Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 867…..παρουσιάζει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία Τουρκικής Γλώσσας στην Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη του Γυμνασίου το οποίο έχει ως εξής:
ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΑΡΙΩΝ
1. Ειδικοί Σκοποί
Με τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στο Γυμνάσιο επιδιώκεται οι μαθητές να αναπτύξουν την επικοινωνιακή ικανότητα προκειμένου να έρθουν σε επαφή με την επίσημη γλώσσα μιας γειτονικής χώρας, της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα:
•Να κατανοούν και να παράγουν προφορικό και γραπτό λόγο.
•Να αναπτύσσουν γλωσσολογική και κοινωνιογλωσσική ικανότητα. Η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας θα συμβάλλει στην ενεργό συμμετοχή σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και την κατανόηση της διαφορετικότητας!!
•Να εξοικειώνονται με διαφορετικά επίπεδα και είδη λόγου.
•Να αναπτύσσουν πραγματολογική ικανότητα, δηλαδή να αναπτύσσουν λειτουργικές δεξιότητες λόγου.
•Να χρησιμοποιούν την τουρκική γλώσσα ως μέσο απόκτησης νέων γνώσεων και πολιτισμικών εμπειριών!!
Για τους Στόχους, τις Θεματικές ενότητες και τις Ενδεικτικές δραστηριότητες πατήστε ΕΔΩ…..
Υ.Γ. Όλοι ενθυμούνται, στις 11/11/2012, τα ανοίγματα προς την Άγκυρα και την Ελληνο-Τουρκική «προσέγγιση» των κυβερνήσεων Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου.
Στο πλαίσιο αυτό, είχε προωθηθεί μεταξύ άλλων νομοθετική ρύθμιση για τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα ελληνικά γυμνάσια και λύκεια της Θράκης και ενδεχομένως άλλων συνοριακών περιοχών της Ελλάδος.
Οι έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης και η συνέχιση της γνωστής πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας έδωσαν την εντύπωση ότι οι υπεύθυνοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και του ελληνικού υπουργείου Παιδείας επανεκτίμησαν την κατάσταση.
Ότι πάγωσαν δηλαδή πρωτοβουλίες και μέτρα που δεν στηρίζονται σε αμοιβαιότητα και προάγουν εξ αντικειμένου τους νεοοθωμανικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας στον ελληνικό χώρο.
Η εντύπωση όμως είναι ψευδής. Η ίδια πολιτική συνεχίσθηκε και με τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως μια παραλλαγή και παράρτημα μιας γενικότερης πολιτικής για τη μετάλλαξη της ελληνικής Παιδείας σε «πολυπολιτισμική»!
Ως πρόθυμος αρωγός και διεκπεραιωτής λειτούργησε το ανεκδιήγητο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Το ίδιο που ενέκρινε το βιβλίο Ιστορίας Στ’ Δημοτικού της Μαρίας Ρεπούση και πολλά άλλα στο ίδιο πνεύμα, όπως επίσης προσφάτως μια νέα Γραμματική για το Δημοτικό σχολείο, που εισάγει ύπουλα την ιδέα της φωνητικής ορθογραφίας.
Με την απόφαση αρ. 61539/Γ2 της 20ής Ιουνίου 2006, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 867, ο τότε υφυπουργός Γεώργιος Καλός ενέκρινε τη σχετική εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και καθόρισε «το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία της Τουρκικής Γλώσσας στην Α’, Β’ και Γ’ τάξη του Γυμνασίου».
Δεν διευκρινίζεται στην απόφαση εάν αυτή ισχύει για τα σχολεία που θα «επιλέξουν» την Τουρκική γλώσσα ή εάν η απόφαση αναφέρεται σε γενική εφαρμογή.
Υ.Γ.1. Όπως φαίνεται ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης,….προσβλέπει στην χρησιμοποίηση της «τουρκικής γλώσσας» ως μέσο απόκτησης νέων γνώσεων και πολιτισμικών εμπειριών!!….τύπου λοκούμ μπαξέ!!
Υ.Γ.2. Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας θα καθορίσει στο «Πρόγραμμα Σπουδών» του την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας για τους ίδιους λόγους….κ. Φίλη;;
Υ.Γ.3. Δυστυχώς θα γίνουμε ξέφραγο αμπέλι….
Υ.Γ.4. Πρόθεση του γαλλικού υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το μάθημα των τουρκικών που διδάσκονταν σε γαλλικά σχολεία από το 1977.
{jcomments on}