Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του, απόφοιτο του Θεάτρου Τέχνης με 50 χρόνια εμπειρίας στο θεατρικό σανίδι και όχι μόνον, σκηνοθέτη και δάσκαλο και ορκισμένο λειτουργό της τέχνης.
Έχουμε ξαναμιλήσει μαζί του, αλλά επανερχόμαστε γιατί μας ενδιαφέρει τόσο το καινούργιο έργο που ανεβάζει στο θέατρό του, όσο και η συμμετοχή του στον «Πρόμαχο» για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Μαζί μας ο Γιάννης Μόρτζος…….
-Κύριε Μόρτζο το έργο του σκηνοθέτη, συγγραφέα, διανοούμενου Γιάννη Σολδάτου με το οποίο εγκαινιάσατε τη χειμερινή περίοδο και παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στον χώρο σας «Θέατρο Τέσσερις Εποχές», στην οδό Κυψέλης 15, ονομάζεται «Όταν ο Θεόφιλος συνάντησε την ερωτευμένη απελπισθείσα». Για δυο σεζόν ανεβάσατε την «Απολογία του Σωκράτη» με πολλή επιτυχία. Θα ήθελα να μας πείτε με τι κριτήριο κάνετε την επιλογή των έργων σας κάθε φορά, και να μας μιλήσετε για την τωρινή παράσταση.
«Η επιλογή των έργων που παρουσιάζω έχουν δυο κύρια κριτήρια 1ον να είναι κυρίως ελληνικού ρεπερτορίου και 2ον να έχουν δομή και πράξη κατάλληλα για μια αξιόλογη παράσταση που θα διεγείρει το νου και την ψυχή του θεατή. Το συγκεκριμένο έργο προσφέρεται για μια πρωτοποριακή παράσταση με λαϊκή φόρμα σαν παραμύθι.»
-Για να υποδυθείτε το ρόλο του Θεόφιλου μελετήσατε τη ζωή του, ή καθ υπόδειξη του συγγραφέα;
«Συνεργάστηκα με τον συγγραφέα και κάναμε πολλές συζητήσεις-αναλύσεις για το έργο και για τον ήρωα-Θεόφιλο. Μελέτησα ότι βρήκα από κείμενα που αναφέρονται στον Θεόφιλο άλλα κυρίως χρησιμοποίησα την φαντασία μου.»
-Πως θα χαρακτηρίζατε τον Θεόφιλο μέσα από το έργο του, που φανερώνει με τα θέματά του την αγάπη του για την πατρίδα του.
«Ο Θεόφιλος ήταν μια ιδιόμορφη περίπτωση ανθρώπου – καλλιτέχνη. Λάτρευε την Αρχαία Ελλάδα και τους ήρωες του 1821. Πολλοί πίνακες του έχουν σαν θέμα αυτούς τους ήρωες. Θα μπορούσαμε λοιπόν να τον χαρακτηρίσουμε σαν έναν αγνό πατριώτη που αγαπούσε τον άνθρωπο και την ζωή χωρίς σκοπιμότητες.»
-Επίσης παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο το «Εγώ η Μάρθα Φρόιντ» της Φωτεινής Τσαλίκογλου. Μιλήστε μας και γι αυτό.
«Το έργο της Φωτεινής Τσαλίκογλου «Εγώ η Μάρθα Φρόιντ» το διασκεύασε η Γιούλη Ζήκου σε θεατρικό. Μπόρεσε με την διασκευή να πλάσει δυο υπέροχους ρόλους, το ζεύγος Μάρθα-Σίγκμουντ Φρόιντ και με γρήγορες εναλλασσόμενες εικόνες να δώσει όλη τη σύγκρουση του ζευγαριού με εντυπωσιακό θεατρικό τρόπο.
Έχω την εντύπωση ότι το μυθιστόρημα αναδείχτηκε με τον καλύτερο τρόπο μέσα από αυτή την θεατρική παράσταση.»
-Όμως συνέβη και κάτι άλλο πολύ σημαντικό στην καριέρα σας. Συμμετέχετε στην ταινία «Πρόμαχος», μαζί με ξένους και Έλληνες ηθοποιούς, η οποία αναφέρεται στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο. Πως αισθανθήκατε που πήρατε μέρος σε μια τόσο σπουδαία παραγωγή;
«Γνώρισα τον Τζον και τον Κουρτ Βούρχη όταν ήρθαν να με δουν στην «Απολογία του Σωκράτη». Γίναμε φίλοι και μου ανέπτυξαν τα σχέδια τους σχετικά με την ταινία αυτή. Μου ζήτησαν να συμμετέχω σε έναν μικρό ρόλο και φυσικά δέχτηκα γιατί το θεώρησα υποχρέωση μου να συμβάλω σε αυτήν την προσπάθεια.»
-Πιστεύετε ότι η ταινία θα συμβάλλει στην αφύπνιση της κοινής γνώμης ως προς την επιστροφή των μαρμάρων;
«Είμαι βέβαιος πως η ταινία θα αφυπνίσει τους ανθρώπους που δεν έχουν σαφή αντίληψη του εγκλήματος που έκανε ο τυχοδιώκτης – απατεώνας Έλγιν σε βάρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και φυσικά απαράδεκτη η συμπεριφορά του σύγχρονου αγγλικού κράτους.»
-Τα δυο αδέλφια που είναι Ελληνοαμερικανικής καταγωγής, ο Τζον κι ο Κουρτ Βούρχης, έγραψαν, σκηνοθέτησαν κι έκαναν και την παραγωγή της ταινίας. Πως είδατε αυτή την πρωτοβουλία τους;
«Τα δύο αδέλφια πρέπει να τιμηθούν από την ελληνική Πολιτεία γιατί αυτή τους η προσπάθεια είναι η πιο σπουδαία που έχει γίνει μετά τον ξεσηκωμό που είχε κάνει η αείμνηστη Μελίνα.»
-Κύριε Μόρτζο , μιλάμε ξανά τώρα, σχεδόν μετά ένα χρόνο, τι θα είχατε να πείτε στους πολιτικούς μας, μια που από πέρσι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί;
« Η κρίση κάθε μέρα γενικεύεται. Η πατρίδα μας έχει γίνει ένα κλοτσοσκούφι στα χέρια των καπιταλιστών. Πριν χαθούμε πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά μόνο που για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ηγέτες. Αυτοί που μας κυβερνούν είναι όλοι ανύπαρκτοι. Ανησυχώ…»
-Τι ρόλο παίζει η τέχνη στην εκπαίδευση των νέων;
«Οι νέοι μας πληρώνουν τη νύφη της κρίσης που σιγά-σιγά μας οδηγεί στην εξαφάνιση και την απαξίωση. Οφείλουμε όλοι οι άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων να δώσουμε στη νεολαία μας ό,τι πιο δημιουργικό μπορεί να τους κρατήσει με υψηλό ηθικό και να τους κάνει να πιστέψουν ότι η τύχη της χώρας βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.
Εγώ προσωπικά τους συμβουλεύω κρατηθείτε με το κεφάλι ψηλά και να είστε ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ για όλα που σας λένε με ευκολία οι κυβερνώντες.»
-Στα νέα παιδιά που στην εποχή μας θέλουν να γίνουν ηθοποιοί τι θα επισημάνατε και θα συμβουλεύατε;
«Για τους νέους φερέλπιδες ηθοποιούς επιθυμώ να δώσω μια συμβουλή. Το επάγγελμα μας είναι σκληρό, γεμάτο αγκάθια και κινδύνους. Χρειάζεται πάθος, γνώση και συνεχή ανανέωση. Μπαίνετε σε μεγάλη περιπέτεια.»
-Τι σημαίνει για σας θέατρο, σκηνή; Ζωή, ανάσα, περιπέτεια;
«Η ζωή μου μετά από πενήντα χρόνια μέσα στην περιπλάνηση του θεάτρου είναι μια ατελείωτη περιπέτεια που μου δίνει ζωή.»
-Ποιο είναι το μυστικό ενός ηθοποιού για μια καλή ερμηνεία;
«Το μυστικό για να ερμηνεύεις ρόλους με επιτυχία είναι ένα! ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ χωρίς συμβιβασμούς και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!»
{jcomments on}