Γαλλοτουρκική Αντιπαράθεση στην Α. Μεσόγειο: Το Παρίσι «θωρακίζει» την Κύπρο-O Mακρόν στέλνει ενισχύσεις.

0
477

Τα Γαλλικά Rafale M από το Αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle δοκίμασαν την  Κυπριακή  Αεράμυνα-Τρόμος και δέος οι Τούρκοι.

Καθώς η Τουρκία ανακοίνωσε μέσω του Υπουργού Ενέργειας Φ. Ντομνέζ περί νέων ερευνών στην Α. Μεσόγειο (Κύπρο), παρά τις προειδοποιήσεις και τις απειλές κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση [ΕΕ], το Παρίσι και η Λευκωσία αύξησαν τη στρατιωτική τους συνεργασία με την ευκαιρία της ανάπτυξης της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φώς».

Η Γαλλική άσκηση οδήγησε στην άσκηση Talos, στόχος της οποίας ήταν να δοκιμαστεί η κυπριακή αεράμυνα μέσω προσομοιωμένων επιθέσεων που πραγματοποίησαν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale M.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου συνεχίστηκε πρόσφατα με την παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και της συνοδείας του στα νότια του νησιού.

Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο παρακολουθείται στενά από μια ρωσική φρεγάτα κλάσεως «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς» εδώ και αρκετές ημέρες.

Στις 18 και 25 Μαΐου 2021, Γαλλικά αεροσκάφη Rafale M από το Charles de Gaulle πραγματοποίησαν αρκετές πτήσεις χαμηλού υψομέτρου προσομοιώνοντας επιθέσεις προκειμένου να δοκιμάσουν για άλλη μια φορά τις Κυπριακές δυνατότητες στον τομέα της αεράμυνας, οι οποίες βασίζονται ουσιαστικά σε συστήματα που προέρχονται από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων 9M330 Tor και 9K37 BUK.

«Ο κύριος σκοπός της άσκησης [TALOS 21] ήταν να εκτιμήσει την αντίδραση του συστήματος αεροπορικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εκπαιδεύσει το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς υπό ρεαλιστικές συνθήκες», ανέφερε το υπουργείο άμυνας της Κύπρου.

Αυτή η άσκηση ήταν επίσης μια ευκαιρία για τα αεροσκάφη Rafale M να δοκιμάσουν την τύχη τους έναντι ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, ειδικά του ηλεκτρονικού συστήματος ραντάρ SPECTRA, το οποίο αποτελείται από ανιχνευτές 120°, για προειδοποίηση επίθεσης από λέιζερ, επίθεσης πυραύλων υπέρυθρων, και παρεμβολών.

«Οι δεσμοί μας με τη Γαλλία βασίζονται σε κοινές αξίες και σε ένα κοινό όραμα ασφάλειας και ευημερίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ο Χαράλαμπος Πετρίδης, Κύπριος Υπουργός Άμυνας, με την ευκαιρία επίσκεψης στο γαλλικό αεροπλανοφόρο.

Επιπλέον, ένα ελικόπτερο Dauphin του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle κλήθηκε επίσης για άσκηση διάσωσης στη θάλασσα, που οργανώθηκε προς όφελος της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, ο Μακρόν ανέφερε στον Κύπριο πρόεδρο κ. Αναστασιάδη την πλήρη δέσμευση του Παρισιού στη στρατηγικά σημαντική σχέση Κύπρου-Γαλλίας που αποσκοπεί στην από κοινού αντιμετώπιση των (Τουρκικών) προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Γαλλία στηρίζει την Κύπρο με πράξεις, αποστέλλοντας και το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle με ομάδα μάχης, δηλώνοντας παρούσα στην Α. Μεσόγειο.

Γαλλικές εταιρείες κολοσσοί όπως η TOTAL έχουν σχέδια για την Ελληνική και την Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό όμως που θέλει πλέον να πετύχει το Παρίσι υπό τον Μακρόν είναι να δηλώσει την Γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Α. Μεσόγειο, εκδιώκοντας την Τουρκική παρουσία και αυτό είναι το θετικό στοιχείο αυτήν την δεδομένη στιγμή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here