Ο Δήμαρχος Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, κ. Γιώργος Θωμάκος, ανέλαβε ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας την 1η Σεπτεμβρίου έπειτα από τη 12ετή διοίκηση του κ. Νίκου Χιωτάκη.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία του Χτυπου ο κ. Θωμάκος μας μιλάει για τις δυσκολίες που συνάντησε η νέα διοίκηση στην αρχή αφήνοντας σαφείς αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση και την κατάσταση στην οποία άφησε το Δήμο.
Ο Δήμαρχος είναι ιδιαίτερα αιχμηρός και για το θέμα του κόστους του δημοτικού portal, αλλά και για τις πολλές εκκρεμότητες με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια αναπτύσσει ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι της διοίκησης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη συμμετοχή του πολίτη στη λήψη αποφάσεων μέσω επαναφοράς «ξεχασμένων» θεσμών όπως οι τοπικές συνελεύσεις και τα συνοικιακά συμβούλια.
Ψηφίσατε πριν λίγες ημέρες τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας και ο σχεδιασμός σας για τη νέα χρονιά;
Όπως τονίσαμε και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα η προετοιμασία που μπορούσε να γίνει δεν ήταν η πρέπουσα. Δεν υπήρχε καν προσχέδιο, όπως προβλέπεται από το νόμο, από την προηγούμενη διοίκηση.
Γιατί τέλος Ιουλίου πρέπει η Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει προσχέδιο Προϋπολογισμού και 5 Σεπτεμβρίου 2014 να υποβληθεί το σχέδιο στο Παρατηρητήριο των δήμων. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί βέβαια.
Εμείς αντιμετωπίζουμε τον Προϋπολογισμό σαν ένα εργαλείο λογιστικό που είναι δυνατόν να μεταβάλλεται ανάλογα με τις προτεραιότητες και με τις συνθήκες κυρίως όσον αφορά την πρόοδο των εσόδων κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση ανάμεσα στις προτεραιότητες μας είναι η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και οι αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Είναι η ανάδειξη του δημόσιου χώρου με εκκαθάριση των πεζοδρομίων από παράνομα εμπόδια έτσι ώστε να αποδοθούν πραγματικά στους πολίτες και τους πεζούς. Θέλουμε οι γέροντες, τα παιδιά, τα καρότσια να είναι στα πεζοδρόμια και όχι στους δρόμους.
Επίσης, σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για έναν πολυχώρο πολιτισμού στο μεγάλο Δήμο Κηφισιάς, Ερυθραίας και Εκάλης, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα με αποτέλεσμα να γίνονται οι εκδηλώσεις σε αίθουσες στενές.
Άλλοι στόχοι μας είναι η αναβάθμιση της καθαριότητας με προσεκτικές κινήσεις και επενδύσεις, η επανεκκίνηση του μαζικού αθλητισμού με νέα προγράμματα που είχαν λείψει τα προηγούμενα χρόνια. Και βέβαια θέλουμε διαρκώς να επεκτείνουμε τον ηλεκτροφωτισμό, γιατί και η Κηφισιά αλλά και η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη εξακολουθούν είναι σκοτεινές πόλεις ακόμα και σε κεντρικά τους σημεία.
Ο προκάτοχος σας Νίκος Χιωτάκης ήταν στα ηνία για τρεις τετραετίες. Κοιτώντας πίσω σε αυτήν την περίοδο, τώρα που έχουμε απομακρυνθεί από τα πάθη της προεκλογικής περιόδου, πιστεύετε ότι ο Δήμος πήγε μπροστά;
12 χρόνια είναι τεράστια περίοδος και πολιτικά. Δεν θα μπορούσε κανένας να πει πως 12 χρόνια δεν συντελέστηκε έργο. Προφανώς έχει συντελεστεί έργο παντού σε αυτό το διάστημα.
Ωστόσο, αναλόγως των δυνατοτήτων, των υποδομών, των χαρισμάτων που διαθέτει η πόλη αλλά και των πολλών διακεκριμένων πολιτών που κατοικούν σε αυτή, θα έπρεπε να είναι πιο μπροστά.
Εμείς παρατηρούμε πως σε όλα τα θέματα η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη είναι πολύ πιο πίσω από εκεί που θα έπρεπε και από εκεί που βρίσκονται άλλοι όμοροι γειτονικοί δήμοι. Χαρακτηριστικά αναφέρω τον τομέα της καθαριότητας.
Ενώ υπάρχει στο δήμο ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ένα σημαντικό έργο υποδομής που πιστώνεται στην προηγούμενη διοίκηση και είναι ζηλευτό από πολλούς δήμους, στην πράξη δν έχει ωφελήσει το συνολικά παραγόμενο αποτέλεσμα της καθαριότητας.
Στην πράξη η Κηφισιά δεν ήταν καθαρή κάθε ημέρα όπως θα έπρεπε να ήταν όταν έχεις ένα σταθμό μεταφόρτωσης στα όρια του δήμου σου.
Ο κακός συντονισμός, η κακή οργάνωση, η μη αξιοποίηση του ανθρώπινου και τεχνικού δυναμικού οδηγούσαν σε ελλιπή δρομολόγια, μικρές βάρδιες και τελικά σε βρώμικη πόλη. Επίσης εμείς είμαστε πρώτη πόλη στην Ελλάδα σε παραγωγή κηπαίων απορριμμάτων-κλαδεμάτων.
Έτσι και όταν πετυχαίνουμε να έχουμε καθαρή πόλη αναφορικά με τα οικιακά απορρίμματα εξακολουθούν να υπάρχουν παρά πολλές εστίες πράσινων απορριμμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης.
Όλα αυτά δεν αντιμετωπίστηκαν παρά το γεγονός πως υπήρχε αυτή η υποδομή. Ένα άλλο σημείο, στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι πως στην εποχή της τεχνολογικής αιχμής και της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη είναι πολύ φτωχά, αν όχι μηδενικά, τα αποτελέσματα που βρήκαμε,.
Δεν έχει αξιοποιηθεί η τεχνολογία. Δεν έχουν αξιοποιηθεί οι συμβάσεις που είχε κάνει ο δήμος με εταιρείες μηχανογράφησης και βέβαια υπάρχει και το θέμα με το portal.
Ναι είδαμε πως «ανοίξατε» το θέμα του δημοτικού portal καταγγέλλοντας το κόστος κατασκευής του, ενώ διενεργείτε και έρευνα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση και γιατί;
Παρά το γεγονός πως η έρευνα εξελίσσεται και έχει φτάσει σε κάποιο σημείο, δεν χρειαζόταν ούτε αυτή για να διαπιστώσει και ένα απλός πολίτης πως αυτά τα οποία πληρώθηκαν (240.000 ευρώ) δεν υλοποιήθηκαν.
Πέραν του προκλητικού πόσου που παραπέμπει σε προμήθειες τύπου.. ΝASA, εδώ αποδεικνύεται πως αυτές τις υπηρεσίες δεν τις απήλαυσαν οι πολίτες.
Ούτε η αμφίδρομη επικοινωνία και η διαδραστικότητα επετεύχθη, ούτε μπορεί ο πολίτης με αυτό το παλιό site των 240.000 ευρώ να υποβάλλει ερωτήματα και να πάρει απαντήσεις γρήγορα.
Ούτε μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικά που χρειάζεται ηλεκτρονικά. Όλα αυτά δηλαδή που υποσχόταν η συγκεκριμένη ανάθεση.
Σε κάποιους δήμους της Αθήνας ακούγονται παράπονα από νέες δημοτικές αρχές για την κατάσταση που παρέλαβαν. Μας δώσατε ήδη μια γεύση. Σε ποια κατάσταση ήταν ο Δήμος Κηφισιάς την 1η Σεπτεμβρίου;
Παραλάβαμε το Δήμο χωρίς τακτική κεντρική ενημέρωση παρά το γεγονός πως την είχαμε ζητήσει και δημόσια. Ίσως αυτό να μη συνέβη και πουθενά αλλού.
Παρά το γεγονός πως βρήκαμε όλες τις υπηρεσίες πρόθυμες για ενημέρωση και για παραγωγή έργου, βρήκαμε και ορισμένες, όπως τις οικονομικές-λογιστικές, σχεδόν αποδεκατισμένες.
Είναι άξιοι επαίνου οι υπάλληλοι που μπόρεσαν και εκπόνησαν προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα με τόσα κενά στις υπηρεσίες.
Αφέθηκε ο Δήμος να αποψιλωθεί από χρήσιμα στελέχη κυρίως μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας, χωρίς να έχει μπει ούτε μια υπογραφή σε αντίστοιχες αιτήσεις που είχαν γίνει για να έρθουν στο δήμο υπάλληλοι από αλλού.
Γενικώς τα όργανα του Δήμου είχαν πάψει να συνεδριάζουν και είχαν συσσωρευτεί εκκρεμότητες από το Μάιο του 2014. Επίσης, από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν πνίξει την Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία επιβαρύνοντας τη ζωή χιλιάδων πολιτών, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες νέες αιτήσεις, που πήραν άδεια από τη σημαία, λόγω της παρέλευσης του 15ημέρου από την υποβολή της αιτήσεως.
Δεν είχε πάρει ο Δήμος απόφαση να μην παραχωρεί νέες άδειες;
Αυτό οδηγούσε σε αδειοδότηση στην πραγματικότητα. Γιατί αν δεν θέλεις να δώσεις άδεια συνεδριάζει και δε δίνεις. Όταν δεν συνεδριάζει η επιχείρηση παίρνει αυτομάτως άδεια λόγω παρέλευσης του 15ημέρου. Ήταν μια πολύ φτηνή δικαιολογία.
Πως θα αντιμετωπίσετε το θέμα με τα καταστήματα;
Ήδη έχουμε φέρει ανακλήσεις αδειών όχι αναγκαστικά για να τις πάρουμε πίσω αλλά για να συζητηθεί το θέμα ουσιαστικά και εξαρχής με όλες τις παραμέτρους συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων που δημιουργούνται στις περιοχές γενικής κατοικίας.
Εμείς σε κάθε περίπτωση θέλουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση των καταστημάτων και αν είναι δυνατόν να περιορίσουμε και τα καταστήματα που λειτουργούν σήμερα.
Αναλάβατε τη διοίκηση ενός πολύ μεγάλου δήμου με αρκετές ιδιαιτερότητες. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που έχετε καταγράψει; Που δίνετε έμφαση αυτoύς τους δύο πρώτους μήνες;
Σας θυμίζω πως είμαστε όχι μόνο νέα διοίκηση αλλά και νέος συνδυασμός. Δημιουργηθήκαμε στην προεκλογική περίοδο μακριά από κάθε κομματική επίδραση και επιρροή.
Έπρεπε οι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι να εγκατασταθούν, να εξοικειωθούν, να γνωρίσουν πρόσωπα και πράγματα. Έπρεπε να συγκροτηθούν τα διοικητικά συμβούλια και οι επιτροπές και να πάρουν τις αρμοδιότητες οι συνάδελφοι. Εμείς είμαστε πλέον λίγο μετά από αυτή τη φάση που όλοι πλέον έχουν αναλάβει.
Δεν ζητήσαμε πίστωση χρόνου παρά το γεγονός πως από τους 25 Συμβούλους της ομάδας της διοίκησης οι 19 είναι πρωτοεμφανιζόμενα πρόσωπα.
Και αυτό είναι μια μαγιά αυτοδιοικητική, μια προίκα θετική που αφήνουμε στον αυτοδιοικητικό χώρο γενικότερα. Είμαστε ανασκουμπωμένοι με νέες ιδέες, φαντασία, με σεβασμό στον πολίτη και βέβαια με γνώμονα τη συνεχή συμμετοχή του πολίτη στη λήψη αποφάσεων.
Ήδη ξεκινήσαμε τις συνοικιακές συνελεύσεις, ένας θεσμός ξεχασμένος από το παρελθόν, ενώ στις προθέσεις μας είναι να αναβιώσουμε των Συνοικιακών Συμβουλίων και των Επιτροπών Γειτονιάς και όπου χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε δημοψηφίσματα.
Αυτή η συνεχής επαφή με τους πολίτες ανανεώνει διαρκώς την εμπιστοσύνη στη διοίκηση και βέβαια δεν μας αφήνει ποτέ να υποπέσουμε σε λάθη και να οδηγούμαστε σε κατευθύνσεις διαφορετικές από αυτές που θέλουν οι πολίτες.
Θέλουμε να έχουμε τους πολίτες συνέχεια δίπλα μας όχι με την έννοια του Συμπαραστάτη αλλά να συμμετέχουν και να παίρνουν αποφάσεις.
Επίσης, δώσαμε μεγάλη έμφαση στη διεκδίκηση προγραμμάτων είτε του ΕΣΠΑ είτε εθνικά. Έχουμε δημιουργήσει ειδική υπηρεσία για αυτό και με το κριτήριο αυτό προσελήφθη και εξειδικευμένη τεχνοκράτης ως Γενική Γραμματέας του Δήμου.
Όπως είπα και στην αρχή, θέλουμε να απελευθερώσουμε τα πεζοδρόμια. Και παρά το γεγονός πως δουλέψαμε πολύ σκληρά το Σεπτέμβριο για την αναβάθμιση των σχολικών χώρων θέλουμε να συνεχίσουμε και να ικανοποιήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας
Προσφάτως μειώσατε τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, μετά μειώσατε τα δημοτικά τέλη και σε ευπαθείς ομάδες. Θα έχουμε και άλλες ανάλογες αποφάσεις ελάφρυνσης των κατοίκων και ποιες θα είναι αυτές;
Ήταν στοχευμένες μειώσεις και περιορισμένες. Δεν μας ικανοποιούν ούτε και θα παραμείνουμε εκεί. Ξεχωρίζω τη μείωση 7% που έγινε σε επαγγελματίες και μικροεμπόρους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση έως 100 τ.μ.
Το κάναμε εντελώς συνειδητά γιατί θεωρούμε πως αυτός ο χώρος έχει πληγεί περισσότερο απ' όλους. Στόχος μας είναι με οικονομίες κλίμακας, που αφορούν και περιστολή δαπανών, αλλά και με συστηματική αναζήτηση εσόδων που τώρα διαφεύγουν, να μπορέσουμε τον επόμενο χρόνο να φτάσουμε σε μια πιο σημαντική μείωση των τελών και στις κατοικίες.
Ποια έργα πνοής έχετε προγραμματίσει για το Δήμο Κηφισιάς μέσα στην πενταετία;
Θέλουμε να ξεκινήσουμε το μεγάλο αθλητικό κέντρο που έχει ήδη εγκριθεί στο Τρίγωνο Φραγκοπούλου της Κάτω Κηφισιάς που στεγάσει τις ανάγκες των σωματείων της πόλης αλλά και του μαζικού αθλητισμού.
Και ελπίζω εκεί, με τη σύμφωνη γνώμη και του Κοινοτικού και του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και μέσω της διαβούλευσης που θα ξεκινήσει, να γίνει ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου γιατί τώρα δεν προβλέπεται αυτό. Προβλέπεται κολυμβητήριο.
Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το αποχετευτικό δίκτυο της Εκάλης, κάτι το οποίο θα ξεκινήσει κατά το Μάρτιο του επόμενου έτους. Να μπορέσουμε να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά τη Νέα Ερυθραία που πνίγεται δυστυχώς από τα νερά της Πεντέλης και έχει και 3-4 ρέματα προς διευθέτηση. Και εκεί θα χρειαστούμε την αρωγή της Περιφέρειας.
Όπως προανέφερα στο πρόγραμμα μας είναι και ο πολυχώρος πολιτισμού. Και βέβαια να τονώσουμε ξανά το εμπόριο του Δήμου.
Η Κηφισιά είχε κάποτε μια επίζηλη αγορά και τώρα τα καταστήματα που κάποτε τραβούσαν επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης τώρα έχουν δώσει τη θέση τους σε σουβλατζίδικα, αρτοποιία και καφετέριες χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαστε εναντίον της επιχειρηματικότητας. Αντίθετα, θα τονώσουμε την επιχειρηματικότητα.
Θέλουμε στην Κηφισιά χρήσεις υπηρεσιών και θέλουμε να αποκαταστήσουμε την υποκρισία να απαγορεύονται χρήσεις γραφείων πάνω σε μεγάλους οδικούς άξονες. Επίσης, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανωμαλίες που έχουν προκληθεί σε σημεία του οδικού δικτύου από άστοχες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
H περιφερειάρχης κα Ρένα Δούρου προωθεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει συγκεντρώσει ανάμεικτες αντιδράσεις και ζητάει από τους δήμους την εκπόνηση τοπικών σχεδίων. Πως σχολιάζετε την απόφασή της και πως θα κινηθεί ο Δήμος σε αυτόν τον τομέα;
Είναι παρά πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της νέας διοίκησης της Περιφέρειας. Ξέρουμε όλοι φυσικά πως έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η καθυστέρηση, μιας βέβαια παρωχημένης λύσης περιφερειακού σχεδιασμού, στοιχίζει πολύ και εγκυμονεί πολλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Από την άλλη μεριά το περιβάλλον είναι το σπίτι όλων μας. Και οι νέες μέθοδοι διαχωρισμού, επεξεργασίας και ανακύκλωσης δίνουν τη δυνατότητα για μεγάλη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και μας επιβάλλουν να δούμε θετικά αυτές τις πρωτοβουλίες ειδικά αν η Περιφέρεια επιτύχει αυτό που αναφέρεται και στην επιστολή της Περιφερειάρχη, δηλαδή την αναδρομολόγηση των σχετικών κονδυλίων, θέλοντας να πιστεύω πως αυτό θα γίνει προς τους δήμους που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν εναλλακτικές μορφές διαχείρισης.
Ως Δήμος Κηφισιάς δηλώνουμε πρόθυμοι να ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα και να δοκιμάσουμε έστω και πειραματικά το διαχωρισμό στην πηγή, την ανακύκλωση σε μεγαλύτερη έκταση και γιατί όχι και την επεξεργασία σε τοπικό επίπεδο.
Ένα πρόγραμμα συλλογής οργανικών απορριμμάτων, στο πλαίσιο κομποστοποίησης, σχεδόν εγκαταλείφθηκε από την προηγούμενη διοίκηση παρά το γεγονός πως οι κάτοικοι είναι ευαισθητοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό. Αλλά ζητούσαν τους ειδικούς κάδους και δεν τους έβρισκαν ή η αποκομιδή των σχετικών κάδων γινόταν πάρα πολύ αργά.
Κύριε Δήμαρχε στο προσκήνιο είναι αυτήν την περίοδο τα θέματα αξιολόγησης προσωπικού και του επανελέγχου συμβάσεων για όσους μονιμοποιήθηκαν. Ποια είναι η θέση της διοίκησης σε αυτά τα ζητήματα;
Λέμε ναι στην αντικειμενική αξιολόγηση, όχι στην συγκριτική αξιολόγηση που είναι κάτι, κατά τη γνώμη μου, άτοπο και παράλογο όταν πρόκειται για υπαλλήλους. Η συγκριτική αξιολόγηση γίνεται όταν πρέπει να επιλέξεις μια προσφορά, ένα έργο, μια εταιρεία, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού και όχι για υπηρετούντες υπαλλήλους.
Βέβαια είναι νοσηρό φαινόμενο του παρελθόντος να βαθμολογούνται όλοι με άριστα, αλλά όχι και στην υποχρεωτική από το νόμο βαθμολόγηση κάτω από τη βάση.
Αναφορικά με τον επανέλεγχο των συμβάσεων έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, μια μετατροπή που έγινε με διαδικασίες διαφανείς, μέσα από εισηγήσεις υπηρεσιακών συμβουλίων.
Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι που είχαν τακτοποιηθεί τότε έχουν βασίσει τη ζωή τους σε αυτήν την τακτοποίηση. Δεν μπορεί μια χρηστή διοίκηση και μια ευνομούμενη πολιτεία να πετάξει στο δρόμο αυτόν τον υπάλληλο που βασίστηκε σε απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, δημοτικού συμβουλίου και κεντρική απόφαση πάνω στις οποίες έχτισε και τη ζωή του.
Κλείνοντας θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους κατοίκους του Δήμου σας; Τι πρέπει να περιμένουν από εσάς τα επόμενα πέντε χρόνια;
Θέλω να τους πω πως θα τους σεβαστούμε. Σεβασμός στον πολίτη σημαίνει ευθύτητα, εντιμότητα, ειλικρίνεια. Και θα έχουν τις ευκαιρίες, αρκεί να το θέλουν και εκείνοι, να λένε τη γνώμη τους τακτικά στο Δήμο.
{jcomments on}