Την Κυριακή 02/06/2013, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στην Ν. Κηφισιά, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Ανάσα» υλοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για την πρόθεση υλοποίησης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Καλυφτάκι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» κ. Π. Κανακάκης, πριν από 17 μέρες ενημερώθηκε από τον τοπικό τύπο, ότι είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία (20 θετικές ψήφοι και 10 αρνητικές) από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η πρόταση της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, ισχύος 1 Mw, στο Καλυφτάκι, στο ΒΙ.ΠΑ., σε οικόπεδο επί της οδού Θηβαίδος, Ο.Τ. 11.
Ο συντονιστής κ. Γ. Μαθόπουλος και ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» κ. Π. Κανακάκης.
Έθεσε το θέμα υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου και από την συζήτηση φάνηκε ότι μόνο ο κ. Δήμαρχος ήταν ενημερωμένος, οπότε ζήτησε να συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο σαν τακτικό θέμα.
Τα θέματα που έθεσε ο κ. Κανακάκης ήταν:
– ότι δεν ενημερώθηκε το Δ.Σ. και δεν γνωμοδότησε γι΄ αυτό
– ότι οι 2 Αντιπεριφεριάρχες κ.κ. Μανιάτης και Προμπονάς είχαν ενημερώσει τον Δήμαρχο και είχαν ζητήσει την άποψη του Δ.Σ.
– ότι και η άποψη του Δ.Σ. και η άποψη του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτικές και την οριστική απόφαση την λαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την ενεργοποίηση των στελεχών της «Ανάσας» και των τοπικών Συλλόγων, την αίτηση για την υλοποίηση της επένδυσης την έχει υποβάλει η εταιρεία «Γαιοδυναμική Άρτεμις Εννέα Ε.Π.Ε», ενώ φορέας υλοποίησης είναι η D-OS ENERGY, οι οποίες έχουν καταθέσει 14 αιτήσεις για 14 όμοια έργα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Την συγκεκριμένη αίτηση για το ΒΙ.ΠΑ. Κηφισιάς την υπέβαλε στις 31-8-2012 και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση , η οποία την διαβίβασε αρμοδίως στην Περιφέρεια Αττικής για γνωμοδότησε, όπου και συζητήθηκε τον Φεβρουάριο 2013, χωρίς όμως άποψη του Δ.Σ. Κηφισιάς.
Από τις άλλες όμοιες αιτήσεις όσες συζητήθηκαν έχουν απορριφθεί μετά από την παρέμβαση των αντίστοιχων Δήμων και των τοπικών Κοινωνιών (Δήμοι Μαρκόπουλου, Φυλής, Αυλώνας κλπ).
Για ενημέρωση σχετικά με την μονάδα στο Καλυφτάκι, οι πιο πάνω εταιρείες έκαναν προσύμφωνο για ενοικίαση της ιδιοκτησίας που επιθυμούν την υλοποίηση και θα αρχίσουν να πληρώνουν ενοίκιο μετά από τις εγκρίσεις όλων των Φορέων.
Για βιομάζα θα χρησιμοποιούν την καύση ξύλων από ευκάλυπτο και μίσχανθο τα οποία θα τα επεξεργάζονται σε άλλο χώρο για να γίνουν μικρά tsips των 10 χιλιοστών.
Θα δημιουργηθούν 2 σιλό ύψους 11μ, 3 δεξαμενές νερού των 150 μ3 και των 100 μ3 οι οποίες θα είναι για καθαρισμό, ψύξη και αποθήκευση του προϊόντος και ένας δαυλός που θα καίει το πλεόνασμα του αερίου. Καθημερινά θα καίγονται 26 τόνοι της βιομάζας.
Η δημιουργία της μονάδας εγκυμονεί κινδύνους;;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ, διότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα συνεχών ελέγχων από το κράτος.
Η μονάδα θα βγάζει κατάλοιπα 0,5 τόνο τέφρα την ημέρα, η οποία έχει βλαπτικά συστατικά και κάπου θα πρέπει να θάβεται. Στην μελέτη δεν φαίνεται αν θα πηγαίνει στους ΧΥΤΑ ή που θα θάβεται.
Υπάρχουν όμως και αέριοι ρύποι που θα εκλύονται και που δεν είναι σαφές τι θα δημιουργήσουν. Το τελικό ενεργειακό αποτέλεσμα είναι μικρό, δηλαδή η θερμογόνος δύναμη είναι η μισή από την αντίστοιχη του φυσικού αερίου.
Στην εκδήλωση της «Ανάσας» μίλησαν οι: κ. Βλάχου Όλγα, Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, ο κ. Χ. Καπάνταης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Εκπρόσωποι Συλλόγων κτλ.
Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει άμεσα να συντονισθεί και να γνωστοποιηθεί ένας αγώνας που πάντως ξεπερνά την Κηφισιά καθώς αφορά όλη την Αττική, για να αποσοβηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως η εγκατάσταση ενός ακόμα ρυπογόνου εργοστασίου στο λεκανοπέδιο της Αθήνας.
Αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, τόσο νομικές, όσο και προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης υλοποίησε ο κ. Γ. Μαθόπουλος.
{jcomments on}