Επιβαρύνει τον Δήμο Αθηναίων με 55.000.000 ευρώ, για να προωθήσει τη ρουσφετολογική πολιτική του, και φορτώνει τα βάρη στους επόμενους, αφού η αποπληρωμή θα ξεκινήσει το 2023
Aφού απέτυχε παταγωδώς στο εγχείρημά του να διεκδικήσει την ηγεσία του νεοσύστατου Κινήματος Αλλαγής, ο Γιώργος Καμίνης, ο πλέον ανίκανος δήμαρχος που έχει περάσει ποτέ από τον Δήμο Αθηναίων, ρίχνει όλο του το βάρος στην εκλογική περιφέρεια της Α' Αθήνας, με στόχο τα βουλευτικά έδρανα.
Και για να το πετύχει αυτό, έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα, ανάμεσα στα οποία και η σύναψη του μεγαλύτερου δανείου στην ιστορία του δήμου, που αναμφίβολα θα τον βοηθήσει στην υλοποίηση της ρουσφετολογικής πολιτικής του.
Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία, αλλά 55 (!) ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που ζήτησε και ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας για τον κατά τα άλλα «οικονομικά εύρωστο» δήμο.
«Αν δηλαδή δεν ήταν οικονομικά υγιής ο δήμος, πόσο δάνειο θα ζητούσε;» είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί, την ώρα που στο τραπέζι μπαίνει ακόμη ένα unfair του κ. Καμίνη.
Ότι το συγκεκριμένο δάνειο θα αρχίσει να εξοφλείται από τον επόμενο δήμαρχο, καθώς υπάρχει περίοδος χάριτος πέντε ετών.
Όπερ σημαίνει ότι θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται το 2023, με το οικονομικό περιβάλλον να είναι παντελώς άγνωστο και τις τότε συνθήκες επίσης. Κάτι που προφανώς δεν προβληματίζει τον σημερινό δήμαρχο, αφού τότε άλλος θα είναι αυτός που θα κληθεί να βγάλει το «φίδι από την τρύπα».
Το επιχείρημά του; Ότι όταν θα ξεκινήσει η αποπληρωμή του κεφαλαίου του νέου δανείου, το κόστος δανειακής εξυπηρέτησης προηγούμενων δανείων «θα έχει πρακτικά εκμηδενιστεί και τελικά η συνολική επιβάρυνση του δήμου θα είναι μικρή και απολύτως διαχειρίσιμη»!
Μετάφραση: Ας σωθεί το κεφάλι μας και για τους επόμενους, ποιος νοιάζεται;
Το εν λόγω δάνειο έχει ακόμη μία ιδιαιτερότητα, ότι τα χρήματα που θα εκταμιευτούν από αυτό δεν επιτρέπεται να δοθούν για απαλλοτριώσεις, αν και κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι με το δάνειο θα γίνουν 24 απαλλοτριώσεις μεγάλων χώρων που έχουν δεσμευθεί από τον δήμο εδώ και πολλά χρόνια.
Μία μάλιστα από αυτές, στην πλατεία Μητροπόλεως, ως εκ θαύματος, η απαλλοτρίωση ακινήτου έκτασης 1.173,67 τ.μ. και αξίας 4.428.000 ευρώ έχει ήδη γίνει εδώ και δεκαετίες!
Άλλη απαλλοτρίωση αφορά ακίνητο επί των οδών Ελλανίκου, Πολέμωνος και Νικοσθένους στο Παγκράτι, έκτασης 754,31 τ.μ., η αξία του οποίου εκτιμήθηκε από έναν και μόνο πραγματογνώμονα σε 2.100.000 ευρώ.
Xωρίς επαλήθευση
Ο δήμος αποδέχθηκε, χωρίς καμία επαλήθευση, την παραπάνω εκτίμηση, ενώ όμως ο ίδιος ο ορκωτός εκτιμητής στην έκθεσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Οι εκτιμήσεις μας δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη σε περίπτωση αγοραπωλησίας χωρίς να πραγματοποιείται περαιτέρω έρευνα ή να παρέχονται περαιτέρω συμβουλευτικές υπηρεσίες».
Την εκταμίευση του δανείου ψήφισε, μεταξύ άλλων, και ο Νικήτας Κακλαμάνης εκ μέρους της μειοψηφίας και ενώ τελείως συμπωματικά την ίδια στιγμή ο Γιώργος Καμίνης κατέθετε αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αναβολή υπόθεσης που εκκρεμοδικούσε.
Τι αφορούσε αυτή; Μήνυση της δημοτικής Αρχής Καμίνη κατά της δημοτικής Αρχής Κακλαμάνη! Συνολικά, υπέρ του δανείου ψήφισαν 37 δημοτικοί σύμβουλοι, τέσσερις κατά και τέσσερις δήλωσαν αποχή.
Δεν έδωσαν το πράσινο φως οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ανοιχτή Πόλη» Ρήγας Αξελός, «Αθήνα, το σπίτι μας» Βασίλης Καπερνάρος, «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου και «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» Ηλίας Κασιδιάρης.
Βροχή οι καταγγελίες για προκηρύξεις διαγωνισμών με φωτογραφικούς όρους
Καταγγελίες… κατά ριπάς δέχονται το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης όσον αφορά διαγωνισμούς οι οποίοι διενεργούνται από αυτόν, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία τους.
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «δημοκρατία», μέσα σε έναν μόλις μήνα έγιναν τέσσερις καταγγελίες από ενδιαφερόμενες εταιρίες.
Ειδικότερα, σε σχέση με τον διαγωνισμό για την προμήθεια και την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) οχημάτων, μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου διάρκειας πέντε ετών, προϋπολογισμού 14.784.000 ευρώ», γνωστή εταιρία αντιπροσωπιών-εισαγωγών υποστηρίζει ότι ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε με σύντμηση της περιόδου μεταξύ δημοσίευσης και διενέργειας, ως επείγων, σε 30 ημέρες και ότι περιλαμβάνει εξωπραγματικό κόστος συντήρησης!
Κάνει λόγο επίσης για φωτογραφική απεικόνιση συγκεκριμένων και μόνο μηχανημάτων, κάτι που, όπως λέει η εταιρία, δημιουργεί παρωδία διενέργειας διαγωνισμού.
Με βάση την ίδια καταγγελία, οι τεχνικές απαιτήσεις του διαγωνισμού αυτού και οι όροι της προκήρυξης έχουν συνταχθεί με φωτογραφικές διατάξεις, αποκλειστικά και μόνο για συγκεκριμένη εταιρία, που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα ένα μέρος του εξοπλισμού και θα συνεργαστεί με συγκεκριμένους άλλους (έναν ανά είδος) προμηθευτές για τον λοιπό εξοπλισμό που δεν διαθέτει η ίδια και, συνεπώς, επιτρέπεται η ουσιαστική συμμετοχή ενός και μόνου προμηθευτή ή κατά την αγορά του Εθνικού Δημοτικού Προμηθευτή της χώρας.
Άλλη ελληνική εταιρία, που εμπορεύεται μηχανολογικό εξοπλισμό, αμφισβητεί τον διαγωνισμό υποστηρίζοντας ότι ζητείται ο προμηθευτής να διαθέτει άδεια συνεργείου και πως αυτό αντίκειται στο αντικείμενο της διακήρυξης, το οποίο είναι προμήθεια ειδών (επί του προκειμένου οχήματα) και όχι υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης.
Μια τρίτη καταγγελία σημειώνει ότι η προμήθεια σε 30 είδη, συνολικού προϋπολογισμού 17.350.700 ευρώ, η οποία περιλαμβάνει 350 σελίδες με όρους και προδιαγραφές, «αναρτήθηκε στο ΕΣΥΔΗΣ στις 28/12/2017 κατά την περίοδο των αργιών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, που, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, οι περισσότεροι οίκοι του εξωτερικού είναι κλειστοί για δύο εβδομάδες, έως και τις 8/01/2018».
Σε άλλη αναφορά προς τον Δήμο Αθηναίων, πάλι για τον ίδιο διαγωνισμό, ζητούνται εξηγήσεις και διευκρινίσεις για δέκα διαφορετικά άρθρα της προκήρυξης του δεύτερου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά «γκρίζα» σημεία.
{jcomments on}