Γιώργος Κατρούγκαλος: Παιχνίδια με την ψήφο των Ομογενών.

0
486

«Ως «κρυφό χαρτί για τις κάλπες» διαφημίζουν σε πρωτοσέλιδό της προηγούμενης εβδομάδας «Τα Νέα» την ψήφο των ομογενών, κάνοντας λόγο για «έτοιμη δεξαμενή 800.000 ψηφοφόρων» που θα επιφέρει «αλλαγή των ισορροπιών στο εκλογικό σώμα».

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε εκτιμήσεις «έμπειρων στελεχών» της ΝΔ ότι ο αριθμός αυτός «αλλάζει δεδομένα, κρίνει αυτοδυναμίες». Και χωρίς την αναφορά στη γνώμη «των έμπειρων», η προνομιακή σχέση του συγκροτήματος με την Κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν δημοσιογραφική εκτίμηση, αλλά κυβερνητική μεθόδευση.

Το Μαξιμου άλλωστε, δεν έκανε τον κόπο να αποστασιοποιηθεί από τον προσβλητικό και υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο η εφημερίδααναφέρεται στην ομογένεια. Αυτός δε που έχει αναλάβει την «ειδική αποστολή», ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης, δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις του: ήδη από τον Αύγουστο του 2018 δήλωνε ότι ο «Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς, για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».

1.Η χυδαία αυτή αντίληψη πολιτικής ιδιοποίησης των ομογενών, από αυτούς που θεωρούν όλη τη χώρα ιδιοκτησία τους,αντιφάσκει πρόδηλα με το αφήγημα απόλυτης κυριαρχίας που προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο. Τι ανάγκη έχει ο Μωυσής, Έλβις Πρίσλευ, Κένεντι, Τσίτα, Αστερισμός κ.λ.π. τα «κρυφά χαρτιά», εάν έχει ήδη το ημεδαπό εκλογικό σώμα στο τσεπάκι του;

2.Αποκαλύπτει όμως και την άβυσσο υποκρισίας και διγλωσσία της ΝΔ, την οποία είχαμε καταγγείλει κατά την διαδικασία ψήφισης του σχετικού νόμου. Τότε ο κ. Θεοδωρικάκος βεβαίωνε ότι η ρύθμιση αφορά, τάχα, μόνο 300.000-360.000 Έλληνες του εξωτερικού. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούσαν ολοφάνερη παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Όλοι γνωρίζουμε ότι πολύ μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων από αυτόν εγκατέλειψε τη χώρα μόνο στα χρόνια των μνημονίων. Ακόμη και πριν από την αιμορραγία αυτή, το 2007, η κυβέρνηση Καραμανλή υποστήριζε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι οι δυνητικοί ψηφοφόροι εξωτερικού ανέρχονται σε 3.500.000!

Αντίθετα, ανέκαθεν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλαγε τη γλώσσα της αλήθειας και είχε θέσεις αρχής. Θέλουμε να έχουν λόγο και ψήφο οι ομογενείς. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης μας συγκροτήθηκε με το ν. 4555/2018 επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την υλοποίηση της συνταγματικής πρόβλεψης. Η πρωτοβουλία αυτή  στη Βουλή υπερψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ και είχε την ανοχή («παρών») του Ποταμιού. Μόνον η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε.

Η πρόταση μας αποσκοπούσε στο να έχουν, επιτέλους, οι συμπατριώτες μας ψήφο, χωρίς όμως να αλλοιώνεται τεχνητά η βούληση του εγχώριου εκλογικού σώματος. (Ενόψει του κινδύνου αυτού, οι χώρες που έχουν την μεγαλύτερη, σε σχέση με τον πληθυσμό τους, διασπορά, η Ιρλανδία και το Ισραήλ, απαγορεύουν απολύτως την ψήφο των ομογενών τους.)

Πιο συγκεκριμένα, είχαμε εισηγηθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης την καθιέρωση του γαλλικού/ιταλικού/πορτογαλικού μοντέλου. Προτείναμε, δηλαδή, το δικαίωμα να εκλέγουν οι απόδημοι Έλληνες τον εκπρόσωπό τους στη Βουλή, εν είδει βουλευτή επικρατείας της μείζονος γεωγραφικής περιοχής που κατοικούν, με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Δηλαδή όσοι κατοικούν μόνιμα στην Αμερική να εκλέγουν Έλληνα βουλευτή  Αμερικής, όσοι κατοικούν στην Αυστραλία βουλευτή Αυστραλίας κ.ο.κ.

Την ανάγκη σχετικής διαφοροποίησης της ψήφου ημεδαπών και ομογενών, στο πλαίσιο παρόμοιου «κλειστού» συστήματος εκπροσώπησης, αποδέχεται, άλλωστε, και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην υπόθεση «Σιταρόπουλος» το Δικαστήριο δικαιολογεί την διαφοροποίηση με τα εξής επιχειρήματα:

«Πρώτον, οι  πολίτες που δεν κατοικούν εντός της Επικράτειας δεν επηρεάζονται τόσο άμεσα ή διαρκώς από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας τους και έχουν λιγότερη πληροφόρηση γι’ αυτά.

Δεύτερον, υφίσταται στενή σχέση μεταξύ του δικαιώματος ψήφου στις βουλευτικές εκλογές και το πώς επηρεάζεται άμεσα κανείς από τις αποφάσεις των πολιτικών οργάνων που εκλέγονται με αυτόν τον τρόπο.

Και τρίτον, υφίσταται εύλογη φροντίδα του νομοθέτη να περιορίσει την επιρροή των πολιτών που ζουν στο εξωτερικό στις εκλογές επί ζητημάτων τα οποία, ενώ είναι κατά γενική ομολογία θεμελιώδη, αφορούν κατά κύριο λόγο άτομα που ζουν εντός της χώρας».

Τόσο στο πλαίσιο της αναθεώρησης, όσο και κατά την ψήφιση του νόμου, το ΚΙΝΑΛ συνέπλευσε απολύτως με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και τους εκλογικούς τακτικισμούς της. Το ΚΚΕ πρότεινε, αντίθετα, ένα άλλο σύστημα, που επίσης απαντάται στην ευρωπαϊκή πρακτική, τον ορισμό δηλαδή κριτηρίων και περιορισμών σχετικών με την παραμονή του ψηφοφόρου του εξωτερικού στη χώρα, ούτως ώστε να έχει γνώση της πολιτικής αντιπαράθεσης και τη δυνατότητα συμμετοχής στον εθνικό «Δήμο».

Μολονότι δεν θεωρούσαμε την πρόταση αυτή ως την καλύτερη, την αποδεχθήκαμε ως ανεκτό συμβιβασμό, γιατί δεν είναι ξένη με την λογική μας. Όπως είχα αναπτύξει ως Γενικός Εισηγητής κατά την αναθεώρηση, για εμάς:

«Ο Δήμος στη Δημοκρατία συγκροτείται με την πολιτική συμμετοχή σε έναν ενιαίο δημόσιο χώρο. Μέσω της πολιτικής συμμετοχής δημιουργείται η συναντίληψη κοινότητας αξιών και συμφερόντων, κοινού παρελθόντος αλλά και κοινού μέλλοντος, που αποτελεί την βάση της ιδιότητας του πολίτη».

Στη βάση της πρότασης αυτής του ΚΚΕ ψηφίσθηκε τελικά η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και ο εκτελεστικός νόμος, με ευρύτατη πλειοψηφία.

Ο διάβολος όμως βρίσκεται στις λεπτομέρειες της εφαρμογής. Ανέκαθεν η ΝΔ είχε στις προθέσεις της την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, πράγμα που είχε καταγγελθεί από όλες τις πολιτικές πτέρυγες σε προηγούμενες προτάσεις της για την ψήφο των ομογενών. 

Το καλπονοθευτικό παρελθόν της Ελληνικής Δεξιάς, αλλά και οι προαναφερθείσες δηλωμένες προθέσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όπως η προαναφερθείσα του κ. Υπουργού Εσωτερικών, δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.

Μετά από πρόταση μας, η ΝΔ αναγκάσθηκε να δεχθεί στο νόμο την δυνατότητα κάθε μέλους της διακομματικής επιτροπής να ελέγχει τη διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους.

Θα ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα, ούτε ώστε κανένας συμπατριώτης μας να μη στερηθεί το συνταγματικό του δικαίωμα, αλλά και να μην ψηφίσουν, κατά την προσφιλή συνήθεια της Δεξιάς, δέντρα και πεθαμένοι.

Στη μεταπολίτευση έχουμε εξασφαλίσει ως κεκτημένο το αδιάβλητο και αδιαμφισβήτητο των εκλογών. Δεν θα επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να θυμηθεί το αμαρτωλό παρελθόν της και να στήσει ανάλογο σκηνικό με τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961.

Ο κ. Μητσοτάκης ας μην αυταπατάται ότι θα μείνει στην εξουσία με παρόμοια κόλπα. Οι δημοκράτες ομογενείς θα είναι τμήμα της νέας προοδευτικής πλειοψηφίας».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πολιτικοί τριγμοί από την πρόβλεψη Νικολακοπούλου για πρόωρες εκλογές με πιθανή λαθροχειρία.

Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό έχει φέρει η τοποθέτηση του Ηλία Νικολακοπούλου (γνωστού εκλογολόγου) ότι στην Ελλάδα μπορεί να ζήσουμε το εκλογικό σκηνικό του ’61.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος μίλησε στον Νίκο Ξυδάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και τόνισε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επιδιώξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επισπεύσει τις κάλπες, καθώς έχει μπροστά της την οικονομική κρίση, την πανδημία και τα Eλληνοτουρκικά.

Όμως πολιτική «Βόμβα» ήταν η εκτίμησή του για την ψήφο των αποδήμων. Τονίζοντας ότι θα πρέπει οι Eκπρόσωποι των Kομμάτων να ελέγξουν την διαδικασία της εγγραφής των αποδήμων στους καταλόγους, για να μην ζήσουμε το εκλογικό σκηνικό του ’61!

Και τόνισε ότι «Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να ενταχθούν σε εκλογικούς καταλόγους. Η διαδικασία ξεκινάει και μπορεί να υπάρξει λαθροχειρία».

«Αν υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, η Κυβέρνηση θα κάνει εκλογές. Το επιδιώκει γιατί δεν θέλει να αντιμετωπίσει το ερχόμενο διάστημα και την οικονομική κρίση και τα Eλληνοτουρκικά»είπε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here