Θέση παίρνει η αμερικανική διπλωματία, μετά τις πληροφορίες περί καθόδου του τουρκικού πλωτού τρυπανιού σε λίγες ημέρες στην Κύπρο.
Η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί οργισμένα για την τουρκική «λαχτάρα» να υφαρπάξει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τουρκικές στρατιωτικές προκλήσεις στην περιοχή, αναφέρει αμερικανικό δημοσίευμα.
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Τουρκία προκαλεί ανυπέρβλητα εμπόδια στο πλοίο εξερεύνησης αερίου που ανήκει στον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ENI να εισέλθει στην περιοχή τον Φεβρουάριο, προκαλώντας την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδος.
Ο Αμερικανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πρότεινε η διαφορά θα επιλυθεί μέσω μιας συνολικής λύσης στην Κυπριακή διαμάχη.
«Θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να διανεμηθούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» δείχνοντας την Τουρκία».
«Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει μια αντιπαράθεση με την Αίγυπτο εάν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα του Cairo λόγω συμφωνίας με την Κύπρο», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Ahmed Abu Zeid στις αρχές Φεβρουαρίου.
Μετά από μια εβδομάδα το τουρκικό ναυτικό κύκλωσε με 6 πολεμικά πλοία το σκάφος της ENI, ενώ ο αμερικανικός πετρελαϊκός γίγαντας ExxonMobil ανακοίνωσε σχέδια για την αποστολή δύο πλοίων επιτήρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, παρά τη συνεχιζόμενη διαμάχη.
Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ο αμερικανικός παράγοντας επιζητά «ηρεμία» στην Ανατολική Μεσόγειο πάση θυσία διότι δεν επιθυμεί την διείσδυση των Ρώσων από την μία πλευρά, ενώ από την άλλη στόχος είναι η προετοιμασία πολέμου κατά του Ιράν μαζί με το Ισραήλ.
Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο θα προσελκύσει στην περιοχή μας δεκάδες πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μιας και η «λεκάνη» αυτή περιέχει ένα τεράστιο απόθεμα υδρογονανθράκων το οποίο εποφθαλμιούν όλοι τους.
Υ.Γ. Πολεμική εξέλιξη: Συμμαχία Αιγύπτου και Ελλάδας κατά Τουρκίας – «Κρύος ιδρώτας» στην Άγκυρα.
{jcomments on}