«Κεραυνούς» εξαπολύει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας κατά του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αναφορικά με την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας C4I, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έργο που είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAICTEAM, με υπό-κατασκευαστή την εταιρεία Siemens.
Το δικαστικό συμβούλιο…..συγκεκριμένα, με το υπ’ αριθμόν 852/2016 βούλευμά του διατάσσει τον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίστηκε την υπόθεση, να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάκριση, προκειμένου να απαγγελθούν στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Ελλάς οι κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης.
Κι αυτό γιατί τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έκριναν ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν ενδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.
Παράλληλα, με το ίδιο βούλευμα το δικαστικό συμβούλιο διατάσσει να απαγγελθεί η κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη δωροδοκία στους φερόμενους ως παρένθετα πρόσωπα στη διαδρομή του μαύρου χρήματος χρηματιστές και επιχειρηματίες, Αλέξανδρο Λέτσα, Γιώργο Καλδή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο και Βασίλη Τυρογαλά.
Με την κρίση του αυτή το Συμβούλιο Εφετών δεν έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Στέλιου Κωσταρέλλου, ο οποίος είχε την άποψη ότι ο φυγόδικος Μιχάλης Χριστοφοράκος πρέπει να απαλλαγεί όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και της δωροδοκίας.
Όπως σημείωνε, δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά τα εκατομμύρια που δόθηκαν για να κλείνει όλες τις μεγάλες δουλειές στη χώρα μας η Γερμανική εταιρεία ήταν δωρεά (!) προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Κωσταρέλλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην πρότασή του:
«Από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και ειδικότερα από τιςκαταθέσεις μαρτύρων, τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών των αρμοδίων για την παρακολούθηση του έργου και στη συνέχεια των μελών των Επιτροπών Ελέγχου και Παραλαβής Προμήθειας C4I, τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών των στελεχών της ελληνικής εταιρείας Siemens A.E. (Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσιος Δενδρινός), καθώς και άλλων στελεχών της ίδιας υπό-κατασκευάστριας μέρους του όλου έργου εταιρείας, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο με διακίνηση χρηματικών ποσών προς υπαλλήλους (μέλη των αρμόδιων επιτροπών για την παρακολούθηση του έργου και τηνπαραλαβή αυτού) ή άλλα υπηρεσιακά στελέχη που είχαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπλακεί στη προμήθεια του συστήματος ασφάλειας C41…..
Περαιτέρω, με διαταγή του Ειρηνοδικείου Μονάχου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Μιχ. Χριστοφοράκο, διότι ως διευθυντής της Siemens στην Ελλάδα προέβη σε δωρεά διψήφιου ποσού εκατομμυρίων ευρώ προς το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και δη προς τους ταμίες των κομμάτων αυτών, ώστε να επηρεάσουν τους αρμόδιους υπαλλήλους και να επιταχυνθεί η παραλαβή των επιμέρους έργων της προμήθειας, ενεργώντας ενδεχομένως και κατά παράβαση των καθηκόντων τους υπέρ της εταιρείας Siemens.
Η συμπεριφορά όμως αυτή (δωρεά χρημάτων σε πολιτικά κόμματα) σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί την αντικειμενική υπόσταση των εγκλημάτων της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας».
Με βάση αυτές τις παραδοχές ο εισαγγελέας θεωρούσε ότι «δεν στοιχειοθετείται και η αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα, είτε με τη διακίνηση χρηματικών ποσών μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, είτε με την κτήση περιουσιακών στοιχείων με αυτά και με σκοπό να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευση των χρημάτων που προήλθαν από τις άνω αξιόποινες πράξεις…».
Καταλήγοντας ο εισαγγελικός λειτουργός ζητούσε να αρθούν τα δύο εντάλματα σύλληψης, που είχαν εκδοθεί εις βάρος του Χριστοφοράκου, όταν δεν εμφανίστηκε να απολογηθεί για την υπόθεση στον 4ο ειδικό ανακριτή και διέφυγε στη Γερμανία, όπου από τότε κυκλοφορεί ελεύθερος.
Υ.Γ. Καταγγελία φωτιά: Ο Μητσοτάκης με μπλόκαρε στο τουιτερ μόλις του είπα για το βούλευμα κατά Χριστοφοράκου!
{jcomments on}