Αδυναμίες ως προς τη στήριξη των Ελληνικών θέσεων παρουσιάζει η Έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία, τις οποίες ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «ελλείψεις», αλλά μάλλον πρόκειται για ευφημισμό, αν κοιτάξει κανείς τις λεπτομέρειες του πρωτοτύπου.
Η έκθεση αποδεσμεύει πλήρως την χρηματοδότηση της Άγκυρας για το προσφυγικό από την «θετική ατζέντα», ενώ δίνει «συγχωροχάρτι» στον Ερντογάν για όσα προκάλεσε πριν μερικούς μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ίδια η Έκθεση άλλωστε, η οποία αποτελεί τον οδικό χάρτη για την επαναξιολόγηση των ευρώ-τουρκικών σχέσεων, γνώρισε πολλές περιπέτειες μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Σημειώνεται ότι η κοινοποίηση της Έκθεσης καθυστέρησε κατά μία ημέρα, επειδή ο Επίτροπος Διεύρυνσης, ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρχεϊ, επιχείρησε να μετριάσει τις επικρίσεις που υπήρχαν σε αυτήν για τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Η απόπειρά του μάλιστα έγινε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την διπλή πρόκληση της Άγκυρας προς την ΕΕ:
-Πρώτα με την εκκίνηση διαδικασιών για να τεθεί εκτός νόμου το αντιπολιτευόμενο κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και στη συνέχεια
-Με την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας.
Η στάση του Ούγγρου Επιτρόπου δημιουργεί ερωτήματα, ενώ σχολιάζεται ήδη αρνητικά και για το γεγονός ότι εκδηλώθηκε την παραμονή του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο ήταν γνωστό ότι η ΕΕ θα εξέταζε την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα και την Μιανμάρ για τον μη σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κάτι που οι Ευρωπαίοι υπουργοί έκαναν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.
Συγχωροχάρτι Μπορέλ στον Ερντογάν
Σε ότι αφορά τα θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Έκθεσης.
Κρίνουν μάλιστα ότι η ενότητα στην οποία αυτές περιγράφονται είναι «ισορροπημένη» με την θετική ατζέντα που προωθούν οι Βρυξέλλες και κυρίως το Βερολίνο.
Μόνο που οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται, αλλά παραμένουν ως απειλή, όπως ήταν εδώ και μήνες «προς γνώσιν και συμμόρφωση του Ερντογάν», η οποία ωστόσο δεν έρχεται.
Αν και διαρροές από διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η Έκθεση Μπορέλ καλύπτει με ικανοποιητικό τρόπο τα θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως την Τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς και την επιθετική ρητορική, το Αγγλικό κείμενο, το οποίο έχει στη διάθεσή του το SLpress, είναι αμείλικτο.
Στην Έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ δεν γίνεται καμία αναφορά στο «casus belli» που ψήφισε η τουρκική Βουλή ως αντίδραση της Τουρκίας σε ενδεχόμενη άσκηση από την Ελλάδα του κυριαρχικού δικαιώματός της για επέκταση στα δώδεκα μίλια των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο.
Έναν Νόμο που συνιστά ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας και επιβουλή της ακεραιότητάς και των συνόρων της, τα οποία με μεγάλη ευκολία οι Βρυξέλλες βαφτίζουν ευρωπαϊκά, αλλά δεν τα υπερασπίζονται ως τέτοια.
Η αποφυγή άλλωστε μιας τέτοιας αναφοράς, αφήνει χώρο, στον έτσι κι αλλιώς ανεξέλεγκτο Ερντογάν, να επαναλάβει τις προκλήσεις του.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……