Για μοιρασιά του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάνουν λόγο οι αποκαλύψεις του Πρακτορείου Reuters, το οποίο αναφέρει ότι τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το δημοσίευμα μιλά για πιθανή εκκίνηση των συνομιλιών, στον απόηχο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη 24/06 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ.
«Η δέσμευση Μητσοτάκη-Ερντογάν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Ελλάδας είναι ένα αρκετά σημαντικό βήμα, λαμβάνοντας υπόψη την ενότητα του ΝΑΤΟ.
Ακόμη και αν είναι απίθανο να παραχθούν γρήγορα αποτελέσματα, δεδομένης της περίπλοκης φύσης του θαλάσσιου τοπίου του Αιγαίου (μπορεί κανείς να φτάσει κολυμπώντας στην Τουρκία από ορισμένα ελληνικά νησιά και το αντίστροφο), οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε ένα de facto μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για να σταματήσουν οι παραβιάσεις σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο»…μεταδίδει το Reuters.
Και συνεχίζει: «Μια συμφωνία σχετικά με το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι θαλάσσιες ζώνες τους είναι σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων σε πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου και συστήματα υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα:
«Οι γείτονες Ελλάδα και Τουρκία, και οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά ζητημάτων από τον εναέριο χώρο έως τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Οι εντάσεις έχουν εκτονωθεί τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους, δεσμευόμενες να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να εργαστούν για τα ζητήματα που τις κράτησαν χώρια».
«Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους Yπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την έναρξη συζητήσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης»…δήλωσε ο Έλληνας Yπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Οι Yπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο»…ανακοίνωσε το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Πώς παρουσίασε την είδηση ο Τουρκικός Τύπος;
Ο Τουρκικός Τύπος χαιρετίζει τον δίαυλο επικοινωνίας, αν και παρουσιάζονται λεπτές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το κάθε μέσο. Παρόλα αυτά, ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζεται ως μια θετική εξέλιξη, με τις εφημερίδες να επιχειρούν να προβάλουν την Τουρκία σε πλεονεκτική θέση.
Συγκεκριμένα, η Yeni Safak με τίτλο «Η Τουρκία και η Ελλάδα θα συζητήσουν τα Θαλάσσια Σύνορα», προσεγγίζει τον διάλογο ως μια νέα φάση στην εξομάλυνση των σχέσεων.
Από την πλευρά της, η Hurriyet συνδέει συμβολικά τις επαφές της Μαρέβας Γκραμπόφσκι και Εμινέ Ερντογάν με τη διπλωματική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, φέροντας τον τίτλο «Ζεστή κουβέντα, όπως και στο Αιγαίο».
Η εφημερίδα Milliyet, με τίτλο «Στο Αιγαίο ο διάλογος συνεχίζεται», δίνει έμφαση στην κινητικότητα μεταξύ των δύο χωρών, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις ως ένα βήμα προς τη διαρκή συνεργασία.
Υ.Γ. Ο Πρωθυπουργός απέτυχε να πείσει με τις εξηγήσεις του.
Προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά την αποκάλυψη Ερντογάν ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός τού υποσχέθηκε λύση πακέτο σε Αιγαίο, Κυπριακό.
Παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή, επιστρέφοντας στην Άγκυρα από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή τους του είπε ότι για το Αιγαίο «θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και θα λύσει αυτό το ζήτημα», ο Πρωθυπουργός σε χθεσινή του ανάρτηση δεν ανέφερε τίποτα σχετικό, γεγονός που προκάλεσε απορίες και ερωτήματα για το τι έχει στο μυαλό του αλλά και την αντίδραση Κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε μόνο μία παράγραφο στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο και σε αυτή έγραψε:
«Το γεγονός ότι συζητάμε δεν σημαίνει και ότι συμφωνούμε σε όλα. Η Ελλάδα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης περί αναγνώρισης ψευδοκράτους ούτε προφανώς βάζουμε στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Συμφωνήσαμε για στενότερη συνεργασία στο Μεταναστευτικό και για νέα συνάντηση του ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις αρχές του 2025».
Θυμίζουμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει την Παρασκευή:
«Δώσαμε βάρος τόσο στο Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο όσο και σε κάποια γνωστά ζητήματα που ζούμε στο Αιγαίο και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και θα λύσει αυτό το ζήτημα».
Ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ακόμα πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να θέσει τις διαφορές στο τραπέζι για επίλυση.
Όμως, αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει είτε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις δηλώσεις Ερντογάν είτε να πει στον Ελληνικό λαό εάν ανέτρεψε την πάγια εθνική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μία και μόνο ελληνοτουρκική διαφορά, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Παράλληλα, προσθέτει…«Η κυβέρνηση οφείλει είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει το δημοσίευμα του Reuters περί επικείμενης συνάντησης με αντικείμενο την έναρξη συζητήσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει:
«Την ίδια στιγμή που η Τουρκία αισθάνεται ανενόχλητη να προχωρεί σε ενέργειες, όπως εκείνη στα τέλη Ιουλίου στην Κάσο, σε εφαρμογή του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου, και να καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου, κλιμακώνοντας τη στρατηγική της για διχοτόμηση του νησιού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έσπευσε πάλι να μιλήσει για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, πλειοδοτώντας μάλιστα και με αναφορές σε “παράθυρο ευκαιρίας” για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».
Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμύντας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου θα συγκλειθεί η Επιτροπή για Ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ καθώς και τις συνομιλίες του με τον Τούρκο ομόλογό του.