Ας πρόσεχαν μερικοί τι έλεγαν γιατί ο Βαρουφάκης διαψεύδει τις αυταπάτες τους!!
Ποτέ δεν πίστεψε σε Grexit. Ένα σημαντικό σημείο της συνέντευξης του Βαρουφάκη που ελάχιστοι το πρόσεξαν είναι ότι ο Αλέξης είχε δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να επεξεργαστούν ένα είδος εναλλακτικού σχεδίου ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν εκβιασμούς Grexit (πράγμα που όντως έγινε).
Αν αληθεύει αυτό τότε η ευθύνη της μη ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου πέφτει στο συγκεκριμένο επιτελείο που αργότερα προστέθηκε και ο Βαρουφάκης.
«Έχουμε μια ελληνική κυβέρνηση που έρχεται στο Κοινοβούλιο και λεει στους βουλευτές της αυτό είναι ένα σχέδιο, μια συμφωνία, δεν πιστεύουμε σε αυτή αλλά θα προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε για να μείνουμε στην εξουσία.
Και την ίδια στιγμή, ο κ. Σόιμπλε και η Άνγκελα Μέρκελ…πηγαίνουν στην Μπούντεσταγκ και λένε εδώ έχουμε μια συμφωνία για την Ελλάδα, δεν την πιστεύουμε, δεν πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει. Τι έχει κάνει η Ευρώπη στον εαυτό της;»
Αυτό αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή το στο CNN για να καταδείξει το παράδοξο να προσπαθούν οι Έλληνες και οι Γερμανοί βουλευτές να πάρουν έγκριση στα Κοινοβούλια για ένα σχέδιο που δεν πιστεύουν.
Κατά τη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έκανε λάθη στις διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας παράλληλα τους πιστωτές για το ότι δεν επιθυμούσαν να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.
«Κάναμε λάθη, δεν υπάρχει αμφιβολία Και είμαι προσωπικά υπεύθυνος για κάποια από αυτά» είπε στην Κρίστιαν Αμανπούρ και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι, Κριστιάν, ότι η ισχυρή τρόικα των πιστωτών δεν ενδιαφερόταν να βρεθεί λογική, έντιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση» σημείωσε, λέγοντας ότι οι πιστωτές ενδιαφέρονταν να ταπεινώσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση.
Είναι πολύ δύσκολο για μένα, όσο και αν θα το ήθελα, να αναλάβω την ευθύνη για μία πολιτική, εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκα».
Ο Γιάννης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είχε εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο αναπτύχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού, που τις είχε δώσει πριν αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο.
«Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα σχέδια, τα εναλλακτικά, έχουν εξ ορισμού ατέλειες, γιατί πρέπει να κρατηθούν μέσα σε ένα μικρό κύκλο ανθρώπων, αλλιώς εάν μαθευτούν θα εμφανιστεί μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Το πρόβλημα ήταν ότι όταν έκλεισαν τις τράπεζές μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο»…..ανέφερε, τονίζοντας ότι το σχέδιο δεν αφορούσε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά δημιουργία ρευστότητας σε ευρώ, που κατά τον ίδιο θα έδινε περισσότερη ελευθερία και δυναμική διαπραγμάτευσης με κλειστές τις τράπεζες.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το γεγονός πως το σχέδιο αυτό δεν πήρε το πράσινο φως ήταν ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε.
Είπε ακόμη ότι ένα Grexit δεν θα μπορούσε να είναι καλό για την Ευρώπη και συμπλήρωσε ότι εάν δεν μπορεί να είναι καλό για την Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι καλό ούτε για την Ελλάδα.
{videobox}3Dhi_UO7ZZQ{/videobox}
{jcomments on}