Ελληνογερμανική συνεργασία: Ένα διαφορετικό ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα!…..του Διογένη Δημητρακόπουλου (Deutsche Welle).

0
283

Μία ελληνική κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση και ένα γερμανικό ταξιδιωτικό γραφείο οργάνωσαν μία διαφορετική εκδρομή με τροχόσπιτα στη Βόρεια Ελλάδα και σκοπεύουν να την καθιερώσουν ως θεσμό.

Το φετινό καλοκαίρι η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, με τους Γερμανούς να τιμούν τη χώρα και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της διεθνούς μηχανής αναζήτησης αεροπορικών εισιτηρίων και σύγκρισης τιμών Skyscanner, στις κορυφαίες επιλογές των Γερμανών. Μόνο που πέρα του κλασικού «ήλιος και θάλασσα» αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και εναλλακτικοί τρόποι τουρισμού.

Στo πλαίσιo του δικτύου δήμων και περιφερειών «Ελληνογερμανική Συνέλευση» (DGV), ο κ. Τόμας Φετμπακ, ως δήμαρχος της γερμανικής πόλης Μπίμπεραχ, γνώρισε τους ανθρώπους της SEEK, μίας ελληνικής κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εναλλακτικών περιηγήσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Φανατικός ταξιδιώτης με τροχόσπιτο ο ίδιος και έχοντας στενές σχέσεις με το ταξιδιωτικό γραφείο SIWA TOURS, ρωτήθηκε αν θα υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον για τη διοργάνωση μίας τέτοιας εκδρομής στην Ελλάδα και γρήγορα η αρχική ιδέα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Ένα ταξίδι «αλλιώς»

Έτσι, με τη σύμπραξη Γερμανών και Ελλήνων, ένα γκρουπ 18 Γερμανών ταξίδεψε οργανωμένα με τροχόσπιτα στη Βόρεια Ελλάδα και επισκέφτηκε για δύο εβδομάδες περιοχές από τα Ιωάννινα και την Αριδαία ως τη Χαλκιδική και τον Όλυμπο. 

«Επιλέχθηκαν κάποιοι εξαιρετικοί προορισμοί της ανεξερεύνητης για τους ξένους Β. Ελλάδας, που εμπλουτίστηκαν με τη γνωριμία τους με τοπικά προϊόντα, ακόμα και με μεθόδους παρασκευής τους καθώς και με βραδιές πολιτιστικής ανταλλαγής. Μια ομάδα ντόπιων σε αυτές τις περιπτώσεις έστηνε τραπέζι με τοπικά προϊόντα, ενώ και οι ίδιοι οι ταξιδιώτες προσέφεραν προϊόντα που είχαν φέρει από την πατρίδα τους. Έτσι, τρώγανε μαζί και είχαν το χρόνο να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους»….. δήλωσε στη DW η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης SEEK κ. Χριστίνα Περτσινίδη. 

«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους επισκέπτες της Ελλάδας την κρυμμένη, όχι επίπλαστη, ομορφιά του τόπου αλλά και των κατοίκων της. 

Να επιτυγχάνουμε ώστε στις αποσκευές των αναμνήσεών τους να συμπεριλαμβάνονται ντόπιοι και εμπειρίες μαζί τους. Και, αντίστοιχα, όταν μια ομάδα επισκεπτών αναχωρεί από έναν τόπο, οι άνθρωποί του να έχουν βάλει έστω και λίγο μέσα στην καρδιά τους επισκέπτες»…..ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εντυπώσεις και στερεότυπα

Αυτός ο στόχος φαίνεται να επετεύχθη στο έπακρον σε αυτό το ταξίδι σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ. Τόμας Φετμπακ, ο οποίος «ηγούνταν» του γερμανικού γκρουπ:

«Η SEEK δημιούργησε μία φανταστική διαδρομή με ανάλογες ενδιάμεσες στάσεις και τόπους διανυκτέρευσης όπως αμπελώνες, συνεταιρισμούς και φάρμες. 

Έτσι καταφέραμε να φτάσουμε σε τόπους που ένας κλασικός τουρίστας δε θα μπορούσε να βρει μόνος του και να έρθουμε σε επαφή με το ντόπιο στοιχείο. Όλοι οι συμμετέχοντες του γκρουπ είχαν λανθασμένη εικόνα για τη φιλοξενία της Ελλάδας προς τους Γερμανούς. Όλοι γύρισαν με μία απόλυτη θετική εικόνα για την Ελλάδα. 

Κι επίσης δυστυχώς θα πρέπει να επισημάνουμε ότι άλλοι γερμανοί τουριστικοί πράκτορες εξαιτίας εσφαλμένων ρεπορτάζ θεωρούσαν ότι θα ήταν επικίνδυνη η διεξαγωγή ενός τέτοιου ταξιδιού στην Ελλάδα, κάτι το οποίο είναι απολύτως λανθασμένο».

Περαιτέρω προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού

Η Ελλάδα για τον κ. Φέτμπακ αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστική περίπτωση για την ανάπτυξη τέτοιου είδους εναλλακτικού τουρισμού: 

«Η όχι και τόσο έντονη τουριστική ανοικοδόμηση, όπως σε άλλους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, είναι ένα πλεονέκτημα. Η λεγόμενη ενδοχώρα εξακολουθεί να έχει πολλούς – κρυμμένους θησαυρούς – που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με ελάχιστες επενδύσεις γι’ αυτό το είδος τουρισμού. Αυτό προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες πέρα από τους γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς και για τις αγροτικές περιοχές».

Από ελληνικής πλευράς η κ. Περτσινίδη μας έδωσε πέρα από την οικονομική και μια άλλη διάσταση:

«Κατά τη γνώμη μου είναι κρίσιμο να αναπτυχθεί ακριβώς ένα τέτοιο είδος τουρισμού ιδίως σε περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα. Τόσο γιατί η ανθρωπότητα γίνεται όλο και πιο ώριμη στις επιλογές των ταξιδιών, όσο και γιατί αυτός ο τουρισμός μπορεί να στηρίξει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να κακοφορμίζει τους τόπους, σε μία συνθήκη win-win.»

Το ταξίδι αυτό ήταν η αρχή ώστε να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του ετήσιου προγράμματος της συνεργασίας της SIWA TOURS και της SEEK. H συγκεκριμένη εκδρομή με τα τροχόσπιτα προβλέπεται να διεξάγεται δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο). 

Ακόμη, η ελληνογερμανική συνέλευση επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο περαιτέρω ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού: «το συνδυασμό ταξιδιών με τροχόσπιτα με περιηγήσεις με ποδήλατο και πεζοπορίες». 

Σε αυτό το σχέδιο έχουν εντοπιστεί δυο πιλοτικές περιοχές, η μία στη Βόρεια Ελλάδα κατά μήκος της Εγνατίας Οδού και η άλλη στην Πελοπόννησο.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here