Πλήθη συρρέουν κάθε χρόνο στο ιστορικό νησί των Σπετσών για την αναπαράσταση της πυρπόλησης του Τουρκικού Στόλου, για τη δημοφιλή εκδήλωση της «Αρμάτας».
Μια πραγματικά φαντασμαγορική εκδήλωση με άρωμα Επανάστασης πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στο ιστορικό νησί των Σπετσών.
Χθες Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2017 η γιορτή της «Αρμάτας» κορυφώθηκε με την εντυπωσιακή αναπαράσταση της πυρπόλησης ρεπλίκας της τουρκικής ναυαρχίδας. Ένα πολιτισμικό δρώμενο που εντυπωσιάζει κάθε χρόνο μικρούς και μεγάλους θεατές.
Τι σημασία είχε για την ιστορία της Ελλάδος αυτό το σπουδαίο ιστορικό γεγονός;
Ρεπλίκα της τουρκικής ναυαρχίδας.
Η Πυρπόληση του τουρκικού στόλου στις 12 Σεπτεμβρίου 1822
Στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 ο τουρκικός στόλος, προερχόμενος από τη Μονεμβασία, κίνησε προς ανεφοδιασμό του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, το οποίο πολιορκούσαν από τη στεριά δυνάμεις του Αλεξάνδρου Υψηλάντη και από τη θάλασσα οι δυνάμεις της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.
Φθάνοντας στον χώρο ανάμεσα στο Τρίκερι και τη Σπετσοπούλα, οι τουρκικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον στόλο των τριών ηρωικών νησιών της Ελλάδος, των Σπετσών, της Ύδρας και των Ψαρών.
Ο ναύαρχος του ελληνικού στόλου, Ανδρέας Μιαούλης, έδωσε διαταγή να κινηθεί ο ελληνικός στόλος προς το εσωτερικό του Αργολικού Κόλπου, για να εγκλωβίσει εκεί τους πολυαριθμότερους και καλύτερα εξοπλισμένους Τούρκους.
Οι Σπετσιώτες πλοίαρχοι Ι. Τσούρπας, Δ. Λάμπορυ (ή Λεωνίδας) και Ι. Κούτσης, καθώς και ο Υδραίος Α. Κριεζής, προκειμένου, να αφήσουν τις Σπέτσες ανυπεράσπιστες στο έλεος των Τούρκων, αγνόησαν το σήμα του Μιαούλη και άνοιξαν πυρ εναντίον των Τούρκων.
Προκλήθηκε μεγάλη μάχη και τότε ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης (1792-1887), όρμησε με το πυρπολικό του στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού, κατορθώνοντας να φθάσει στη ναυαρχίδα των εχθρών, στην οποία έβαλε φωτιά. Η τουρκική ναυαρχίδα κάηκε και βούλιαξε – σύμφωνα με την παράδοση – μπροστά στο λιμάνι.
Ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης ορμάει με το πυρπολικό του.
Η ενέργεια του Μπαρμπάτση ήταν καθοριστική για την έκβαση της ναυμαχίας, και ο τουρκικός στόλος υποχώρησε άπρακτος, με αποτέλεσμα το Ναύπλιο να πέσει πολύ αργότερα μετά από δυόμιση μήνες.
Προτομή του Σπετσιώτη πυρπολητή Κοσμά Μπαρμπάτση.
Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος, οι Σπετσιώτες έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας, στην περιοχή του φάρου των Σπετσών.
Κάθε χρόνο από το 1931 το νησί των Σπετσών τιμά τον ηρωισμό και αναβιώνει την ιστορική μάχη με δραματοποιήσεις της νίκης και το κάψιμο της «Αρμάτας».
Όλο το λιμάνι γιορτάζει το ένδοξο γεγονός
Το εντυπωσιακό και ιστορικό αυτό δρώμενο ανοίγουν με τον καλύτερο τρόπο η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και η ομιλία του Δημάρχου.
Αμέσως μετά, κατά την αναπαράσταση στο λιμάνι, εξιστορούνται τα γεγονότα της ιστορικής εκείνης νύχτας και όλα τα φώτα είναι σβηστά καθόσον οι επισκέπτες περιμένουν να δουν το Τουρκικό πλοίο να τυλίγεται στις φλόγες και να βουλιάζει.
Μετά την καταστροφή της ναυαρχίδας ακολουθούν ιδιαίτερα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και βεγγαλικά από τις δεκάδες βάρκες μικρές και μεγάλες που το συνοδεύουν, κάνοντας την ατμόσφαιρα πραγματικά μοναδική και ιδιαίτερα συγκινητική. Απολαύστε την πατώντας ΕΔΩ…..
Η «Αρμάτα» Σπετσών είναι εμπειρία ζωής. Κάτω απ’ το φως του φεγγαριού, μέσα στα υπέροχα νερά ανοιχτά του νησιού το μαγικό θέαμα εντυπωσιάζει Έλληνες και ξένους που έρχονται να το απολαύσουν.
Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται κι επανέρχονται για να απολαύσουν ένα υπέροχο θέαμα και να τιμήσουν μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία της Ελλάδος.
Υ.Γ. Προκόπης Παυλόπουλος: Φόρος τιμής στην Ηρωίδα, την Καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.
{jcomments on}