Μια Εύστοχη Ανάλυση για το λόγο που οι 3 εβδομάδες φαντάζουν υπερβολικά αισιόδοξο, αν όχι ανέφικτο, σενάριο:
ΕΣΤΩ ότι (διότι τα ακριβή νούμερα δεν τα λέει ο ΕΟΔΥ…) σήμερα έχουμε Rt=1.3, και 15 νέες νοσηλείες ΜΕΘ/ημέρα. Ρυθμός με τον οποίο θα κάνουμε πλατώ περίπου στις 250 ΜΕΘ.
ΕΣΤΩ ότι την 1 εβδομάδα η μέση περίοδος επώασης και το serial interval του COVID-19 (κανονικά είναι 5-6 ημέρες αμφότερα, βάζω 7 για απλούστερους υπολογισμούς).
Ας πούμε ότι με το lockdown ρίχνουμε «σήμερα» το Rt=1. Επειδή όμως έχουμε κρούσματα που επωάζουν, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας θα έχουμε 1.3*15 = 20 ΜΕΘ/μέρα κατά μέσο όρο, ο οποίος αν διατηρήσουμε Rt=1 μένει σταθερός, και αντιστοιχεί σε πλατώ 330 κατειλημμένων ΜΕΘ.
Ας γίνουμε πολύ πιο αισιόδοξοι: ΕΣΤΩ Rt=0.85 με το lockdown. Εκεί έπαιζε το Rt αρχάς Μαΐου, όταν μειώνονταν τα κρούσματα.
Σύμφωνα και με τα στοιχεία του Κυβερνητικού Παρατηρητηρίου COVID-19, ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού Rt στην Ελλάδα ήταν στα τέλη Μαΐου μικρότερος του 0,5, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου κυμάνθηκε μεταξύ 0,2 και 0,5. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου βρέθηκε στο 0,3. Έκτοτε σημείωσε σταδιακή αύξηση για να φτάσει πλέον στο επικίνδυνο 1.
Τότε θα έχουμε: Την 1η εβδομάδα 1.3*15=20 ΜΕΘ/ημέρα, την 2η 0.85*20=17, και την 3η 0.85*17 = 14.5 ΜΕΘ/ημέρα μέσο όρο.
Δηλαδή στο τέλος των 3 εβδομάδων, θα είμαστε «εκεί που είμαστε σήμερα» ως προς το ρυθμό νέων εισαγωγών ΜΕΘ, και με περισσότερες καλυμμένες στο σύνολο.
ΣΥΜΠΕΑΣΜΑ 1ο: Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες lockdown2 για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση (εκτός αν, παρά το χειμώνα, καταφέρουμε τρομερά χαμηλό Rt π.χ. 0.5-0.6).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2ο: Time is of the essence. Όσο πιο νωρίς το εφαρμόσεις (πριν ξεφύγει η κατάσταση!), τόσο πιο καλά.
Υ.Γ. Δερμιτζάκης: Ίσως το lockdown κρατήσει πάνω από 3 εβδομάδες.
Ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, δήλωσε πως ενδεχομένως το lockdown να διαρκέσει περισσότερο από τρεις εβδομάδες, εάν δεν επιτευχθούν τα απαραίτητα αποτελέσματα, επισημαίνοντας όμως ότι δε θα κρατήσει έως τα Χριστούγεννα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε πως «το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».
Για τον λόγο αυτό, ο καθηγητής στην ιατρική σχολή της Γενεύης δήλωσε κατατοπιστικά πως «Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχιστεί», λέγοντας μάλιστα πως, για να βγούμε από το lockdown με περίπου 500 κρούσματα ημερησίως, ενδεχομένως να χρειαστούν 4-5 εβδομάδες!…
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….