Η επίθεση των Ουκρανών στην Σεβαστούπολη με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και ΓΙΑΤΙ πρέπει να μας απασχολήσει. Θα μπορούσε να συμβεί και στο Αιγαίο;
Η επίθεση των Ουκρανών στο Ναύσταθμο του Ρωσικού Ναυτικού της Σεβαστούπολη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορικής σημασίας, καθώς ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε με μη επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη (ΜΕΤΣ).
Η επίθεση μπορεί να ΜΗΝ είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς υπέστησαν μόνο ελαφρές ζημιές η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροφ» και το ναρκαλιευτικό «Ivan Golubets», ήταν όμως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας μορφής πολέμου που έρχεται, όχι σε μακρινά μέρη, όπως η Κριμαία αλλά στο ίδιο το Αιγαίο.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται τι έβλεπαν οι Ουκρανοί χειριστές του ΜΕΤΣ κατά την ώρα που προσέγγιζε το Ρωσικό Ναύσταθμο και τις προσπάθειες που γίνονταν από αέρα και θάλασσα με μαζικά πυρά προκειμένου αυτό να εξουδετερωθεί.
Unbelievable footage from one of the marine drones used in the attack on Russia’s Black Sea Fleet in Sevastopol.
(Via Ukrainian journalist Andriy Tsaplienko)
Full story: https://t.co/YdtcFELiSy pic.twitter.com/Nw5YbHeQMU
— James Waterhouse (@JamWaterhouse) October 29, 2022
Όπως αναφέρεται η εικόνα του βίντεο μεταδιδόταν μέσω Starlink ενώ πιθανά και ένα Αμερικανικό RQ-4 που πετούσε στη Μαύρη Θάλασσα ίσως έπαιξε ρόλο ακόμη και ως αναμεταδότης δεδομένων.
Exclusive footage of the burning ship #AdmiralMakarov in #Sevastopol, which was attacked by #Ukrainian kamikaze drones. 2 more ships were also hit#Kherson #UkraineRussianWar pic.twitter.com/i8lmtDsDud
— Ukraine-Russia war (@UkraineRussia2) October 29, 2022
Στο βίντεο απλά βλέπουμε τη μελλοντική μορφή του πολέμου και στο Αιγαίο. Η Τουρκία επενδύει τεράστια ποσά στην ανάπτυξη παρόμοιων τεχνολογιών, ενώ στην Ελλάδα όλα κυλούν σε νωχελικούς ρυθμούς.
Η Προεδρία της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) δημοσίευσε ένα βίντεο στις 23 Ιουλίου 2022 που δείχνει τέσσερα μη επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη (ULAQ, SALVO, SANCAR και ένα σμήνος USV που αποτελείται από Albatros και MIR) τα οποία αναπτύσσουν Τουρκικές Αμυντικές Εταιρείες.
Η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες και είναι ολοένα και πιο ικανή να αναπτύσσει εγχώρια συστήματα όχι μόνο για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για εξαγωγές σε διεθνείς πελάτες.
Μετά την απόδοση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 στον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο, αλλά και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τώρα τουρκικές εταιρείες εργάζονται σε ΜΕΤΣ εδώ και αρκετό καιρό για να επαναλάβουν την επιτυχία της βιομηχανίας στα UAV.
Υπάρχουν τέσσερα συστήματα USV που λειτουργούν ή βρίσκονται σε δοκιμαστική φάση και οι παραλλαγές τους για διαφορετικούς τομείς ναυτικού πολέμου βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.
Το ερώτημα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι τι κάνουν οι ΕΔ μπροστά στις νέες αυτές καταιγιστικές εξελίξεις: Δεν γνωρίζουν ότι σε περίπτωση μιας ένοπλης σύρραξης θα βρεθούν προ σμηνών εναέριων και θαλάσσιων drones και UAV;
Πως θα αντιμετωπιστούν τα συστήματα αυτά; Τι αντίμετρα σκοπεύουν-εάν σκοπεύουν βέβαια-να πάρουν; Ποια συστήματα εξετάζουν-εάν εξετάζουν-για να αποκτήσουν τουλάχιστον μια ισοδύναμη δύναμη ανταπόδοσης.
Είναι άγνωστο τι σχεδιάζεται στα Επιτελεία αλλά εάν συνεχίσουν με αυτούς τους… ρυθμούς σίγουρα το τέλος δεν προδιαγράφεται αισιόδοξο.
🟦🌊⚓️ EXCLUSIVE DzKK MoD Türkiye’s NAVAL FORCE With #SİDA’s after its UAV’s , Developed with the cooperation of #HAVELSAN & Yonca Onuk Shipyard #SANCAR , #SAHAEXPO2022 pic.twitter.com/wIV46v2N0w https://t.co/BiQua2A4gG
— A Deniz Ekşioğlu (@cover_up8d) October 25, 2022