Τα όσα διαδραματίζονται στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Τουρκία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο Β΄ για την Κύπρο, το οποίο ισοδυναμεί με την επιβολή της μόνιμης διαίρεσης του νησιού.
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών, τα βασικά σημεία του οποίου έχουν παρουσιαστεί ενώπιον πρέσβεων κρατών-μελών της ΕΕ για ενημέρωση των κυβερνήσεων τους για τις προσπάθειες της Άγκυρας να επιβάλει νέα τετελεσμένα στο νησί και συγκεκριμένα στην Αμμόχωστο.
Η Λευκωσία, συνδέει ευθέως τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο με τη θέση που κατέθεσε στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στη Γενεύη (27-29 Απριλίου), για λύση δύο κρατών. Το έγγραφο, δηλαδή, έξι σημείων, που παρουσίασε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.
Η Λευκωσία φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις “εκπλήξεις” που ετοιμάζει ο Ερντογάν κατά την παρουσία του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής, το 1974.
Οι πληροφορίες για το τι θα εξαγγείλει ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης δεν είναι ξεκάθαρες. Γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, ότι θα ανακοινώσει ότι έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα από τις παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά δεν επιβεβαιώνεται τούτο από κανένα.
Και επειδή ο Ερντογάν έκανε λόγο για ανακοινώσεις διεθνούς ενδιαφέροντας, πολλά είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζονται. Την ίδια ώρα είναι σαφές πως το θέμα της προσάρτησης είναι μεν στην ατζέντα της Τουρκίας και σενάρια έχουν τύχει επεξεργασίας, πλην όμως θεωρείται πως δεν θα γίνει τώρα.
Το θέμα των Βαρωσίων, πάντως, αναμενόταν να συζητηθεί από τουρκικής πλευράς με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, κατά την παραμονή του στην Αττάλεια (στη Σύνοδο Κορυφής της Πλατφόρμας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης-SEECP). Η Άγκυρα έχει αποφασίσει να ακολουθήσει την τακτική της “σαλαμοποίησης” για να ελέγχει και τις αντιδράσεις από τις ενέργειες της. Τούτο δεν ανατρέπει τον τελικό στόχο.
Ως τακτική δημιουργεί μικρά-μικρά τετελεσμένα μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός. Ιδιαίτερα προσεκτική είναι η Τουρκία στα θέματα των περιουσιών, που θα ασχοληθεί αργότερα προτάσσοντας το θέμα των αποζημιώσεων.
Η συνάντηση Τατάρ με Τούρκους αξιωματούχους έχει να κάνει με τις επόμενες κινήσεις καθώς και της προσπάθειας να μην υπάρχει μεγάλη προβολή για τα έργα πριν τελειώσουν.
Σύμφωνα με το έγγραφο του ΥΠΕΞ η κατάσταση επί του εδάφους έχει ως εξής:
Κινήσεις της Τουρκίας
-Προετοιμασίες για την εφαρμογή της φάσης δύο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πρώτο βήμα θα είναι η αλλαγή του καθεστώτος της εν λόγω περιοχής από στρατιωτικό σε πολιτικό (μεταβίβαση από τον κατοχικό στρατό στο ψευδοκράτος). Απομένει, επίσης να φανεί αν θα αποφασίσουν να προχωρήσουν πρώτα σε μια «πιλοτική» περιοχή.
-Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τατάρ προ ημερών δήλωσε ότι περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την περιοχή μέχρι σήμερα και ότι οι εργασίες υποδομής θα συνεχιστούν.
-«Μελέτη» που προετοιμάζεται για την κατάσταση ιδιοκτησίας της περιφραγμένης περιοχής πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της.
-Το τζαμί Bilal Aga (κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου) βρίσκεται υπό ανακαίνιση –σχεδόν ολοκληρώνεται. Η ανακαίνιση γίνεται για να προσευχηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα.
-Η ασφαλτόστρωση των δρόμων συνεχίζεται καθώς και η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης με κάμερες και αποκατάστασης του συστήματος τηλεπικοινωνιών και παροχής νερού.
-Οι εργασίες συνεχίζονται κατά μήκος της παραλίας-ο στόχος είναι να είναι έτοιμη η παραλία την «καλοκαιρινή περίοδο» (εικόνες και βίντεο από ιδιώτες έχουν δημοσιοποιηθεί). Αυτό επιβεβαιώθηκε στην πραγματικότητα από τον αποκαλούμενο δήμαρχο της Αμμοχώστου, ο οποίος ανακοίνωσε το άνοιγμα δύο παραλιών κατά μήκος της παραλίας της περιφραγμένης περιοχής και έδωσε λεπτομέρειες για περαιτέρω οδικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός «κήπου τσαγιού» μπροστά από το κτήριο του Παρθεναγωγείου.
-Σύμφωνα με το έγγραφο όλα τα πιο πάνω πρέπει να τεθούν σε πλαίσιο στο οποίο τίθεται σε πολιτικό επίπεδο και υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε ανοιχτά ότι οι διαπραγματεύσεις για διευθέτηση μπορούν να διεξαχθούν μόνο βάσει μιας λύσης δύο κρατών. Δηλαδή, διά των νέων κινήσεων επιχειρείται να επιβληθεί και να εδραιωθεί η πολιτική των δυο χωριστών κρατών στο νησί.
Το “κόκκινο” τηλέφωνο
Στην ενημέρωση των πρέσβεων, η Κυπριακή Δημοκρατία εξηγεί τι θα σημαίνει το άνοιγμα, ο εποικισμός της Αμμοχώστου και καλεί την ΕΕ να ενεργήσει αμέσως και αποτελεσματικά. Καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, «να παρέμβουν καθώς οποιαδήποτε κίνηση εκτός της μεταβίβασης αυτής της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) και ψήφισμα 789 (1992), αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος».
Σημειώνεται δε πως η όποια ενέργεια θα επηρεάσει και τις πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και γίνεται αναφορά στα όσα είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη, τον περασμένο Απρίλιο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για προφανείς λόγους θέλει να συνομιλεί με την Αθήνα χωρίς την παρουσία τρίτων. Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε απευθείας επικοινωνία, διά του “κόκκινου τηλεφώνου”. Αυτό σημαίνει πως θα συνομιλούν οι δύο, χωρίς κανέναν άλλο ενώ σαφώς και θα υποβαθμίζονται άλλες διαδικασίες.
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα θα αξιοποιήσει διεθνώς αυτή την επικοινωνία και θα αποφύγει κάθε άλλη εμπλοκή. Ο Ερντογάν αναζητούσε άλλοθι. Να παρουσιάσει μια εικόνα ότι συζητά με όλους και πως έχει διάθεση για επίλυση προβλημάτων. Κι αυτό το άλλοθι του προσφέρθηκε και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.