Δεν χρειαζόταν να καταφύγω σε αρχεία για να ψάξω, αν ήταν η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα, που ένας Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα επέλεγε να μην μιλήσει για την Κύπρο στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Θυμόμουνα. Και θυμόμουνα πολύ καλά. Παρ’ όλα αυτά, κατέφυγα σε βετεράνο διπλωμάτη, ο οποίος μου επιβεβαίωσε αυτό που φοβόμουνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, που δεν είπε κουβέντα για το μαρτυρικό νησί, το οποίο για 46 χρόνια είναι θύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Σέβομαι τον σημερινό Πρωθυπουργό, όπως όλους τους προηγούμενους. Άλλωστε είναι ο ηγέτης της «Μητέρας Πατρίδας» όπως συνηθίζουν να λένε οι Έλληνες της Κύπρου όταν ομιλούν για την Ελλάδα.
Όμως, δεν μπορώ να μην εκφράσω την απογοήτευση μου για την επιλογή του να μην γίνει καμία αναφορά στο βασικό πρόβλημα του νησιού, που είναι η ακραία επιθετικότητα της κατοχικής δύναμης, από το 1974 μέχρι και σήμερα.
Απορώ ειλικρινά ποιος είναι αυτός ο Σύμβουλος που πρότεινε στον Πρωθυπουργό να μην μιλήσει για την Κύπρο; Όμως, όποιος και αν είναι ο σύμβουλος αυτός, ο Πρωθυπουργός έπρεπε να του δείξει την πόρτα την εξόδου.
Η απόφαση αυτή, που πάγωσε όλους μας, έστειλε λάθος μηνύματα παντού. Αλλά το χειρότερο λάθος μήνυμα εστάλη στην Τουρκία. Και ήταν μήνυμα φόβου και υποχώρησης.
Δεν θέλω να πιστέψω ότι η μη αναφορά ήταν στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας που επέβαλε η διαπραγμάτευση της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Αν όντως υπάρχει μία τέτοια συμφωνία, πρέπει ο Πρωθυπουργός να την ακυρώσει αμέσως.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι μερικοί «συμβουλάτορες» του Πρωθυπουργού δεν θέλουν να…μυρίσουν την Κύπρο. Τόση απέχθεια δείχνουν για το πολύπαθο νησί. Πρέπει να ντρέπονται. Θυσιάστηκε η Κύπρος για να επιστρέψει η Δημοκρατία στην Ελλάδα.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….