Τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά θα συναντήσει διαδοχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Πέμπτη (10/10) στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρώτα θα υποδεχθεί στις 11:00 ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ακολουθήσει η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά στις 12:30.
Πιθανότατα, την ίδια ημέρα θα γίνουν συναντήσεις του πρωθυπουργού και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Στο επίκεντρο του διαλόγου θα βρεθεί ο εκλογικός νόμος, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι μόνο.
Την Κυριακή, το Έθνος, αποκάλυψε το άγνωστο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά με θέμα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι απόλυτοι γνώστες των κρυφών διαλόγων που κυριάρχησαν στη συνομιλία δεν είναι παρά ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός και η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, που σε ανύποπτο χρόνο θέλησαν επί της ουσίας να βολιδοσκοπήσουν ο ένας τις προθέσεις του άλλου.
Χωρίς διάθεση για παζάρια και χωρίς μάλιστα να αποκαλύπτουν στους έμπιστους των επιτελείων τους είτε τον χρόνο, είτε τον τόπο της συνομιλίας. Αποκλείεται η ενδιαφέρουσα συνομιλία να ήταν τηλεφωνική;
Έγκυρες πληροφορίες «απαντούν» ότι ελάχιστη σημασία έχει, σε σχέση πάντα με τις κορυφαίες «αντιδράσεις» δύο πολιτικών αρχηγών μπροστά στην κρίσιμη σκακιέρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η κυρία Γεννηματά επέμεινε τότε και θα επιμείνει εν συνεχεία στην πρόταση να διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας μια προσωπικότητα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Ρόλο εμβρυουλκού μιας εξέλιξης που «ταυτίζεται» με την πρόταση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ θα παίξει αναμφίβολα η ενδεχόμενη επικράτηση της «λογικής» ότι μια συντηρητική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας μπορεί να εξασφαλίσει συνθήκες εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης για τα μείζονα εθνικά και πολιτικά ζητήματα, εφόσον στηρίξει εμπράκτως μια επιλογή που να ενώνει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, μια επιλογή που να συγκεντρώνει ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή πολύ περισσότερες από 151 ψήφους στη Βουλή.
Η Χαριλάου Τρικούπη αποσυνδέει πλήρως τη θέση για συναινετική προεδρική εκλογή από τη στάση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ως εκ τούτου δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η κίνησή της να αναφερθεί δημόσια στη συζήτηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πρόσωπο που θα σφραγίσει στις αρχές του 2020 την προεδρική εκλογή.
Μήνυμα: «Έχω κουβεντιάσει το θέμα, απάντηση δεν έχω πάρει» είπε με σκωπτικό ύφος η κυρία Γεννηματά όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε σαν να ήθελε να διαμηνύσει στον κ. Μητσοτάκη ότι η πρόταση έγινε, παραμένει στο τραπέζι και είναι η δική του σειρά να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει.
«Θέλουμε συνεννόηση, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί. Δημόσια μάλιστα έχουμε πει ότι πρέπει ο ΠτΔ να προέρχεται από την προοδευτική δημοκρατική παράταξη» τόνισε ορθά-κοφτά η κυρία Γεννηματά και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε το…..δίλημμα του Μεγάρου Μαξίμου:
«Αν θέλεις να πετύχεις συνεννόηση όταν έχεις κυβέρνηση της ΝΔ, ο Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την άλλη πλευρά. Δεν έχει δεσμευτεί και δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα ο κ. Μητσοτάκης».
Πράγματι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δεσμευτεί και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατά την άγνωστη συνομιλία τους επιφυλάχθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του στο κατάλληλο για εκείνον timing.
Έμπειρο πολιτικό στέλεχος από την Κεντροαριστερά αντιλαμβάνεται ότι ούτε η «λογική» που θα ακολουθήσει, ούτε η επιλογή του προσώπου είναι μια εύκολη υπόθεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Εάν αποφασίσει να συμπλεύσει με την κυρία Γεννηματά, αποκλείει την επανεκλογή Παυλόπουλου και δοκιμάζει τις «γαλάζιες ισορροπίες» – δοκιμάζει βέβαια και τις διαφορετικές απόψεις στο αντίπαλο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει ήδη δεσμευτεί διά του Αλέξη Τσίπρα για την επανεκλογή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κυρία Γεννηματά από τη δική της πλευρά γνωρίζει ότι με σωστούς χειρισμούς η υποστήριξη της πρότασής της θα ενισχύσει τον ρυθμιστικό ρόλο που διεκδικεί για το ΚΙΝΑΛ στη μετεκλογική περίοδο.
Το ερώτημα που ακούγεται όλο και πιο έντονα στο ΚΙΝΑΛ είναι αν στην πρότασή της προς τον κ. Μητσοτάκη – και με τελικό αποδέκτη και τον Αλέξη Τσίπρα – συμπεριλαμβάνεται και η εισήγηση για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο για τη θέση του ανώτατου άρχοντα.
Οι φήμες διευρύνονται και αποκαλύπτουν ταυτόχρονα ότι η κυρία Γεννηματά δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει ανακοινώνοντας δημόσια την ταυτότητα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Την προηγούμενη φορά, που ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία για τον κ. Παυλόπουλο, το κόμμα της κυρίας Γεννηματά, μαζί με το Ποτάμι, είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου.
Από τότε μέχρι σήμερα μπαίνουν πολλά πρόσωπα στο κάδρο των διαδοχικών σεναρίων και δη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝΑΛ καλοβλέπουν, για παράδειγμα, την αξιοποίηση κορυφαίων προσωπικοτήτων του χώρου.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει, π.χ., ταχθεί υπέρ της εκλογής του Ευ. Βενιζέλου, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου είναι ανάμεσα στις γυναίκες που πληρούν τα κριτήρια για τους ανθρώπους της εκσυγχρονιστικής μεταρρυθμιστικής πλευράς.
Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι εξ όσων έχουν καλή εικόνα για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διερευνούν το φόντο με τη δεξαμενή υποψηφίων από τον χώρο του Κέντρου, υπογραμμίζουν την πιθανότητα να «επικρατήσει» σύντομα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η δημόσια συζήτηση για ένα πρόσωπο από τον πανεπιστημιακό χώρο ή ο επικεφαλής ενός δημοφιλούς Ιδρύματος/Ινστιτούτου με διεθνές κύρος.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ, ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΥΣΤΡΟΓΡΑΦΟ: Καζάνι που βράζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μετά την αποκάλυψη ότι ο Μητσοτάκης συζήτησε την πρόταση της Φώφης να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δεν θέλουν ούτε να ακούσουν το όνομα του, ο λόγος για τους βουλευτές της ΝΔ που όταν έμαθαν ότι το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου παίζει δυνατά για την προεδρεία της Δημοκρατίας μόνο που δεν άρχισαν να πηδάνε από τα παράθυρα.
Φαντάσου να τους ζητηθεί να τον ψηφίσουν κιόλας……