Την βεβαιότητα ότι δεν θα περάσει από την Βουλή των Ελλήνων κανένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, εξέφρασε ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδος και στην εκπομπή της δημοσιογράφου κ. Όλγας Λαθύρη.
Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε αφ’ ενός για τους Βουλευτές, οι οποίοι λογοδοτούν στον ελληνικό λαό για τις πράξεις και την ψήφο τους, αλλά αφ’ ετέρου θεωρεί ότι ούτε η Κυβέρνησης θα δεχόταν κάτι τέτοιο.
Ο σχετικός διάλογος υπήρξε ο ακόλουθος:
«Όλγα Λαθύρη: Αν έρθει νομοσχέδιο στην Βουλή που θα περιέχει υποχωρήσεις όπως για τις βραχονησίδες ή για το συνυποσχετικό τι θα γίνει;
Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν θα περάσει! Ευτυχώς υπάρχει η Βουλή. Διότι υπάρχουν Έλληνες βουλευτές. Και πιστεύω ότι προηγουμένως η ίδια η Κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ποτέ κάτι τέτοιο. Ό,τι είναι να περάσει από την Βουλή, δεν θα περάσει».
Τιμώντας τον θεσμικό του ρόλο, ως διατελέσας Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος δεν θέλει ούτε να διανοηθεί ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν μια ελληνική Κυβέρνησις να συζητήσει εθνικές υποχωρήσεις και ακόμη περισσότερο να τις περιλάβει σε ένα νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς συζήτησιν στην Βουλή.
Όσον αφορά όμως στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας πέραν της ζώνης των χωρικών υδάτων των έξι μιλίων, υπάρχουν στην Κυβέρνηση φωνές διαφορετικές από αυτήν του τ. Προέδρου.
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πλέον σημαντικό το να επικρατεί ηρεμία στο Αιγαίο, ενώ ο ίδιος παλαιότερα είχε τονίσει ότι οι «Κόκκινες Γραμμές» της χώρας μας είναι τα έξι μίλια. Και ο κ. Γεραπετρίτης ως γνωστόν δεν είναι βουλευτής.
Δεν έχει να λογοδοτήσει σε ψηφοφόρους. Στον Ελληνικό λαό, άλλοι θα κληθούν να απολογηθούν για τις δικές του πράξεις.
Μπορεί λοιπόν ο Πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εξωτερικών να μην είναι βουλευτής, αλλά το όποιο νομοσχέδιο καταρτίσει θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Βουλής. Θα πρέπει να ψηφισθεί από βουλευτές οι οποίοι είναι σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες.
Ως εκ τούτου δεν είναι μόνον ο κ. Παυλόπουλος που αντιλαμβάνεται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθεί η πλειοψηφία των βουλευτών τις υποχωρήσεις που σχεδιάζονται όσον αφορά στα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Ελλάδος στο Αιγαίο. Η πραγματικό της αυτή έχει θορυβήσει και το Μέγαρο Μαξίμου.
Γνωρίζουν στην Κυβέρνηση ότι η διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην οποία πολύ συχνά αναφέρονται προϋποθέτει την υπογραφή συνυποσχετικού από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Και αυτό το συνυποσχετικό, δια του οποίου θα δεσμεύονται οι δύο χώρες ότι θα αποδεχθούν την τελική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (όποια και αν είναι αυτή) πρέπει να έχει ισχύ νόμου. Πρέπει να έχει ψηφισθεί από την Βουλή.
Οι ελπίδες λοιπόν του κ. Παυλόπουλου για την στάση των Βουλευτών, είναι οι ανησυχίες της Κυβερνήσεως. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη εκπονηθεί εναλλακτικό σχέδιο.
Εγκαταλείπεται η διαδικασία της Χάγης και αντ’ αυτής προκρίνεται η προσφυγή στο Δικαστήριο Δικαίου Θαλάσσης του Αμβούργου. Η διαφορά είναι ότι για το δικαστήριο αυτό δεν απαιτείται συνυποσχετικό και μπορούν η Ελληνική και η Τουρκική κυβέρνησης να φέρουν σε αυτό την διαφορά τους χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων έγκρισης από την Βουλή.
Να σημειωθεί ότι εκ των πραγμάτων θα πρέπει το Δικαστήριο να αποφανθεί και όσον αφορά στο δικαίωμα μικρών νήσων και βραχονησίδων να δημιουργούν κυριαρχικά δικαιώματα, διότι αυτή είναι η θεμελιώδης απαίτησης της Τουρκίας από την οποία απορρέουν όλες οι συνακόλουθες διεκδικήσεις της για το μισό Αιγαίο. Δεν είναι δηλαδή απλό ζήτημα οριοθετήσεως όπως υποστηρίζουν επιμόνως διάφοροι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αποκαλύψει η «Εστία» υπάρχει ήδη νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενεργείας που περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις που απαγορεύουν-ναι χρησιμοποιείται ο όρος «απαγορεύεται»-την Τουριστική Ανάπτυξη σε Ελληνικά νησιά με συνέπεια να στερούνται το δικαίωμα να έχουν επήρεια στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Πηγή: Εφημερίδα Εστία