Αν, κατά το προχθεσινό σημείωμα της στήλης, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έπρεπε να είναι υποψήφιος στο ΚΙΝΑΛ με τις πολλαπλές επιβαρύνσεις που τον συνοδεύουν, η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί από τον κώδικα πολιτικής ηθικής του κόμματος – αν υπήρχε.
Σε ένα υγιές πολιτικό σύστημα, δεν νοείται να διεκδικεί κρίσιμο δημόσιο αξίωμα, όπως είναι η ηγεσία κόμματος, κάποιος που έχει στην πλάτη του ποινική για «δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση». Αλλά εδώ είναι Βαλκάνια. Το κόμμα είναι σαν το λημέρι του λήσταρχου Νταβέλη.
Επί Σημίτη θεωρητικοποιήθηκε, με τη διατύπωση «δεν μπορεί να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή» η διακήρυξη του ακαταδίωκτου των πολιτικών. Στη ΝΔ του Μητσοτάκη, η Κατερίνα Παπακώστα διαγράφηκε γιατί ζήτησε διαθεσιμότητα για τον Άδωνη Γεωργιάδη, όσο διαρκούσε η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία που τον αφορούσε.
Ο Γιώργος Βλάχος ζήτησε ευθέως την παραίτηση του αντιπροέδρου για το σκάνδαλο Novartis, αλλά ο Μητσοτάκης δεν μπορούσε να τα βάλει με τους Καραμανλικούς.
Για να διασώσει το «αρχηγικό κύρος» του διέγραψε ακριβώς την επομένη τον Βαγγέλη Αντώναρο – που δεν ήταν βουλευτής – επειδή ζήτησε το ίδιο: «να μην πέφτει η σκιά της Novartis στο θεσμικό ρόλο που εκπροσωπεί ο Άδωνις Γεωργιάδης».
Στο ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά είχε τον Λοβέρδο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό της, παρά τη δίωξη – μέχρι που στράφηκε εναντίον της και τον καθαίρεσε. Αλλά ο πολιτικός που έκανε καριέρα ως δακτυλοδεικτούμενος μνημονιακός υπουργός, επιμένει να γίνει αρχηγός του… ΠΑΣΟΚ!
Δεν είχε καμία σχέση με το Κίνημα ως το 1996 που τον φύτεψε ο Σημίτης ως γενικό γραμματέα δίπλα τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Ιδεολογικά δεν έχει ακόμη. Η δίωξη ασκήθηκε προ διετίας, αλλά το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο τον καλύπτει δια της άρνησης εφαρμογής νόμου.
Παρά την πρόβλεψη του «νόμου Παπαϊωάννου» για εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων εντός εξάμηνου, δεν συνέρχεται – ενώ έσπευσε στις υποθέσεις Παππά και Παπαγγελόπουλου. Τώρα μαθαίνουμε – από το Documento – ότι η ανακρίτρια που «κλωσάει» την υπόθεση για δυο χρόνια, εισηγείται την παραγραφή του αδικήματος.
Αν γίνει δεκτό ο Λοβέρδος αποφεύγει αυτό που έχει κάθε λόγο να απεύχεται: το σκαμνί του κατηγορουμένου…Χαρές ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ένας πολιτικός που δεν φοβάται θα αξίωνε να του δοθεί η ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητα του υπερασπιζόμενος τον εαυτό του ενώπιον του φυσικού δικαστή του.
Η παραγραφή τον απαλλάσσει από τη δίκη. Η αθλιότητα της – δια νόμου – συνταγματικής ρύθμισης που «παραγράφει» αδικήματα υπουργών, αν ως τη δίωξή τους έχουν παρέλθει δυο σύνοδοι της Βουλής τον καλύπτει.
Παραγραφή σημαίνει ότι το αδίκημα της δωροδοκίας συνετέλεσθη «στο πλαίσιο» των υπουργικών καθηκόντων του. Να τον χαίρονται τέτοιον υποψήφιο που κάνει το ΚΙΝΑΛ λημέρι.