Δημοσκόπηση: Αναξιόπιστα τα Ελληνικά ΜΜΕ…εξυπηρετούν Συμφέροντα.

0
560

Ιδιαίτερα αρνητική εικόνα έχουν οι πολίτες για τη δημοσιογραφία αλλά για τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με έρευνα του μεταπτυχιακού προγράμματος των Τμημάτων Ιστορίας και Πληροφορικής «Ιστορική Έρευνα Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες», που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Τα ευρήματα είναι χαρακτηριστικά ως προς το έλλειμμα εμπιστοσύνης στις σχέσεις πολιτών – ΜΜΕ. Το 84,6% πιστεύει ότι εξυπηρετούν επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα.

Παράλληλα, σχεδόν οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι η δημοσιογραφία δεν είναι αντικειμενική. Μόνο οι εφημερίδες ανάμεσα στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης εμπνέουν κύρος στους ερωτηθέντες, οι οποίο ωστόσο, σε ποσοστό 27,7% απαντούν ότι δεν αγοράζουν ποτέ εφημερίδες επιβεβαιώνοντας έτσι την κρίση της έντυπης δημοσιογραφίας.

Η διαδικτυακή έρευνα του Ιόνιου Πανεπιστηµίου, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του αντιπρύτανη, καθηγητή Κώστα Αγγελάκου, πραγματοποιήθηκε κατά την α’ φάση του κορονοϊού και έρχεται να διερευνήσει τις νέες τάσεις και τους προβληµατισµούς στον χώρο της ενηµέρωσης, σε µια συγκυρία που τα ΜΜΕ παίζουν καθοριστικό ρόλο εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδηµία.

Τα δύο βασικά στοιχεία που προέκυψαν ως συγκεράσματα είναι η χαµηλή αξιοπιστία των πολιτών για τον Τύπο γενικά και η πρωτοκαθεδρία της τηλεόρασης και του διαδικτύου έναντι των υπόλοιπων µέσων.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες αμφισβητούν κάθετα την ανεξαρτησία και αµεροληψία των ΜΜΕ, δηλώνοντας ότι αυτά εξυπηρετούν συμφέροντα.

Παρομοίως, το 46,7% θεωρεί ότι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα είναι «λίγο αντικειμενική», το 31,6% «καθόλου αντικειμενική», ενώ στον αντίποδα, ότι είναι «αρκετά αντικειμενική» βρίσκεται µόλις το 18,6% και «πολύ αντικειμενική» το 1,9%.

Σχεδόν 7 στους 10 δηλώνουν ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού ενημερώθηκαν περισσότερο από τα ΜΜΕ για την επικαιρότητα. Συγκεκριμένα, το 65,7% απαντά ότι ενημερώθηκε περισσότερο, το 22,1% το ίδιο µε πριν, το 10,5% λιγότερο και µόλις 1,8% δεν ενηµερώθηκε καθόλου.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

Υ.Γ. Το ΣτΕ ξεγύμνωσε το επιτελικό κράτος και τη χειραγώγηση της ενημέρωσης.

«Το ΣτΕ ξεγύμνωσε το Επιτελικό κράτος και τη χειραγώγηση της ενημέρωσης», είναι το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που κρίνει αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Μαξίμου, ζητώντας αλλαγές στον νόμο Μητσοτάκη, με βάση τον οποίο τα δυο μέσα εποπτεύονται απευθείας από τον ίδιο.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κατσής και η αναπληρώτρια τομεάρχης για θέματα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Νατάσα Γκαρά σημειώνουν:

«Το πολυδιαφημισμένο “Επιτελικό κράτος” της κυβέρνησης Μητσοτάκη,  μετά τις παταγώδεις αποτυχίες του να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα αξιοπιστίας και από τη Δικαιοσύνη.

Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 174/2020 γνωμοδότησή του κρίνει ως αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Προεδρεία της Κυβέρνησης που υπάγεται ευθέως στον Πρωθυπουργό.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι το υδροκέφαλο υπέρ-συγκεντρωτικό “Επιτελικό” κράτος είναι κατ’ ουσία “Μητσοτακικό” κράτος, που επιχειρεί λάθρα και εμφανώς αντισυνταγματικά να φορέσει κυβερνητικό κορσέ στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, ταυτόχρονα με τις απαράδεκτες λίστες Πέτσα στα ιδιωτικά ΜΜΕ. 

Τίθεται ευθέως το ερώτημα αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα σεβαστεί τη γνωμοδότηση του ΣτΕ. Αν, δηλαδή, θα σεβαστεί το ίδιο το Σύνταγμα και θα επανέλθει στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου.

Η εξουσία με ύφος “νομίμων ιδιοκτητών της χώρας” θα βρίσκει απέναντί της τις θεσμικές και πολιτικές αντιστάσεις όσο θίγει τα δημοκρατικά αισθήματα του Ελληνικού λαού». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here