Από την πΓΔΜ στη «Βόρεια Μακεδονία»: Που έγινε το λάθος, πως νίκησαν οι ΗΠΑ τη Ρωσία…..του Μιχάλη Ιγνατίου.

0
535

Τι έμεινε μετά τη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, με την οποία εγκρίθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»;

Μία βαθιά διχασμένη χώρα, με την πλειοψηφία να εκφράζεται εναντίον της συμφωνίας και μάλιστα να χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές που έδωσαν θετική ψήφο.

Είναι τόσο διχασμένη η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, που ελπίζω πως δεν θα δούμε και χειρότερα. Αν και φοβάμαι πως θα αυξηθούν οι επιθέσεις εναντίον των πολιτικών που υποστήριξαν τη συμφωνία.

Και αυτό είναι πολύ κακό, σε μία εποχή που καραδοκούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο και οι Αλβανοί στο Ιόνιο. Βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία η Άγκυρα με τα Τίρανα, και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ξυπνήσει επιτέλους.

Κανένας εχέφρων άνθρωπος δεν μπορεί να χαίρεται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα. Η ενότητα πήγε…..περίπατο – έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτη ήταν – και με λύπη παρακολουθούμε τα έκτροπα και τις επιθέσεις εναντίον αλλήλων.

Οι απόψεις και των δύο πλευρών είναι ισχυρές και δημιουργείται μία κατάσταση καλλιέργειας μίσους, που εκμεταλλεύονται οι γυρολόγοι της πολιτικής. Αντί να βρουν τρόπο να ξεπεραστούν τα μίση και τα πάθη, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Και όλα αυτά προς όφελος των ακραίων.

Έχω εκφράσει τη διαφωνία μου για τη συμφωνία αυτή καθ’ αυτή. Όπως έγραψα αρκετές φορές, πιστεύω ότι η Ελλάδα – από τη στιγμή που αποφάσισε να κλείσει το Σκοπιανό – έπρεπε να φύγει με κέρδη. Η κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία στον Ζόραν Ζάεφ να κοροϊδεύει, να προκαλεί και να «γλεντά» με προσβλητικό τρόπο τον ελληνικό λαό.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν σεβάστηκε ούτε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που τρώει καθημερινά απίστευτη λάσπη λόγω της απόφασης του να εξευρεθεί λύση με κάθε θυσία.

Όταν σε μία δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και όταν ο λαός αισθάνεται ότι υπέστη εθνική ήττα, δεν έπρεπε ο κ. Ζάεφ να προκαλεί στον υπερθετικό βαθμό. Έπρεπε να σκάσει. Ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να του ζητήσει να βγάλει το σκασμό. Διότι τον εκθέτει.

Η υπόθεση των Σκοπίων δεν ήταν μία «διακρατική διαφορά», όπως νομίζαμε. Ούτε μία ξεχασμένη ιστορία. Υπόγεια διεξαγόταν ένας ψυχρός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για να κερδίσουν την στρατηγική θέση της πΓΔΜ.

Πρώτοι οι Αμερικανοί έδραξαν την ευκαιρία όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε αναφέρει πρώτα στον υφυπουργό Γουές Μίτσελ και αργότερα στους υπουργούς Εξωτερικών, τον πρώην Ρεξ Τίλερσον και τον νυν Μάικ Πομπέο, το όραμά του να επιλυθεί το Σκοπιανό και να επέλθει η σταθερότητα στη Βαλκανική.

Έχοντας επιβάλει ο Τζόρτζ Σόρος τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, και έχοντας απομακρύνει τους εθνικιστές του VMRO ήταν πιο εύκολη η λύση του προβλήματος. Ξαφνικά οι πάντες συνειδητοποίησαν ότι η λύση του Σκοπιανού ήταν εφικτή. 

Οι Αμερικανοί είδαν το θέμα υπό στρατηγική οπτική γωνία, οι μπουνταλάδες και υπερόπτες Ρώσοι πίστευαν ότι οι εθνικιστές βουλευτές δεν θα ψήφιζαν υπέρ της Συμφωνίας και όταν εξαγοράστηκαν – σύμφωνα με τις καταγγελίες (δεν έχουμε δει ακόμα τις αποδείξεις) – και παρέδωσαν τις ψήφους τους στον Ζάεφ, ήταν αργά για τη Μόσχα.

Επρόκειτο για μία σκληρή στρατηγική ήττα, η οποία δεν χωνεύεται, αλλά ότι και να κάνουν αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί είναι οι νικητές. Ως γνωστόν, όταν τσακώνονται οι ελέφαντες την πληρώνουν οι μικροί. Στην περίπτωση των Σκοπίων, γίναμε μάρτυρες του εξής φοβερού και τρομερού:

Όλη η Δύση να χειροκροτεί τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ. Τι θα συνέβαινε εάν η ελληνική Βουλή απέρριπτε τη συμφωνία; Όλοι αυτοί που χειροκροτούν σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας θα τον έβριζαν. Καλώς ή κακώς ο Τσίπρας έβαλε το κεφάλι του στο μαχαίρι και βγήκε ζωντανός.

Όλοι αυτοί που τον χειροκροτούν πρέπει να βοηθήσουν έμπρακτα την Ελλάδα και να αφήσουν τα μασκαραλίκια. Η χώρα χρειάζεται πραγματική βοήθεια τώρα. Και της οφείλουν βοήθεια. Τους πρόσφερε μία σημαντική στρατηγική νίκη, εις βάρος των δικών της συμφερόντων…….

Υ.Γ. Ιστορική χαρακτηρίζει η Λευκωσία την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων γειτονίας στα Βαλκάνια, χαρακτηρίζει η Λευκωσία τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων «ολοκληρώθηκε μια ιστορική συμφωνία». Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι, όπως ήδη κρίνεται και από τη διεθνή κοινότητα, «αυτή η ιστορική απόφαση συμβάλλει στη σταθερότητα και τη συνεργασία».

Υ.Γ.1. Θετικές οι επιπτώσεις στην οικονομία από τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμά ο Μίχαλος.

Υ.Γ.2. Το νέο τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών σκιαγραφούν πέντε Έλληνες διεθνολόγοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here