Για το ζήτημα που απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες όσο κανένα, τους πολίτες του Δήμου Κηφισιάς, μίλησε ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, σημειώνοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την αναστάτωση, η οποία όμως θα αποκατασταθεί σύντομα.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica tv, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το θέμα των έργων στο Ζηρίνειο (επέκταση του ποδοσφαιρικού γηπέδου, αφαίρεση της εσωτερικής λωρίδας από το κουλουάρ και δημιουργία μίας εξωτερικής) είναι:
«Μία δυσάρεστη, δύσκολη αλλά δυστυχώς αναγκαία απόφαση που έπρεπε να ληφθεί για το καλό του αθλητισμού.
Δεν μεγαλώνει το γήπεδο για το γούστο κάποιων ή για να βλέπουν όσοι θέλουν ωραιότερο ποδόσφαιρο, γίνεται μόνο και μόνο για να μπορέσει η Κηφισιά να αγωνιστεί στη φυσική και ιστορική της έδρα.
Είναι μία αναγκαία απόφαση που ένας δήμαρχος οφείλει να την πάρει γιατί δεν μπορεί να προσυπογράψει την εξορία ενός αθλήματος από την πόλη του, όποιο κι αν είναι αυτό πόσο μάλλον μιας ομάδας που ανέβηκε σταδιακά και επάξια ένα-ένα τα σκαλοπάτια των κατηγοριών και μας κάνει όλους περήφανος. Όμως εγώ το βλέπω ως φίλαθλος, που οφείλω να υπηρετώ όλο το φάσμα του αθλητισμού και τον Στίβο.
Γι’ αυτό θα πετύχουμε έστω και με δυσκολία, αυτό που στερούμε τώρα με πόνο, από τον Στίβο της Κηφισιάς, που είναι και αυτός υψηλά διακεκριμένος. Θα του δώσουμε μετά από λίγο καιρό, επεκτείνοντας κατά έναν διάδρομο εξωτερικά, τα κουλουάρ του στίβου. Η αναστάτωση θα αντισταθμιστεί».
Μετά από μελέτες που ξεκίνησαν και εργολαβίες που θα γίνουν τους επόμενους λίγους μήνες, πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε έναν νέο διάδρομο από την εξωτερική πλευρά.
Άρα, η αναστάτωση των συλλόγων και των αθλούμενων στο ιστορικό Ζηρίνειο θα υπάρξει πράγματι και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό, θα στεναχωρηθούν όπως στεναχωριέμαι κι εγώ νομίζω περισσότερο από εκείνους αλλά μετά από λίγο καιρό θα αποκατασταθεί.
Καθήκον μας να υπηρετήσουμε το σύνολο του αθλητισμού χωρίς προτιμήσεις και μεροληψίες. Σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξαλείψουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις», κατέληξε ο δήμαρχος Κηφισιάς.
Ο Δήμαρχος για την αντιπυρική και τα έργα
Ο Γιώργος Θωμάκος, μίλησε και για την «αγωνία του καλοκαιριού» που είναι η προτεραιότητα, όπως είπε, της διοίκησής του για τους μήνες της αντιπυρικής προστασίας.
Αναφέρθηκε στα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί και φέτος σε ιδιοκτήτες προκειμένου να καθαρίσουν τα ιδιωτικά, περιφραγμένα οικόπεδα που προκαλούν ανησυχία.
«Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που βάλαμε πρόστιμα 300 ευρώ, όχι με εισπρακτική λογική αλλά ως κίνητρο, ως “φόβητρο” ώστε να συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες.
Φέτος πάνω από 60% των ιδιοκτητών που έχουν παραλάβει επιστολές έχει προβεί σε αποψιλώσεις οικοπέδων και είναι η πρώτη χρονιά που με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να μπουν σε ιδιωτικούς χώρους.
Έχω επιφυλάξεις κατά πόσο αυτό θα εφαρμοστεί σε ικανοποιητικούς χώρους γιατί υπάρχει γραφειοκρατία η οποία ελπίζω ότι θα αντιμετωπιστεί τουλάχιστον τις επόμενες χρονιές. Θα προτιμούσα μια πιο ευέλικτη διαδικασία όπου θα κρίνουμε ότι ένα οικόπεδο είναι πραγματικά επικίνδυνο.
Το δεύτερο μέτωπο είναι οι καθαρισμοί δασικών εκτάσεων, οι οποίοι ήταν ευθύνη Κράτους και της δασικής υπηρεσίας η οποία σταδιακά και άτυπα πέρασε στους Δήμους. Πέρυσι σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις της κρατικής Πολιτικής Προστασίας, φέτος θα γίνει μόνο από τους Δήμους με χρήματα που μας έδωσε το Κράτος.
Ο Δήμος μας πήρε 100.000 ευρώ, θα συμβάλουμε κι εμείς οικονομικά καθώς έχουμε δεσμεύσει ποσά στον προϋπολογισμό και θα προχωρήσουμε σε εργολαβίες. Δεν είναι εύκολο, χρειάζονται υλοτόμοι, εργολάβοι και εργάτες δασοτεχνικών εργασιών που δεν υπάρχουν στην Αττική, κατάλληλα μηχανήματα. Μέσα στα δάση η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή.
Οι δικές μας δυνάμεις έχουν ήδη καθαρίσει το περιαστικό πράσινο περιμετρικά του δήμου, εκεί που ενώνεται το δάσος με τις οικιστικές περιοχές. Σχεδόν έχουμε τελειώσει καθαρισμούς και αποψιλώσεις κοινοχρήστων περιοχών».
Αναφερόμενος στα έργα που γίνονται στον Δήμο Κηφισιάς, σημείωσε ότι εκτός από τα κλασικά έργα ασφαλτόστρωση, οδοποιία, επέκταση του ηλεκτροφωτισμού, διανοίξεις νέων οδών και κατασκευή πεζοδρομίων, σύνδεση νοικοκυριών με αγωγούς αποχέτευσης, πραγματοποιούνται παράλληλα επισκευές σε παιδικούς σταθμούς, προχωρούν τα έργα στο 1ο Δημοτικό Κηφισιάς και το 1ο Δημοτικό Νέας Ερυθραίας, ανακατασκευάζεται και επισκευάζεται το κλειστό γήπεδο της Πολιτείας και γίνεται «μία κοσμογονία στην περιοχή των Αδαμών, με αναπλάσεις, δημιουργίες χώρων πρασίνου, προπονητηρίου, πάρκων, παιδικών χαρών κλπ».
Συνάντηση για το Ζηρίνειο
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, μεταξύ των Συλλόγων του Στίβου, της ΠΑΕ Κηφισιάς, κατοίκων της περιοχής του Ζηρινείου και της δημοτικής Αρχής, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των έργων που πραγματοποιούνται στο Στάδιο, προκειμένου να επεκταθεί ο ποδοσφαιρικός αγωνιστικός χώρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διεξήχθη σε ήπιο κλίμα, με τους εκπροσώπους του Στίβου να ξεκαθαρίζουν ότι δεν εμπιστεύονται τον Δήμο και να ζητούν πρώτα να ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής του νέου, εξωτερικού διαδρόμου, να σιγουρευτούν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά και κατόπιν να αφαιρεθεί ο εσωτερικός διάδρομος ώστε να επεκταθεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Παράλληλα, ιδιαίτερες ανησυχίες εξέφρασαν οι κάτοικοι της περιοχής, για την ποιότητα της ζωής τους, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να στηρίξουν τη χρήση του Σταδίου από ποδοσφαιρική ομάδα της Super League 2 (όπου αγωνίζεται η Κηφισιά).
Επίσης, έγινε γνωστό ότι οι κάτοικοι κινούνται νομικά και ανεξάρτητα από τους Συλλόγους του Στίβου, κατά του έργου καθώς έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας αλλά και στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.