
Η #Τουρκία, σε νέα πρόκληση, κατέθεσε στον ΟΗΕ το Θαλ.Χωροταξ.Σχέδιό της που όχι μόνο διχοτομεί το #Αιγαίο αλλά επεκτείνεται με πεδία στρατιωτικών ασκήσεων κ.ά. μέχρι και στο Άγ.Όρος! Γράφαμε προ ημερών : «Ο αποκλειστικά νομικο-περιβαλλοντικός και όχι στρατηγικός σχεδιασμός… pic.twitter.com/FGlDgAhu9o
— Γιάννης Βαληνάκης (@ivalinakis) June 16, 2025
Παρά το διαφημιζόμενο «ήπιο κλίμα», η Τουρκία έχει δυστυχώς επιβαρύνει την ήδη έμφορτη ελληνοτουρκική ατζέντα με τρεις τουλάχιστον νέες εξωφρενικές απαιτήσεις: τα θαλάσσια πάρκα, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (ΘΧΣ). Κοινό πυρήνα τους αποτελεί η… pic.twitter.com/kYOO3sEbey
— Γιάννης Βαληνάκης (@ivalinakis) June 16, 2025
Υ.Γ. Δημοσιεύθηκε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός με χάρτη.
Ποια είναι τα επίμαχα σημεία του;
Υ.Γ.1. Η Τουρκία Κατέθεσε στον ΟΗΕ χάρτη που διχοτομεί το Αιγαίο και κατοχυρώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα».
Την ώρα που η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα και η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στρέφεται στον νέο γύρο πολεμικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η Τουρκία προχώρησε σε μια κίνηση που επηρεάζει άμεσα τα Ελληνικά Συμφέροντα στο Αιγαίο:
Κατέθεσε επίσημα στον ΟΗΕ τον δικό της θαλάσσιο χωροταξικό χάρτη (Marine Spatial Plan), μέσω του οργανισμού IOC–UNESCO. Η καταχώριση έγινε στις 16 Ιουνίου 2025 και συνοδεύτηκε από ανάρτηση του χάρτη στην Παγκόσμια Πλατφόρμα MSPGlobal.
Πρόκειται για μια πράξη με βαρύ Πολιτικό Φορτίο, καθώς θεσμοποιεί διεθνώς τη μονομερή τουρκική θεώρηση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, αποκλείοντας πλήρως τα Ελληνικά νησιά από κάθε αναφορά σε θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας.
Türkiye Deniz Mekansal Planlaması MSPGlobal Platformunda Yayınlandı.
Detaylar:https://t.co/Z5J1DlhY2D pic.twitter.com/9cMZMxXjdo
— DEHUKAM (@Dehukamtr) June 16, 2025
Χάρτης χωρίς Χίο, Σάμο, Κρήτη και Καστελόριζο.
Ο χάρτης εφαρμόζει τη λεγόμενη «Μέση Γραμμή» μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών Τουρκίας και Ελλάδας, αγνοώντας την ύπαρξη των Eλληνικών Nησιών και κάθε δικαίωμά τους σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ή Υφαλοκρηπίδα.
Έτσι, νησιά όπως η Χίος, η Σάμος, η Λέσβος, η Κρήτη και το Καστελόριζο παρουσιάζονται ως «Ουδέτερες Γεωγραφικές Ανωμαλίες» που δεν αποδίδουν Κυριαρχικά Δικαιώματα.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…………..