Η πατρίδα μας δεν απειλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται, δήλωσε ο Πρωθυπουργός: Δεν υποκύπτουμε σε απειλές και σε εκβιασμούς.
Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του προς τον Eλληνικό λαό.
Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:
Απαντώντας στην ανάπτυξη του Στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας που έχω και εγώ.
Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Παράλληλα, ενεργοποιούμε την διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.
Όλο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ακολουθεί:
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……..
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Διάγγελμα Μητσοτάκη μετά την οργή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γιατί ο Πρωθυπουργός προέβη έκτακτο διάγγελμα, παρότι είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους δεν είχε ενημερώσει για αυτή του την πρόθεση.
Η έντονη ενόχληση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αυτή που οδήγησε στο πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Η στάση της κυβέρνησης το τελευταίο χρονικό διάστημα θεωρήθηκε ότι υποβάθμιζε την αδιαμφισβήτητη αξία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που από την πρώτη στιγμή είχαν εγγυηθεί την αποτελεσματική παρεμπόδιση της τουρκικής εισβολής.
Δεν πήραν όμως το πράσινο φως για να εφαρμόσουν τους κανόνες εμπλοκής, οι οποίοι μάλιστα ήταν θεσμοθετημένοι εδώ και τρία χρόνια, έχοντας και την έγκριση του συμβουλίου άμυνας.
Το διάγγελμα λοιπόν Μητσοτάκη έγινε ώστε να επιχειρηθεί η εξισορρόπηση των διπλωματικών πρωτοβουλιών με την δυνατότητα στρατιωτικής απάντησης στις τουρκικές προκλήσεις.
Φυσικά, και το διάγγελμα δεν θεωρείται ότι αποκαθιστά πλήρως την θέση των ενόπλων δυνάμεων στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αφού υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου εθνικής άμυνας, οι οποίες όμως δεν αναφέρθησαν.
Προτάσεις που ξεκινούν από την αυξημένη επιτήρηση και την παρεμπόδιση κίνησης εώς και την έκδοση NAVTEX και διενέργεια γενικευμένων στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στις απειλούμενες από τους Τούρκους περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση το γενικό πλαίσιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη, παρότι κινήθηκε στο δεν προκαλούμε απαντούμε, έδωσε την αίσθηση ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Το θέμα είναι ότι ήδη έπρεπε να είχαν λυθεί τα χέρια της στρατιωτικής ηγεσίας, που γνωρίζει πολύ καλά πως να αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις.
Πηγή: newsbreak.gr