Πρώτη νίκη για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που διεκδικούν αποζημίωση από τη Βρετανία!!
Απόφαση η οποία ενισχύει τις πιθανότητες αγωνιστών της ΕΟΚΑ να κερδίσουν αποζημίωση από το βρετανικό κράτος για τους βασανισμούς που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 έλαβε Βρετανός δικαστής που εξετάζει την υπόθεση.
34 Κύπριοι αγωνιστές ζητούν τις αποζημιώσεις με αγωγή κατά του Foreign Office στη βρετανική δικαιοσύνη.
Ο δικαστής Κερ του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου έκρινε ότι δεν έχει βάση το επιχείρημα της βρετανικής πλευράς ότι η συγκεκριμένη αγωγή πρέπει να εκδικαστεί λαμβάνοντας υπόψη και στοιχεία του κυπριακού δικαίου, πέραν του βρετανικού.
Η απόφαση αυτή είναι θετική για τους Κύπριους ενάγοντες διότι εφόσον ίσχυε το κυπριακό δίκαιο θα ήταν εύκολο για τους νομικούς εκπροσώπους του βρετανικού κράτους να υποστηρίξουν ότι τα αδικήματα για τα οποία εγκαλείται η βρετανική πλευρά έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης χρόνου.
Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών είχαν παρουσιαστεί στο δικαστήριο του Λονδίνου το Νοέμβριο.
«Μου φαίνεται ότι οπωσδήποτε σε αυτή την περίπτωση, όπου ένα κράτος κρίνεται εάν είναι υπόλογο για πράξεις βίας εναντίον των πολιτών του, θα έπρεπε να κριθεί στα δικά του δικαστήρια, με της δικούς του νόμους και δε θα πρέπει να ξεφύγει από την ευθύνη αναφερόμενο σε έναν αποικιακό νόμο που δημιούργησε το ίδιο», ανέφερε ο Βρετανούς δικαστής αναπτύσσοντας το σκεπτικό του.
Οι δικηγόροι των Κύπριων αγωνιστών χαρακτήρισαν την απόφαση «σημαντική νίκη», καθώς ανοίγει το δρόμο για εκδίκαση της αγωγής.
Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και κάποιοι από τους 34 ενάγοντες, οι οποίοι μιλώντας στην εφημερίδα Guardian σχολίασαν ότι αισθάνονται πως ίσως τελικά μετά από τόσα χρόνια απονεμηθεί δικαιοσύνη.
Οι ενάγοντες αγωνιστές καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς, βιασμούς και αλλά βασανιστήρια στα χέρια των Βρετανών κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα.
Επικαλούνται ως αποδεικτικά στοιχεία σε αυτή τη δικαστική διαμάχη τα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και τα αρχεία του Foreign Office που έχουν αποχαρακτηριστεί και περιέχουν παραδοχές βασανιστηρίων από Βρετανούς αξιωματικούς.
Προ ετών η βρετανική κυβέρνηση είχε απολογηθεί και είχε καταβάλει συνολικές αποζημιώσεις σχεδόν 20 εκατομμυρίων λιρών σε χιλιάδες Κενυάτες που είχαν πέσει θύματα βασανισμού κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάο-Μάο τις δεκαετίες του 1950 και 1960.
Ήταν η υπόθεση που παρακίνησε και τους Κύπριους αγωνιστές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
{jcomments on}