Γερμανία: Μας χρωστά το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος!

0
281

Με μια σπάνια προσφορά ανεκτίμητης εθνικής, ιστορικής και πολιτικής σημασίας κυκλοφόρησε το «Βήμα».

Πρόκειται για την απόρρητη έκθεση της ειδικής επιτροπής (γνωστής ως επιτροπή Καρακούση) για τις πολεμικές επανορθώσεις της Γερμανίας που αφέθηκαν στη λήθη του χρόνου από όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο το οποίο δεν εξοφλήθηκε ποτέ.

Τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα τα οποία αποκάλυψε ο έγκυρος και φίλεργος δημοσιογράφος Ζώης Τσώλης, αρχισυντάκτης του Οικονομικού τμήματος της εφημερίδας, στάθηκαν διαχρονικά, «κάρβουνο αναμμένο» στα χέρια των πολιτικών ηγεσιών.

Είναι δε, αυτονόητο πως αν αυτό το, αν μη τι άλλο «ενοχλητικό», ζήτημα τεθεί σήμερα στο τραπέζι, δεδομένου του αρνητικού πολιτικού κλίματος θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας!

Ο λόγος είναι απλός: «Το σύνολο της ζημίας στην ελληνική οικονομία από τον Β΄ Πόλεμο, το αναγκαστικό, κατοχικό δάνειο και τη μεγάλη λεηλασία των Γερμανών στα ταμεία και τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδος – από όπου «σήκωσαν», τις χρυσές λίρες, όλα τα χρυσά νομίσματα και τα χαρτονομίσματα – την κλοπή αρχαιοτήτων και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, αποτιμάται σε 332 δις ευρώ»!

Η Επιτροπή (επικεφαλής ο τ. γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου Παναγιώτης Καρακούσης και μέλη οι: Βασίλης Μανεσιώτης, Στέλιος Μαραβελάκης, Βασίλης Κατριβέσης, Δημήτρης Τσάκωνας και Γεωργία Χαλούλου) είχε μπροστά της ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο, προκειμένου να καταλήξει στον ποσοτικό προσδιορισμό του ύψους των γερμανικών αποζημιώσεων, 70 χρόνια από τη λήξη του Πολέμου που κόστισε στην Ελλάδα 558.000 ψυχές, 120.000 ανάπηρους και μια οικονομία κατεστραμμένη.

Όπως σημειώνουν οι μελετητές, από την έρευνα και την αναψηλάφηση του αρχειακού υλικού (πάνω από 500.000 σελίδες!), προέκυψε άμεσα το θεμελιώδες ερώτημα του τρόπου με τον οποίον θα προσέγγιζαν το ύψος των οφειλών.

Στα χέρια τους, είχαν:

-τη Συμφωνία της Συνδιάσκεψης των Παρισίων του 1946 και των μεταγενέστερων, στα επίσημα Πρακτικά της οποίας είναι διατυπωμένες οι επίσημες θέσεις της Ελλάδας

-το επίσημο αρχειακό υλικό του κράτους από το οποίο συνάγεται τεκμηριωμένος υπολογισμός.

Η Επιτροπή, όπως αναφέρουν τα μέλη της: 

«με απόλυτο σεβασμό στην Ιστορία, αλλά και ευθύνη απέναντι στις υπέρτατες θυσίας του Ελληνικού λαού σε μια δεινή περίοδο της ιστορίας του, θεώρησε ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις δύο προσεγγίσεις, ώστε να καταγραφούν πλήρως οι πραγματικές διστάσεις του ζητήματος των πολεμικών αποζημιώσεων.

Και οι δύο μαζί, δίνουν μια πλήρη εικόνα των οικονομικών ζημιών, αλλά και των ανθρώπινων θυσιών και απωλειών που υπέστη η χώρα και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν στην επί 70 χρόνια αλυτρωτική προσπάθεια της χώρας για τελική δικαίωση».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here