είναι ούτε Πετρούπολη ούτε Αιγάλεω ή Περιστέρι. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση; Πώς προχωρήσατε σ΄ αυτό το διατηρητέο κομμάτι της πόλης μας να γίνει αυτή η αποψίλωση;

Γιατί και πλατάνια υπάρχουν ιστορικά που μπορεί οι κορμοί τους να εμποδίζουν, αλλά δεν έχουμε τέτοια διέλευση πεζών να φτάνουμε στο άλλο άκρο»……υποστήριξε ο κ. Β. Βάρσος.

Η απάντηση του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Γ. Θωμάκου ήταν αποστομωτική: 

«Σε κάθε συνεδρίαση, ελπίζω ότι θα παραπονείστε και θα καταγγέλλετε την κοπή θάμνων. Είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι, απόλυτοι και ανυποχώρητοι. Εμείς, με αυτή την πράξη που εσείς καταγγέλλετε, νιώθουμε περηφάνια. Υπάρχει προφανώς μεγάλο ΧΑΣΜΑ μεταξύ μας, ως προς την ανάδειξη του δημόσιου χώρου, ως προς τη χρήση των πεζοδρομίων, ως προς το πράσινο. Επίσης, υπάρχει ΧΑΣΜΑ μεταξύ μας και ως προς τη νομιμότητα και θα βαρεθείτε να τα καταγγέλλετε! Θα το πάμε μέχρι τέλους».

Από την 01/09/2014 και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Δημοτική Αρχή ξεκίνησε την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Στο 1ο Κεφάλαιο, με τίτλο: «ΤΙ ΠΟΛΗ ΘΕΛΟΥΜΕ», μια από τις προμετωπίδες του συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» ήταν η «Απελευθέρωση πεζοδρομίων από παράνομα εμπόδια και θάμνους. Τέλος στα αδιάβατα πεζοδρόμια. Ανάδειξη των πινακίδων σήμανσης της τροχαίας (κρυμμένα από κλαδιά , ξεβαμμένα ) και των εξαφανισμένων διαγραμμίσεων και συνεχής συντήρηση τους».

Παρότι λοιπόν, με σωστό προγραμματισμό και συντονισμένες προσπάθειες από τα τμήματα πρασίνου, τεχνικής υπηρεσίας και καθαριότητας, έχουν απελευθερωθεί αρκετά πεζοδρόμια από εμπόδια (κορμοί ξερών δένδρων, κοπή θάμνων και «διατηρητέων» πικροδαφνών), η μείζων αντιπολίτευση -και συγκεκριμένα ο κ. Β. Βάρσος – το αντελήφθησαν μόνον, όταν στις 12.11.2014 έγινε η «αποψίλωση» των πικροδαφνών από το, απέναντι του Δημαρχείου, πεζοδρόμιο.

Ο σκοπός, βέβαια, ήταν η ολική απομάκρυνσή τους, ώστε να αποδοθεί το πεζοδρόμιο στους πεζούς, όπως -εις μάτην- καλούσε ο γράφων, από τις σελίδες αυτής της εφημερίδας, τον πρώην Δήμαρχο κ. Ν. Χιωτάκη να κάνει, με άρθρα όπως: «Διαχρονική η παραβατικότητα με την ανοχή των δημοτικών αρχών», «ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ», «Οδός Κερκύρας».

Έκπληξη, βεβαίως, προκαλεί και η άγνοια του κ. Β. Βάρσου ( ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος και μετέχει για δεκαετίες στα δημοτικά πράγματα) για τον νόμο περί κοινόχρηστων χώρων. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 967 ΑΚ , σ' αυτούς περιλαμβάνονται και οι δρόμοι.

«Ως τμήματα των δρόμων λογίζονται και τα πεζοδρόμια, που είναι και αυτά κοινόχρηστα, όπως τούτο προκύπτει από το άρθρο 2 του ισχύοντος Κ.Ο.Κ.

Κατά την έννοια της ως άνω διατάξεως του ΑΚ, η κοινή χρήση του πράγματος ενέχει την από όλους γενικά απόλαυσή του και αποτελεί εκδήλωση της ελευθερίας που είναι στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, συνταγματικώς προστατευόμενο (άρθρ. 5 παρ. 1 Συντάγματος)».

Γι' αυτό λοιπόν, «από πλευράς κατάληψης δημοσίου κτήματος – έτσι λογίζονται νομικά τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι, οσάκις αυτά καταλαμβάνονται με κατασκευές ή πράγματα επ’ αυτών αυθαίρετα, τοποθετημένα από οποιονδήποτε – η πράξη είναι ποινικά κολάσιμη, διώκεται αυτεπαγγέλτως και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος».

Με ποια επίσημη απόφαση, λοιπόν, κ. Βάρσο έχουν κριθεί «διατηρητέες» οι πικροδάφνες, ώστε να διατηρηθούν και να προστατευθούν από κάθε φθορά; Διότι αυτή είναι η έννοια του «διατηρητέου».

Και μιας και μιλήσατε για «κηπούπολης», πού ακριβώς ξεκινάει ένας κήπος και πού τελειώνει; Κατά τη δική μου ταπεινή αντίληψη, τελειώνει ακριβώς στον καλοκλαδευμένο φράχτη, τόσο από την εσωτερική όσο και από την εξωτερική πλευρά του!!

Όσο για τα «ιστορικά» Πλατάνια -στα οποία αναφερθήκατε επίσης- θεωρώ ότι πρόκειται για καθαρό λαϊκισμό, διότι τα πλατάνια, τα πεύκα, οι καστανιές και όλα τα άλλα δένδρα που ευδοκιμούν στην Κηφισιά προϋπήρχαν των πεζοδρομίων και δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί νοήμων άνθρωπος για να τα κόψει!

Κι εσείς κ. Χιωτάκη, γιατί δεν προφυλάξατε τον κ. Βάρσο, αφού γνωρίζατε τον νόμο; Να σας θυμίσω ότι στη δωδεκαετή θητεία σας προέβητε μία και μόνο φορά στην εκκαθάριση πεζοδρομίων (στην οδό Κερκύρας), κι εκεί όχι αυτοβούλως, αλλά κατόπιν καταγγελιών πολιτών και με παρέμβαση εισαγγελέως.

Στις 02/07/2012 από το γραφείο τύπου του δήμου Κηφισιάς εκδόθηκε δελτίο τύπου με τίτλο: «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΑΠΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΑΝ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΠΕΖΩΝ». 

Αυτό φυσικά που προείχε, ήταν η εκμετάλλευση του γεγονότος ώστε να βομβαρδίσετε τον τοπικό τύπο με φωτογραφίες!! Οποία υποκρισία! Ιδού το κείμενο:

«Συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Κηφισιάς προχώρησαν το πρωί σε κλάδεμα φυτών σε πεζοδρόμια της οδού Κερκύρας στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, παρουσία του Δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Γ. Χιωτάκη, του εντεταλμένου Συμβούλου Ευάγγελου Σιδέρη, και του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Κηφισιάς Φώτη Δημάκη, ώστε να απελευθερωθεί χώρος για την ασφαλή διέλευση των πεζών. 

Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας από το 2003, οι προδιαγραφές κατασκευής και φύτευσης των πεζοδρομίων υπαγορεύουν να αφήνεται στα πεζοδρόμια δίοδος πεζών πλάτους τουλάχιστον 90 εκατοστών. 

Είχαν προηγηθεί επιστολές από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Κηφισιάς προς τους ιδιοκτήτες, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να φροντίσουν οι ίδιοι για την απομάκρυνση των φυτών από το πεζοδρόμιο.

Η υπηρεσία Πρασίνου θα προχωρήσει και σε άλλες κοπές φυτών που έχουν φυτευτεί σε πεζοδρόμια και παρεμποδίζουν την διέλευση των πεζών».

Και ερχόμαστε ξανά στο σήμερα. Τι πέτυχε λοιπόν με τη συμβολική, κατά την άποψή μου, κίνησή του αυτή ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Γ. Θωμάκος:

Πρώτον – να υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες, δεύτερον – να εφαρμόσει έναν νόμο που οι άλλες δημοτικές αρχές δεν εφήρμοζαν για διάφορους λόγους, και τρίτον – να καταστήσει σαφές προς όλους, ότι είναι αποφασισμένος – όπως είπε στο Δ.Σ. – να το «πάει μέχρι το τέλους».

Προφανώς, δεν εννοούσε μόνο στο θέμα της απελευθέρωσης των πεζοδρομίων.

Το πρόβλημα, όμως, είναι διαχρονικό και ξεκίνησε -κατά την άποψή μου- από την ανοικοδόμηση της Νέας Κηφισιάς. Τότε λοιπόν, οι κατασκευαστές-εργολάβοι των μεζονετών – αν και γνώριζαν τον νόμο – για να κερδίσουν χώρο από το οικόπεδο, αντί να φυτέψουν κυπαρισσοειδή και λέιλαντ, καλλωπιστικά φυτά, ακόμη και μανόλιες, χαμηλής ή υψηλής βλάστησης εντός του οικοπέδου, τα φύτευαν εκτός αυτού, καταλαμβάνοντας έτσι τα πεζοδρόμια και παρεμποδίζοντας τους φυσικούς τους χρήστες, τους πεζούς, να τα χρησιμοποιήσουν.

Έτσι, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, βλέποντας το πεζοδρόμιο του γείτονά τους, είχαν επιδοθεί και αυτοί σε αισθητικές παρεμβάσεις ως προς την "αναβάθμιση" και των «δικών» τους πεζοδρομίων , διαμορφώνοντάς τα βάσει της προσωπικής περιβαλλοντικής τους ευαισθησίας!

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, για να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των πεζοδρομίων δεν χρειάζεται μόνο η αποφασιστικότητά σας, αλλά και η συνεχής πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση όλων των συμπολιτών μας!

Το φυλλάδιο του Δήμου περί ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ, πρέπει να διανεμηθεί και να πηγαίνει σε όλα τα νοικοκυριά του δήμου μας, τουλάχιστον μία φορά κάθε τρίμηνο.

Αγαπητοί συμπολίτες, που πέσατε θύματα των κατασκευαστών-εργολάβων ή του γείτονά σας, λόγω άγνοιας του νόμου και μην αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο που επιφυλάσσετε στους γείτονές σας μα και σε εσάς τους ίδιους.

ΣΑΣ ΚΑΛΩ να απελευθερώσετε το πεζοδρόμιό σας, ώστε να μπορεί το παιδί σας, το εγγόνι σας να πάει με ασφάλεια στο σχολείο, αλλά και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια και χωρίς κόπο, ανεβοκατεβαίνοντας στα πεζοδρόμια.

Ας κάνουμε κι εμείς λοιπόν το αυτονόητο. Ας μην τα περιμένουμε όλα από τον Δήμο.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here