Βίλα Μπότση: Παρακαταθήκη πολιτισμού που κατέληξε «αποθήκη»!

0
497

Εφτά χρόνια εγκατάλειψης από τον Δήμο Κηφισιάς, μετά την παραχώρησή της – με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού – για τη λειτουργία Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Εφτά χρόνια μετά την παραχώρησή της – με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού – στον πρώην Δήμο Νέας Ερυθραίας «για τη λειτουργία Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού», η βίλα Μπότση στην Πολιτεία παραμένει μια εγκαταλειμμένη αποθήκη και για τον διάδοχο καλλικρατικό Δήμο Κηφισιάς.

Μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη της και γνωστού εκδότη, η βίλα Μπότση στην Πολιτεία πέρασε ως κληρονομιά στο ελληνικό Δημόσιο. Εξού και η μαρμάρινη πλάκα που δεσπόζει στην είσοδο του κτιρίου με φόντο τις παλιές τυπογραφικές μηχανές στον κήπο της, οι οποίες χρήζουν και αυτές συντήρησης. 

Το ακίνητο συνολικής δόμησης 1.500 τ.μ., στην οδό Σαπφούς, στέγαζε από το 1995 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ενώ οι τοπικές αρχές της Νέας Ερυθραίας είχαν ξεκινήσει ενέργειες για την παραχώρησή του, ήδη από το 1997.

Αφού το ΕΚΕΒΙ μεταστεγάσθηκε στην Πλάκα κι ενώ το κτήριο είχε αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια εγκατάλειψης και παρακμής, η χρήση της βίλας Μπότση παραχωρήθηκε χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς χρονικό περιορισμό -εφόσον δοθούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και εκτελεσθούν τα ανάλογα έργα – στον Δήμο Νέας Ερυθραίας με την υπ’ αριθμ. 130/52399 απόφαση (01/08/2008) του υπουργείου Πολιτισμού, έπειτα από σχετικό αίτημα της τότε δημάρχου Βασιλικής Ταμβάκη, τον Μάιο του 2008.

Σύμφωνα με την απόφαση, η χρήση της βίλας Μπότση αφορά στη λειτουργία κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (π.χ. έκθεση βιβλίου, μουσείο, ανοικτό Πανεπιστήμιο). Το παραχωρούμενο ακίνητο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, ενώ η συνολική οικοπεδική του επιφάνεια είναι 2.188 τ.μ.

Ιστορικό και «εκκεντρικό» παρελθόν

Πέρασαν από τα σαλόνια της, τα δεκάδες δωμάτιά της και τους χώρους φιλοξενίας της γενικότερα, διάσημοι άνθρωποι και ιστορικά πρόσωπα της πολιτικής, αλλά και του θεάματος.

Μεταξύ αυτών, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, που εκτός των άλλων πολιτικών τους δεσμών τους, συνδέθηκε φιλικά με τον Αθανάσιο Μπότση, εκδότη των εφημερίδων «Ακρόπολις» και «Απογευματινή», όπως και του περιοδικού «Πρώτον».

Ο Νάσος Μπότσης, όπως τον ήξεραν όλοι, δεν ήταν μόνο ο καλός δημοσιογράφος που έγινε και επιτυχημένος εκδότης εφημερίδων και περιοδικών, με πρωτοποριακό ρόλο στα δημόσια πράγματα του τόπου, ήταν κυρίως ένας άνθρωπος με όραμα. Ο ίδιος έβλεπε τον Τύπο και εκτός επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως και τη δημοσιογραφία, πέραν της επαγγελματικής της υπόστασης.

Ήταν όμως και ένας «μπον βιβέρ», όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Γιάννη Παπαμιχαήλ «Έχω ένα μυστικό», του μονάκριβου γιου της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ δεν θα μπορούσε να παραλείψει τη σχέση της Αλίκης με τον ιδρυτή της «Απογευματινής» και μιλάει για τον Νάσο Μπότση, ανατρέχοντας όχι σε όσα του είχε πει η μητέρα του, αλλά καταθέτοντας, όπως σημειώνει, ότι γνωρίζει για τον δεσμό τους από όσα είχε εκμυστηρευτεί για τη σχέση αυτή η μητέρα του στη φίλη της Μαλβίνα Κάραλη.

Τον χαρακτηρίζει, λοιπόν, ως «εκκεντρικό μπον βιβέρ», που κυκλοφορούσε με «κίτρινα μπλουζάκια και πράσινα παντελόνια» και επαγγελματικά στήριζε πολύ την Αλίκη μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες του.

Αποθήκη του Δήμου διαχρονικά και καταφύγιο τρωκτικών!

Ωστόσο, παρά το ένδοξο παρελθόν της και τα σχέδια να φιλοξενήσει την ιστορική παρακαταθήκη των Ερυθραιωτών, αλλά και προσωπικότητες κύρους και πνευματικής ακτινοβολίας, που θα στήριζαν τις προσπάθειες για τη διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού τους, μέσω ενός φορέα διαχείρισης, η κλειδαμπαρωμένη και σκοτεινή βίλα Μπότση σήμερα, μετατράπηκε σταδιακά και χρησιμοποιήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια ως:

-Αποθήκη δημοτικών ποδηλάτων,

-Χώρος εναπόθεσης ατάκτως ερριμμένων αρχείων και βιβλίων του Δήμου μέσα σε σακούλες απορριμμάτων, χαρτόκουτων, καλπών,

-Παραβάν παλιών επίπλων και γραφείων,

-Αγαπημένο καταφύγιο τρωκτικών!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Προσβλέπουμε όπως η παρακαταθήκη πολιτισμού βίλα Μπότση χρησιμοποιηθεί, εις το εγγύς μέλλον, από την Νέα Δημοτική Αρχή για διάφορες δράσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου για ένα καλύτερο αύριο.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here