Έχουμε το ωκεανογραφικό πλοίο CESME να πραγματοποιεί υδρογραφικές έρευνες δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου σε διεθνή ύδατα. Η Αθήνα ορθώς προέβη σε διάβημα προς την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα καθώς και σε γραπτή ρηματική διακοίνωση.
Επίσης έχουμε μία ευρείας κλίμακας Τουρκική άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» από 25 Φεβρουαρίου μέχρι 7 Μαρτίου.
Αυτές οι δύο κινήσεις της Άγκυρας, που συμπίπτουν ημερολογιακά, οφείλουν να απασχολήσουν την Αθήνα, ως προς την σκοπιμότητα των κινήσεων του Ερντογάν και να σχεδιάσει ένα δυναμικό διπλωματικό τρόπο αντίδρασης.
Η επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, αν και είχαν συμφωνηθεί άτυπα στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, φαίνεται ότι απομακρύνονται, ενώ Τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες για την καθυστέρηση στην Αθήνα, ενώ η αλήθεια είναι αντί-διαμετρικά αντίθετη.
Έχουμε στα τέλη Απριλίου την ημερομηνία έναρξης της πενταμερούς για το Κυπριακό, όπου οι θέσεις της Άγκυρας είναι γνωστές, ως προς τη δημιουργία δύο κρατών, θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με την Αθήνα, την Κυπριακή Δημοκρατία και με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Παρατηρούμε την πίεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Τουρκία όσον αφορά την απομάκρυνση των S-400 από το Τουρκικό έδαφος, όπου ο Ερντογάν προς το παρόν κρατεί αντιστάσεις. Με το πιο πιθανό ενδεχόμενο να καμφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω του προγράμματος προμηθειών και συμπαραγωγής των αεροσκαφών F-35,και της άρσης των οικονομικών μέτρων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τουρκία.
Η αμφισβητούμενη σχέση μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, στηρίζεται σε ένα τεντωμένο σχοινί που δεν γνωρίζουμε αν θα σπάσει. Αν λάβουμε υπόψη μας τις πρόσφατες κοινές αμερικανό-τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα παρουσία του «Oruc Reis» με σαφώς στόχο την Ρωσία, αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα διπολικό κέντρο έλξης και από τις δύο μεγάλες δυνάμεις με άγνωστη κατάληξη.
Ωστόσο, λόγω της παρουσίας του CESME για υδρογραφικές έρευνες στο Αιγαίο σε διεθνή ύδατα, που είναι παράνομη λόγω των ερευνών, πλήττουν σαφώς τα Ελληνικά συμφέροντα στο καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που είναι μία ανοιχτή πληγή, δεν φροντίσαμε για διάφορους λόγους να την κλείσουμε επεκτείνοντας την Αιγιαλίτιδα Ζώνη στα 12 νμ.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη νέα Τουρκική άσκηση και την επανάληψη των ρητορικών κραυγών του Ερντογάν, δημιουργούν ένα μεταβαλλόμενο δυναμικό πεδίο ως προς την πορεία των Ελληνικών συμφερόντων τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Κυπριακή Δημοκρατία.
Γιατί ο Ερντογάν επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή να βγάλει το CESME στη μέση του Αιγαίου και να πραγματοποιήσει την ευρεία κλίμακας άσκηση;
Ποια πρέπει να είναι η Ελληνική αντίδραση;
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………