Να τερματιστεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Βρετανών στον ΟΗΕ και να απομακρυνθούν οι Βάσεις από την Κύπρο.

0
396

Τερματισμό του πρωταγωνιστικού ρόλου της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη και απομάκρυνση των Βάσεων της από την Κύπρο, ζήτησε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις στην Εκλογική Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λάρνακας και κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» του Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Στήβεν Λίλι, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως:

«Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ο υπονομευτικός ρόλος των Βρετανών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου στην ουσία και στο παρασκήνιο, επιχειρούν να κατοχυρώσουν ως πολιτικό κεκτημένο στο κατοχικό καθεστώς την κυριαρχική ισότητα, κάτι το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία».

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, συνέχισε «που ως ΕΔΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιο ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς δύο κατευθύνσεις».

«Η πρώτη κατεύθυνση είναι να τερματιστεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Βρετανών στα Ηνωμένα Έθνη για τη διαμόρφωση αποφάσεων, ψηφισμάτων και εκθέσεων δεδομένης της εμπλοκής τους στο Κυπριακό, αλλά και της τεράστιας ευθύνης που έχουν για τη σημερινή κατάσταση», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Η δεύτερη κατεύθυνση, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είναι ότι «θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο δεδομένου ότι η παρουσία τους είναι παράνομη, είναι αντισυνταγματική και δεν έχει καμία νομιμοποίηση».

Όσον αφορά την επαρχιακή συνδιάσκεψη της ΕΔΕΚ στη Λάρνακα, είπε πως πρόκειται για την «πρώτη επαρχιακή Συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τακτικού Εκλογικού Συνεδρίου που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου με την εκλογή Προέδρου και των υπόλοιπων αξιωματούχων του κόμματος».

Είναι μια ευκαιρία, συνέχισε «να υπάρξει ένας απολογισμός της δράσης των τελευταίων χρόνων και ταυτόχρονα να τεθούν οι στόχοι για την επόμενη πενταετία από πλευράς της Επαρχιακής Οργάνωσης Λάρνακας, που πρέπει να τονίσουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι σ’ αυτές τις εκλογές είχε μια σημαντική επιτυχία, αφού αύξησε το εκλογικό ποσοστό και εκλέχθηκε βουλευτής της ΕΔΕΚ στη επαρχία Λάρνακας για πρώτη φορά μετά το 1970». Αυτό συνέχισε «είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Τίθενται τα ερωτήμα:

(1) Ποιος εξουσιοδότησε τη Βρετανία να καταθέτει ιδέες και προτάσεις, τη στιγμή που ούτε τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη δεν το πράττουν, αφού δεν έχουν ρόλο μεσολαβητή αλλά «facilitator» της διαδικασίας;

(2) Γιατί οι Ελίτ Κύπρου συντηρούν το «status quo» το οποίο  προκαλεί προσκόμματα στην επίλυση του Κυπριακού;

(3) Ποια είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα των Ελίτ της Κύπρου με τις Βρετανικές Βάσεις;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here