Εξήντα χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας: Αναγνώριση σφαλμάτων και χάραξη μελλοντικής πορείας…του Νικόλα Παπαδόπουλου Προέδρου του ΔΗΚΟ.

0
597

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και η πάταξη της διαφθοράς μπορούν να δημιουργήσουν το υπόβαθρο και το θεμέλιο ενός ελεύθερου, δημοκρατικού, σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Το 2020 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό, πέρα από την ιστορική σημασία του, έχει αναμφίβολα και τεράστια πολιτική σημασία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες, τις καταστροφές και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το κράτος μας, στη διάρκεια των 60 χρόνων ζωής του.

-Η συμπλήρωση 60 χρόνων ζωής λοιπόν, προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανασύνταξη όλων των πολιτικών και πολιτειακών θεσμών, με σκοπό την ανασυγκρότηση της χώρας μας και με στόχο, την επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων της.

Τρεις είναι, κατά την άποψή μου, οι πυλώνες, πάνω στους οποίους όλες και όλοι οφείλουμε να επικεντρωθούμε:

Η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνο με την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την περαιτέρω εδραίωσή της, ως το μοναδικό νόμιμο και αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την απελευθέρωση της χώρας μας από την τουρκική κατοχή και την επίτευξη μιας σωστής και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, καθώς και για τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας και ανάπτυξης, για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Παράλληλα, η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια για παραγωγική αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο του κυπριακού λαού στις επόμενες δεκαετίες, καθώς και να κατοχυρώσει τη θέση και το ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης.

Η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των πολιτειακών θεσμών της πατρίδας μας. Όχι μόνο γιατί η συγκεκριμένη τάξη πλήρωσε και πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα για την οικονομική χρεοκοπία του 2013, αλλά και γιατί η μεσαία τάξη της Κύπρου ήταν, είναι και πρέπει να είναι, η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

-Μια τέτοια ευκταία εξέλιξη, παρέχει και τη δυνατότητα στη χώρα μας να δώσει ελπίδα και προοπτική στους νέους και στις νέες, ώστε να παραμείνουν στην Κύπρο και να στηρίξει τους συνταξιούχους συμπολίτες μας, ώστε να απολαύσουν τα χρόνια ανάπαυσής τους με αξιοπρέπεια και καλή ποιότητα ζωής.

Η πάταξη της διαφθοράς.

Η πάταξη της διαφθοράς δεν είναι μόνο μια αυτονόητη υποχρέωση που πηγάζει από την ηθική και τους νόμους κάθε κοινωνίας. Είναι και μια αδήριτη ανάγκη, η οποία συνδέεται με την ικανότητα, τη δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εμπνέει τους πολίτες της και να τους δίνει συνεχώς το κίνητρο, προκειμένου να εργάζονται για το ατομικό και συλλογικό καλό και να ευημερούν σε συνθήκες αξιοκρατίας, ισονομίας και χρηστής διοίκησης.

Αντίθετα, αν παρ’ ελπίδα επικρατήσει η διαφθορά οριστικά και αμετάκλητα, τότε η χώρα μας θα οδηγηθεί στην απόλυτη παρακμή, με ολέθριες συνέπειες σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.

Εξήντα χρόνια μετά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η κατάλληλη ώρα για την αναγκαία ανασκόπηση, που οφείλουμε να κάνουμε ως λαός και ως πολιτεία. Για ανάδειξη των επιτευγμάτων, αναγνώριση των σφαλμάτων και χάραξη της μελλοντικής πορείας της χώρας, με όραμα, ελπίδα και προοπτική.

Η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και η πάταξη της διαφθοράς μπορούν να δημιουργήσουν το υπόβαθρο και το θεμέλιο μιας ελεύθερης, δημοκρατικής, σύγχρονης και ευρωπαϊκής κοινωνίας σε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό, σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here